Frp om grensene under corona

Krever at grensene sperres

Frp-politikerne Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug mener det er «en grov forsømmelse» og «helt vilt» at en ikke har bedre kontroll på grensene når justisminister Monica Mæland samtidig lufter muligheten for portforbud.

VIL HA FYSISKE SPERRER: Grensene er stengt, men ikke fysisk. Det får Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen til å reagere. Foto: Berit Roald / NTB
VIL HA FYSISKE SPERRER: Grensene er stengt, men ikke fysisk. Det får Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen til å reagere. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 000 +383
innlagt 132 -21
døde 522 +5
påvist smittet 95 600 000+514.0K
døde 2 040 000 +9.3K
Se mer

For å bidra til å begrense importsmitten, har regjeringen fra 2. januar i år stengt et flertall av grenseovergangene inn til Norge.

Samtidig er det innført plikt for reisende fra røde land om å teste seg for covid-19.

«Reisende må reise inn i Norge via grensestasjoner med testing, eventuelt til grensestasjoner med politikontroll», opplyser regjeringen,

Men de fleste grensestasjonene er ikke sperret fysisk, bare med et skilt om at de må kjøre til en annen grensestasjon. Flere grenseposter er bemannet bare på dagtid, dokumenterte VG i går.

Det har fått to tidligere justisministere for Frp til å reagere.

- Det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke gjør mer. Det er for svakt å stenge noen av grenseovergangene juridisk og bemanne andre på dagtid. Da har vi ikke kontroll. I den situasjonen vi er i nå må vi han kontroll på grensa, sier justispolitisk talsperson for Frp, og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer

Krever fysiske sperrer

Per-Willy Amundsen kobler det opp mot lovforslag som åpner for portforbud i Norge, som justisminister Monica Mæland sendte på høring fredag.

- Vi har en helt spesiell situasjon. Vi har en justisminister som helt seriøst leker med tanken på å innføre portforbud. Før regjeringen i det hele tatt tenker på å sperre folk inne i deres hjem, bør de som minimum ha kontroll på grensene våre, sier Amundsen.

Også Sylvi Listhaug reagerer.

- Vi blir pålagt å sitte hjemme. Folk har hatt hjemmekontor i snart et år, unger er hjemme og går glipp av viktig undervisning. Eldre og syke kan ikke få besøk. Mange betaler en høy pris. Da kan vi ikke ha vidåpne grenser uten kontroll. Det er helt vilt at man sier at man har stengt grensen, og så er det bare å kjøre tvers gjennom, sier hun.

De to Frp-politikerne krever nå fysiske grensesperrer.

- Vi mener de mindre grenseovergangene må stenges fysisk der det er mindre trafikk. På de øvrige grensestasjonene må en sørge for døgnkontinuerlig kontroll ved hjelp av personell i turnus, sier Per-Willy Amundsen.

Sylvi Listhaug tar også til orde for at alle som kommer må innlosjeres på karantenehotell.

Vil bruke forsvaret

Statssekretær i justisdepartementet Lars Jacob Hiim (H), sa på Debatten i går at det dreide seg om et 50-talls grenseoverganger som er stengt med skilt.

- Vi kan ikke kontrollere alt, sa han.

Men Per-Willy Amundsen fastholder at det er gjennomførbart.

- Det lar seg helt fint gjøre ved å bruke personell fra tollvesenet, politiet og fra Forsvaret.

- Dette vil koste penger?

- Det blir som vekslepenger å regne når du tenker på mange av de andre tiltakene vi har innført, som også er viktig. Så må vi ikke legge for mye beslag på politiet, men vi har et heimevern som teller 40 000 kvinner og menn. Det benyttes allerede og kan skaleres opp for å skape døgnkontinuerlig kontroll på grensa, sier han.

Som finanspolitisk talsperson i Frp er Sylvi Listhaug sentral i å forhandlet corona-tiltakspakker med regjeringen og opposisjonen. Hun sier Frp vil ta med sikringen av grensene inn i forhandlingene om neste tiltakspakke, som er ventet å komme til Stortinget ganske snart.

- Vi tar dette med i diskusjonen. Vi er redd det røyner på for folk å følge reglene når de ser at det ikke er kontroll på grensene og at tusenvis strømmer inn uten at det er kontroll på testing og karantene, mener Listhaug.

Per-Willy Amundsen viser til at en står foran et storinnrykk med arbeidsinnvandring, blant annet kommer 4000 utenlandske arbeidere til Nord-Norge i forbindelse med Lofotfisket som starter snart.

- At regjeringen i denne situasjonen ikke klarer å sikre grensene er grov forsømmelse, sier han.

- Følges opp

De stengte grensepasseringsstedene vil følges opp på ulike måter. Noen er stengt med fysiske lettbommer, noen har vakthold fra Heimevernet og noen har bare skilting som forklarer at grensepasseringsstedet er stengt. De stengte stedene vil overvåkes av politiet, Heimevernet og Tolletaten via patruljering og via elektroniske hjelpemidler som ANPR-systemer og videoovervåkning. Passering av stengte grensepasseringssteder er ulovlig og kan straffes med bøter, skriver statssekretær Lars Jacob Hiim i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer