Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at disse bildene trekkes

Manipulerte bilder får Statnett til å se rødt.

- GROTESK, MANIPULERENDE, RYSTENDE: Statnett kraftig provosert over aksjonen Bevar Hardanger. Montasje: Bevar Hardanger.
- GROTESK, MANIPULERENDE, RYSTENDE: Statnett kraftig provosert over aksjonen Bevar Hardanger. Montasje: Bevar Hardanger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Krangelen om «monstermastene» i Hardanger raser videre mellom aksjonsgruppa Bevar Hardanger og Statnett.

- Rystet
Aksjonistene har manipulert inn master og kraftlinjer i kjente hardangermotiver. Statnett kaller bildene groteske og manipulerende, og nå krever de at bildene trekkes tilbake.

- Vi krever at aksjonsgruppen trekker tilbake sine fryktelige manipulasjoner og beklager overtrampet. Jeg er rystet over at det går an å senke seg ned på dette nivået, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

Han mener motstandere blir rekruttet på helt feil grunnlag, fordi mastene ikke vil gå over selve Hardangerfjorden.

- Man vil ikke se antydning av master eller ledninger fra Hardangerfjorden. De er bevisst lagt oppe på fjellet, slik at de blir umulig å se, bortsett fra i to - tre fjordarmer, sier Akselsen.

- Riktig
Men aksjonsgruppa kommer ikke til å trekke bildene tilbake.

- Tvert imot, vi trapper opp kampanjen, sier aksjonsleder Erlend Horn.

- Det er mulig vi overdriver, men Statnett underdriver. Mastene blir faktisk så store som på bildet, og de skal krysse tre vakre fjordarmer. At man setter ting på spissen og provoserer for å få fram budskapet, er helt vanlig i aksjonisme. Det er ment for å illustrere et poeng og skape en debatt, og det må vi ha rett til som borgere i dette landet. Her er det mye som står på spill, og folk må bli klar over denne saken. Deretter har jeg tro på at folk klarer å lese saken, sier kampanjeleder Erlend Horn.

Aksjonsgruppa synes at Statnett heller burde bruke tid på å utrede kabling i jord og sjø og på å debattere saken.

- Den debatten har vi hatt på akseptabelt nivå i noen år. Det er måten det skjer på nå som gjør at jeg og svært mange andre reagerer, sier Tor Inge Akselsen.

- Dette er et ubehag som Statnett må tåle, mener Erlend Horn.

Ankesak
Statnett mener de har utredet de ulike løsningene tilstrekkelig.

- Sjøkabel vil bli svinaktig dyrt, og feil på linja vil kunne bli svært langvarig, sier Tor Inge Akselsen.

Statnett fikk konsesjon til luftspennet i 2008. Høyspentledningene vil gå gjennom fem kommuner, med opptil 45 meter høye master. Motstanden er sterk lokalt, og folk frykter for biologisk mangfold, naturopplevelsen og reiselivsnæringa i Hardanger. Flere kommuner og enkeltpersoner har anket konsesjonen til Olje- og energidepartementet, som jobber med å få ferdigbehandlet saken før jul.

 FRYKTER
FRYKTER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media