GÅR I TOG I DAG: Audun Lysbakken, leder i SV, er sterkt imot reservasjonsmulighet for leger. Det er foreløpg ikke en del av norsk lov, og nå ber han helseministeren håndheve forbudet til ny lov er på plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
GÅR I TOG I DAG: Audun Lysbakken, leder i SV, er sterkt imot reservasjonsmulighet for leger. Det er foreløpg ikke en del av norsk lov, og nå ber han helseministeren håndheve forbudet til ny lov er på plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Vis mer

Krever at Høie håndhever reservasjonsforbud

Dette handler om Bent Høies troverdighet, sier SVs Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Bent Høie har ingen troverdighet dersom han ikke umiddelbart stopper ulovlig reservasjon. Nå må han rydde opp, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SV leverer nå et representantforslag om at Høie må håndheve dagens lovgivning inntil en ny lov eventuelt kommer på plass. Dermed fortsetter reservasjonsdebatten på Stortinget utover våren.

Ca 200 reserverer seg I bytte mot regjeringens levedyktighet, har KrF fått Høyre og Frp med på et lovforslag om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Praksisen har eksistert hele tiden, men i 2011 presiserte den rødgrønne regjeringen at det ikke finnes hjemmel for reservasjon i loven. Det vil ta et halvt år før lovforslaget kommer til Stortinget. Høie har flere ganger presisert at legene må forholde seg til dagens gjeldende lov, men har ennå ikke foretatt seg noe overfor de rundt anslagsvis 200 reservasjonslegene.

- Vi vet at reservasjon praktiseres mange steder i landet, med uakseptable følger. Vi vet at det praktiseres mot henvisning til abort og på flere andre grunnlag, som prevensjon, assistert befruktning til lesbiske og til og med mot LAR-behandling av rusavhengige. Etter mitt syn er det helt uakseptabelt, at enkelte leger behandler pasientrettigheter som en meny der de kan velge hva de vil servere. Det er fritt fram for alle fastleger å være imot abort, men det er ikke greit å flytte den politiske debatten inn på legekontoret, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

I forslaget skriver SV at Helsetilsynet må gis i oppdrag å gjennomføre et landsomfattende tilsyn der reservasjonsleger kartlegges. De ber regjeringen presisere at regelbrudd skal sanksjoneres, og ber helseministeren komme tilbake til Stortinget med forslag til eventuelle lovendringer han finner nødvendig for å håndheve reservasjonsretten.

- Rydd opp, eller gi opp - Bent Høie har sagt at han rydder opp med dette forslaget og skaper en varig løsning der det i dag er en kaotisk situasjon. Men han har ikke gjort noe for å kartlegge eller skjerpe den lovstridige reservasjonspraksisen som foregår i dag. Hvis han vil at vi skal tro han har kontroll, må vise at han er villig til å slå ned på ulovlig reservasjon. En god del av det som foregår vil være ulovlig også med Bent Høies lov. Dette står om Bent Høies troverdighet. Rydd opp eller gi opp, sier Lysbakken.

I dag går tusenvis av kvinner i hele landet i 8. mars-tog under hovedparolen «Nei til reservasjonsrett». Det er ventet rekord-oppmøte. Onsdag skrev Dagbladet at to fylkesleger sender over totalt 11 reservasjonssaker til Helsetilsynet, for vurdering av om åtte leger bør få en advarsel.

ØNSKER RESERVASJONSMULIGHET: Helseminister Bent Høie, som før valget var imot reservasjonsrett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
ØNSKER RESERVASJONSMULIGHET: Helseminister Bent Høie, som før valget var imot reservasjonsrett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer