Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at det åpnes sak mot Terje Søviknes: - Målet er at han skal miste jobben

Olje- og energiministeren avviser påstandene fra MDG.

BRÅK OM BARENTSHAVET: Terje Søviknes risikerer å måtte møte i kontrollkomiteen på Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRÅK OM BARENTSHAVET: Terje Søviknes risikerer å måtte møte i kontrollkomiteen på Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøpartiet de Grønne har fredag ettermiddag bedt kontrollkomiteen på Stortinget åpne sak mot olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Bakgrunnen er Søviknes' håndtering av oljeutvinning i Barentshavet sørøst.

I brevet til kontrollkomiteen, som Dagbladet har sett, listes det opp fire hovedpunkter for kritikk mot Søviknes. Disse danner i sum grunnlag for å si at Frp-statsråden har brutt informasjonsplikten overfor Stortinget og bevisst videreført en politikk som frarøver fellesskapet midler, ifølge MDG.

  1. Bruk av feilaktige økonomiske anslag i konsekvensutredningen for Barentshavet fra 2013.
  2. At Søviknes i 2018 fortsatt har kjennskap til feil og mangler som er offentlig dokumentert, ifølge MDG.
  3. Beslutninger fattes løpende av OED på mangelfullt grunnlag som gir umiddelbart forpliktende utgifter med alvorlig fare for store fremtidige økonomiske tap for fellesskapet, hevdes det.
  4. Manglende iverksettelse av korrigerende utredninger og tiltak for å gi Stortinget riktig og fullstendig informasjon.

Brevet fra MDG er forfattet av stortingsrepresentant Per Espen Stoknes. Olje- og energiminister Søviknes skriver følgende i en kommentar til Dagbladet:

«Som Stoknes selv peker på i sitt brev til komiteen, har jeg flere ganger besvart spørsmål om de samme temaene rundt Stortingets åpningsbeslutning for Barentshavet sørøst basert på forslag fra Stoltenberg-regjeringen. Jeg noterer meg at MDG ikke er fornøyd med svarene og nå har skrevet brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen.»

Feil tilbake i tid

Barentshavet sørøst ble åpnet for oljeleting av Stortinget under de rødgrønne regjeringsårene. MDG mener det her ble begått grove beregningsfeil.

Disse medførte at man åpnet området på feilaktig grunnlag, ifølge MDG. Disse feilene har Søviknes videreført med åpne øyne, hevder partiet.

«Har statsråd Søviknes unngått å gi riktig og utførlig informasjon til Stortinget?» spør partiet i brevet til kontrollkomiteen. MDG mener det feilaktige beslutningsgrunnlaget Søviknes viderefører skaper økt risiko for at det norske fellesskapet faktisk taper penger på oljeaktiviteten sørøst i Barentshavet.

«I hvilken grad statsråden har igangsatt tilstrekkelige tiltak for å frembringe et riktig beslutningsunderlag», spør MDG videre i skrivet til kontrollkomiteen.

Søviknes' rolle er at han, ifølge MDG, er klar over feilene som ble begått før de borgerlige vant vant i 2013, men ikke gjør noe for å rette dem opp.

- Søviknes fortsetter å dele ut historisk mange tildelinger i Barentshavet. Det gjøres på et grunnlag han vet er fullt av feil, men som han nekter å rette opp i fordi det gagner hans politiske ønske: å hente ut så mye olje som mulig, hevder MDGs Per Espen Stoknes overfor Dagbladet.

Klart mål for øye

I tillegg til kontroll- og konstitusjonskomiteen mener Stoknes at også Riksrevisjonen må vurdere å se nærmere på Søviknes' håndtering av Barentshavet.

- Når det er konkludert i kontroll- og konstitusjonskomiteen, vil vi jobbe i retning av et mistillitsforslag mot Søviknes. Vi har flere ganger gjort Søviknes oppmerksom på åpenbare feil og mangler ved utredningen i Barentshavet sørøst, men han gjør ingenting for å rette opp i dette. Da fortsetter han å lede Stortinget bak lyset, påstår Stoknes.

- Målet til MDG er at Søviknes mister jobben?

- Ja. Han har hatt rikelig med tid til å legge fram et riktig informasjonsgrunnlag, men det har han ikke gjort. En statsråd skal rette opp i feil, han skal gjøre Stortinget oppmerksom dersom det føres en politikk på feilaktig grunnlag. Det har ikke Søviknes gjort i det hele tatt.

- Dette handler da bare om at MDG ikke vil ha oljeboring i Barentshavet?

- Nei. Dette er ikke et spørsmål om å være for eller mot oljeleting. Det handler om å kreve et beslutningsgrunnlag som er basert på riktig informasjon, svarer Stoknes.

Dette er langt fra første gang Terje Søviknes står i stormen rundt sin håndtering av oljefelt i nord. Goliat-saken i fjor høst ga olje- og energiministeren en kraftig ripe i lakken. Den gang ble det klart at Søviknes feilinformerte Stortinget i spørsmål om når Goliat-feltet ble lønnsomt for fellesskapet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling