Krever at Høie griper inn for papirløse

En firedel av befolkningen på norske asylmottak lever uten rett til fastlege og medisiner på blå resept. Nå ber KrF helseminister Bent Høie (H) om å komme på banen.

Firer ikke: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og hans departement er ikke innstilt på å gjøre endringer i tilbudet til papirløse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Firer ikke: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og hans departement er ikke innstilt på å gjøre endringer i tilbudet til papirløse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kommuneoverleger i Østfold har slått alarm, og mener de tvinges av staten til å behandle asylsøkere som mindreverdige.

Når personer har fått avslag på asylsøknadene sine, får de nemlig kun rett til akutt og livsbergende helsehjelp i Norge - ikke til fastlege eller medisiner på blå resept.

Likevel blir mange boende på norske asylmottak i årevis etter avslaget.

-Reagerer sterkt

Ferske tall fra UDI viser faktisk at det nå er 1445 mennesker på norske asylmottak som har utreiseplikt, og som altså har begrenset rett på helsehjelp i Norge.

Det er en firedel av det totale antallet mennesker som bor på asylmottak i dag.

749 av disse har bodd på mottaket i fem år eller mer med utreiseplikt.

- KrF reagerer sterkt på hvordan disse menneskene behandles, og vi håper helseministeren nå ser at noe må gjøres, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad, som også er leder i Stortingets helse- og omsorgskomite.

BEKYMRET: Olaug Bollestad, leder i Stortingets helse- og omsorgskomite, er kritisk til behandlingen avslåtte asylsøkere og andre papirløse får fra norske myndigheter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKYMRET: Olaug Bollestad, leder i Stortingets helse- og omsorgskomite, er kritisk til behandlingen avslåtte asylsøkere og andre papirløse får fra norske myndigheter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hun påpeker at Helsedirektoratet kom med en rekke anbefalinger som kan bedre tilgang til helsehjelp for papirløse allerede i 2009.

Siden har det skjedd lite.

- KrF etterlyste tidligere i år handling, og kom med forslag i Stortinget om oppfølging av anbefalingene fra direktoratet. Dessverre fikk vi ikke flertall da, men vi kommer til å arbeide for å få til mer, og håper Bent Høie nå tar grep, sier Bollestad, som generelt er skeptisk til måten disse og andre papirløse behandles i Norge.

V, KrF og Sp samlet

Det var før sommeren at KrF, Venstre og Senterpartiet ba om at sårbare grupper papirløse fikk et helsetilbud på linje med tilbudet til befolkningen ellers.

De tre partiene ba også om at regjeringen utarbeidet ordninger for finansiering av helsetjenester til papirløse.

KrF og Venstre samlet seg også bak et krav om at også papirløse migranter skulle få «eksplisitt rett til forebyggende og kurative helsetjenester i primærhelsetjenesten, inkludert rett til å stå på liste til fastlege».

Alle forslagene ble den gang nedstemt av flertallet inkludert Høyre.

Det er ikke første gang at KrF har tatt kampen for de papirløses sak.

Helsetilstanden til avslåtte asylsøkere og andre papirløse, er problematisert av flere frivillige organisasjoner opp gjennom årene, men havnet igjen på dagsordenen da leger i Østfold slo alarm til Fylkesmannen om helsetilbudet til personene som har avslag.

Bekymringsmeldingen fra legene har nå havnet på helse- og omsorgsminister Bent Høies bord.

Lover ingen bedring

Helse- og omsorgsdepartementet lover imidlertid ingen bedring for de papirløse.

- Vi merker oss legenes synspunkter og har forståelse for at dette er vanskelige spørsmål. Vi mener likevel at personer uten lovlig opphold får et forsvarlig helsetilbud, skriver statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i en epost til Dagbladet.

Dagbladet ba tirsdag om et intervju med helseminister Bent Høie (H) om saken, men fikk i stedet tilsendt sitater som skal være fra hans statssekretær på mail.

I eposten påpeker Bjerke at alle har rett til øyeblikkelig hjelp og helsehjelp som er helt nødvendig og ikke kan vente, at alle har krav på smittevernhjelp, og at barn og gravide uten lovlig opphold har «tilnærmet samme rettigheter som personer med lovlig opphold i Norge».

- Norge, som andre land, har et regelverk som skiller mellom de som har lovlig opphold, og de som ikke har det. Det mener vi er riktig, og i tråd med våre internasjonale forpliktelser. Hvis personer uten lovlig opphold i Norge skulle ha samme rett til helsehjelp som personer med lovlig opphold, kan det innebære at flere vil oppsøke Norge for å få gratis behandling. Det vil være uheldig, og feil bruk av helseressursene, skriver Bjerke i eposten til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer