Krever at Den katolske kirke forklarer seg

Fylkesmannen i Oslo ber om redegjørelse for hvordan «ufrivillige katolikker» har endt opp med tilskuddsberettiget medlemskap i den katolske kirka.

UVITENDE MEDLEMMER: Dagbladet har snakket med flere som uvitende har havnet som medlemmer i den katolske kirke i Norge, som lik andre tros- og livssynssamfunn får offentlig støtte etter antall medlemmer. Susana Escobar (innfelt) fikk vite tilfeldigvis vite at hun var blitt meldt inn - uten at hun aner hvorfor eller hvordan de fikk tak i personnummeret hennes. Foto: Nina Hansen / Dagbladet / Innfelt Foto: Privat
UVITENDE MEDLEMMER: Dagbladet har snakket med flere som uvitende har havnet som medlemmer i den katolske kirke i Norge, som lik andre tros- og livssynssamfunn får offentlig støtte etter antall medlemmer. Susana Escobar (innfelt) fikk vite tilfeldigvis vite at hun var blitt meldt inn - uten at hun aner hvorfor eller hvordan de fikk tak i personnummeret hennes. Foto: Nina Hansen / Dagbladet / Innfelt Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den katolske kirke i Norge oppgir at de nå har over 140 000 medlemmer - det er nær en fordobling bare de siste fire årene.

I 2015 kommer Pavens undersåtter i Norge til å motta 130 millioner kroner i offentlig tilskudd, basert på nettopp medlemstallene.

Nå må kirka redegjøre for hvordan de fører inn medlemmer i sitt medlemsregister.

- Ikke etter reglene Bakgrunnen er at Dagbladet torsdag omtalte norsk-polske Agnieszka Bryn, som i en årrekke har vært registrert som medlem av St. Olav menighet i Oslo, uten at hun selv var klar over det. (Krever innlogging til Dagbladet pluss.)

Den katolske kirke i Norge kan ikke forklare hvordan Bryn har havnet i medlemregisteret.

For å utløse statsstøtte, må alle som meldes inn i tros- og livssynssamfunn oppgi personnummer. I Norge avgjør alle over 15 år selv om de vil melde seg inn i et trossamfunn.

Det er fylkesmannen som er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen i sine fylker. Fylkesmannen i Oslo og Akershus (FMOA) kommer denne uka til å sende et brev der de ber Oslo katolske bispedømme forklare seg om saken Dagbladet har omtalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer