Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overmedisinering på sykehjem

Krever at helseministeren griper inn etter Dagbladet-avsløring

Etter Dagbladets avsløring av overmedisinering på sykehjem, etterlyser Ap tiltak fra helseminister Høie.

MYE MEDISIN: Mange eldre skrives inn på sykehjem med 12-18 faste medisiner, har Dagbladet tidligere skrevet. Nå etterlyser flere politikere handling mot overmedisineringen. Foto: NTB Scanpix.
MYE MEDISIN: Mange eldre skrives inn på sykehjem med 12-18 faste medisiner, har Dagbladet tidligere skrevet. Nå etterlyser flere politikere handling mot overmedisineringen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange overmedisineres på sykehjem i dag, som Dagbladet skrev mandag denne uka.

Tirsdag sendte Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Ap, et spørsmål til helseminister Bent Høie om hva han skal gjøre for å sikre at forskriftene blir fulgt.

- Det er nedslående å se omfanget av overmedisinering i eldreomsorgen og at det ikke er gjort mer for å komme dette til livs, slik Dagbladets reportasje viser. Vi må lage et system som sikrer at det ikke overmedisineres, sier Kjerkol til Dagbladet.

Store forskjeller

Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson, Ap
Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson, Ap Vis mer

Siden 1. januar 2017 er det forskriftsfestet at sykehjemsbeboere skal ha en legemiddelgjennomgang ved innkomst og minst én gang årlig. Det nasjonale kvalitetsregisteret viser at det er store fylkesvise forskjeller i hvor mange av sykehjemsbeboerne som har hatt slik legemiddelgjennomgang. Dårligst ut i 2017 kom Nord-Trøndelag, hvor bare 27,9 prosent av sykehjemspasientene hadde hatt legemiddelgjennomgang siste 12 måneder. Oslo fylke har høyest andel beboere som har fått legemiddelgjennomgang med 79,9 prosent.

I gjennomsnitt for landet har 49 prosent av sykehjemsbeboerne hatt gjennomgang av sine legemidler siste 12 måneder.

- Da legemiddelmeldingen ble behandlet i Stortinget i 2015, gikk et enstemmig Storting inn for økt fokus på legemiddellister og overmedisinering. Her har Høie nok en gang forsømt seg, sier Kjerkol.

Statssekretær Anne Bramo (Frp) svarer slik på vegne av helse- og omsorgsdepartementet:

- Vi vet dessverre at mange eldre får for mange legemidler og uheldige kombinasjoner av legemidler. Det er alvorlig. Derfor har regjeringen tatt grep på dette området. Vi har blant annet innført krav om legemiddelgjennomgang for eldre på sykehjem når de legges inn, og minst én gang i året. Fastleger er forpliktet til å utføre legemiddel-gjennomgang for pasienter som bruker fire legemidler eller mer. Vi forventer at sykehjemmene og fastlegene følger opp dette.

Tidligere denne måneden fremmet Ap et representantforslag (dok. 8) på Stortinget om at det innføres nasjonale kvalitetskrav til eldreomsorgen, som også må inkludere krav til legemiddelgjennomganger og at disse utføres med sikte på å redusere overmedisinering blant eldre.

- I regjeringens nye eldrereformen Leve hele livet er bedre helsehjelp ett av hovedtemaene. I denne reformen løfter vi fram enkle grep som å flytte middagen på sykehjem. Det har vist seg at dette kan føre til reduksjon i medisinbruk hos de eldre, sier statssekretær Anne Bramo.

Ingvild Kjerkol (Ap) er uenig.

- Stortingsmeldingen Leve hele livet inneholder ikke noen tiltak for å bedre overmedisinering på sykehjem. Det mener vi må med, sier hun.

Legens og kommunenes ansvar

Sveinung Stensland sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget for Høyre. Han er selv farmasøyt, og mener forskjellene i legemiddelbruken er store og uforklarlige.

Sveinung Stensland, Høyre.
Sveinung Stensland, Høyre. Vis mer

- Pasientgruppa på sykehjem er lik og legemidlene er de samme. Det er opp til den enkelte lege hvilke legemidler pasienten får. Det er en kultursak, som gir enorme utslag. Eldre i eldreomsorgen har krav på best mulig behandling. Loven er tydelig på det.

Stensland mener de politiske signalene er tydelige, alle som bruker fire legemidler eller flere skal ha en legemiddelgjennomgang en gang årlig.

- Det er viktig at kommunene tar større ansvar for å gjennomføre dette. Vi ser at hvis kommunene bruker ressurser på gode fagfolk, gir dette større kvalitet på behandlingen. Kommunene skal ha farmasøytisk tilsyn med eldreomsorgen. Fylkeslegene kunne også brukt mer ressurser på å sikre legemiddelbruken ved sykehjem, sier Stensland.

Ønsker bemanningsnorm

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) har tidligere fremmet et forslag om å innføre en bemanningsnorm for sykehjem. Det forslaget ble nedstemt, og Andersen planlegger å fremme forslaget på nytt innen kort tid. Hun mener at nok bemanning og god omsorg på sykehjem kan redusere behovet for medisiner.

Karin Andersen, SV.
Karin Andersen, SV. Vis mer

- Med nok bemanning slipper en å medisinere for ensomhet. Vi må ha en bemanningsnorm for sykehjem som også sikrer god nok legedekning, sier Andersen.

En undersøkelse fra bladet Sykepleien gjorde i mars i år, viste at én av tre sykepleiere har gitt beroligende og angstdempende piller månedlig eller oftere på grunn av tidsnød.

- Medisiner skal gjøre deg friskere, ikke sykere. Det er en for ukritisk holdning til å skrive ut medisiner. Legene må ta ansvar og gå gjennom medikamentbruken for å sikre at denne er riktig, men det krever kompetanse. Leger vet for lite om overmedisinering, sier Andersen. Hun mener opplæringen av leger om dette må styrkes.

- Legene må ha kompetanse på seponering, å trappe ned, medisiner. Jeg har sett dem som blir avhengig av beroligende midler. Det skaper en avhengighet som er sammenliknbar med heroin, sier Andersen, som mener det må gjennomgås om Helsetilsynets oppfølging av legers utskrivningspraksis er god nok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!