SKOLESATSING: Venstre-leder Trine Skei Grande mener at økonomisk satsing på SFO er god familiepolitikk og god integreringspolitikk. Her avbildet på Tøyen skole.                  Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SKOLESATSING: Venstre-leder Trine Skei Grande mener at økonomisk satsing på SFO er god familiepolitikk og god integreringspolitikk. Her avbildet på Tøyen skole. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

TRINE SKEI GRANDE

Krever at Erna innfrir Nydalen-avtalen

- Høstens statsbudsjett er siste sjanse for å innføre gratis SFO for lavinntektsfamilier, det eneste gjenstående punktet i samarbeidsavtalen, sier Trine Skei Grande.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går besøkte Venstre-lederen Tøyen skole i Oslo, der hun poengterte at det dreier seg om småpenger å innføre gratis Skolefritidsordning (SFO) eller Aktivitetsskole (AKS), som det kalles i hovedstaden.

- 60 millioner kroner i årlige overføringer til kommunene er en liten sum som vil bety mye, sier Trine Skei Grande.

TØYEN: Venstre-leder Trine Skei Grande besøkte Tøyen skole, der ferske veggmalerier av kunstneren Rustam Qbic ønsket elever og lærere velkommen til et nytt skoleår etter sommeren.
Foto: Tom W. Christiansen / Dagbladet
TØYEN: Venstre-leder Trine Skei Grande besøkte Tøyen skole, der ferske veggmalerier av kunstneren Rustam Qbic ønsket elever og lærere velkommen til et nytt skoleår etter sommeren. Foto: Tom W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Billig investering

Rektor Terje Andersen ved Tøyen skole mener samfunnet vil få mye igjen for pengene.

- Det er en billig investering som kan gi mange barn en bedre oppvekst. Spørsmålet er om vi har råd til å la være.

Andersen er sjef på en skole der over nitti prosent ikke har norske besteforeldre. Interessen for aktivitetsskolen på Tøyen er overveldende.

- Skepsisen er borte, nå benytter alle elevene våre seg av tilbudet, enten i form av halv- eller heldagsplass. Vi holder åpent i tidsrommet 7:30-8:30 og 14:00-17:00, opplyser Terje Andersen.

En fanesak

For Venstre og Trine Skei Grande har det lenge vært en fanesak at alle barn uavhengig av familiens økonomi skal få mulighet til å delta på SFO.

- Så langt har vi i budsjettforhandlinger fått gjennomslag for prøveordninger om gratis SFO for dem med dårligst råd i ulike deler av landet. Dette er et viktig tiltak for å bekjempe fattigdom og for å styrke integreringen.

- SFO er en fellesskapsarena for barn hvor de knytter vennskap deltar i aktiviteter og får tilbud om leksehjelp. Det siste er av stor betydning for skoleunger som ikke kommer fra et hjem der de har eget rom til har egnede rom til å gjøre lekser i eller voksne til å hjelpe seg, sier Trine Skei Grande.

Gradert i barnehage

Venstre-lederen minner om at samarbeidsavtalen, som høsten 2013 ble undertegnet av Høyre, Frp, KrF og Venstre etter intense forhandlinger i Nydalen, slår fast at regjeringen skulle legge fram en ordning med inntektsgradert foreldrebetaling for SFO.

- I samarbeidsavtalen med regjeringspartiene er alle punkter oppfylt, bortsett fra dette. Vi har fått på plass gradert foreldrebetaling for tre-femåringer i barnehagen i budsjettforhandlinger, men SFO gjenstår. Det må på plass i årets budsjettforslag, sier Trine Skei Grande.

Siste mulighet

I statsbudsjettet for 2017 heter det:

«Etter ei samla vurdering vil regjeringa ikkje prioritere ei ordning med inntektsgradert foreldrebetaling i SFO no, men vil vurdere dette i seinare budsjettforslag».

- Senere budsjett enn det regjeringen nå utarbeider finnes ikke. Det er med andre ord den aller siste muligheten til å innfri det vi har vært enige om når det gjelder SFO i samarbeidsavtalen, sier Trine Skei Grande.

Statssekretær Magnus Thue (H) kommenterer Venstres etterlysning på vegne av Kunnskapsdepartementet og regjeringen:

- Dette er et budsjettspørsmål som vi må komme tilbake til i oktober, sier Magnus Thue.