Overmedisinering på sykehjem

Krever at helseministeren griper inn etter Dagbladet-avsløring

Etter Dagbladets avsløring av overmedisinering på sykehjem, etterlyser Ap tiltak fra helseminister Høie.

MYE MEDISIN: Mange eldre skrives inn på sykehjem med 12-18 faste medisiner, har Dagbladet tidligere skrevet. Nå etterlyser flere politikere handling mot overmedisineringen. Foto: NTB Scanpix.
MYE MEDISIN: Mange eldre skrives inn på sykehjem med 12-18 faste medisiner, har Dagbladet tidligere skrevet. Nå etterlyser flere politikere handling mot overmedisineringen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mange overmedisineres på sykehjem i dag, som Dagbladet skrev mandag denne uka.

Tirsdag sendte Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Ap, et spørsmål til helseminister Bent Høie om hva han skal gjøre for å sikre at forskriftene blir fulgt.

- Det er nedslående å se omfanget av overmedisinering i eldreomsorgen og at det ikke er gjort mer for å komme dette til livs, slik Dagbladets reportasje viser. Vi må lage et system som sikrer at det ikke overmedisineres, sier Kjerkol til Dagbladet.

Store forskjeller

Siden 1. januar 2017 er det forskriftsfestet at sykehjemsbeboere skal ha en legemiddelgjennomgang ved innkomst og minst én gang årlig. Det nasjonale kvalitetsregisteret viser at det er store fylkesvise forskjeller i hvor mange av sykehjemsbeboerne som har hatt slik legemiddelgjennomgang. Dårligst ut i 2017 kom Nord-Trøndelag, hvor bare 27,9 prosent av sykehjemspasientene hadde hatt legemiddelgjennomgang siste 12 måneder. Oslo fylke har høyest andel beboere som har fått legemiddelgjennomgang med 79,9 prosent.

I gjennomsnitt for landet har 49 prosent av sykehjemsbeboerne hatt gjennomgang av sine legemidler siste 12 måneder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.