Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at Iqbal ikke tortureres

Ambassaden har snakket med fengselsdirektøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dramatisk fengslingsmøte i Pakistan

• - Vi må bruke tortur på å få frem tilståelser

(Dagbladet.no) I dag bestemte dommeren i Mandi Bahauddin at Rahilas pappa Azhar Iqbal og de to andre mistenkte i Rahila-saken skal flyttes til distriktsfengselet i Mandi Bahauddin.

Politiinspektør Tariq Waraich på politistasjonen der mennene til nå har sittet fanget, har innrømmet overfor Dagbladet.no at fangene er blitt utsatt for tortur.

- Vi må bruke tortur for å få fram tilståelser i denne saken, sa Waraich i forrige uke.

Lover å la Iqbal i fred

Iqbal, sjåføren og Rahilas bestefar har tidligere vært så redde for å bli flyttet til ordinære fengselsceller at de på et fengslingsmøte tidligere i juni selv ba om forlenget varetektsfengsling. På denne måten fikk de bli sittende i varetekt på politistasjonen i området Mandi Bahauddin.

Men i dag er alle tre flyttet videre til distriktsfengselet. Her frykter de at forholdene skal være enda verre enn på politistasjonen.

Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Ambassaden var til stede under fengslingsmøte og fikk snakke med den norsk-pakistanske mannen da møtet var hevet. I ettermiddag norsk tid har ambassaden tatt flere grep for å sikre at de fengslede behandles bra.

Blant annet har ambassadens utsending tatt direkte kontakt med fengselets direktør og gjort oppmerksom på den norske fangen. Ambassaden har fått forsikringer om at Azhar Iqbal ikke skal utsettes for overlast i fengselet.

- Fengselsdirektøren har lovet at dette vil bli etterfulgt, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i Utenriksdepartementet.

Heves til toppnivå

I morgen heves saken opp på toppnivå mellom landene:

- Charge d\'affair Alf Arne Ramslien fra ambassaden skal ha et møte med departementsråden i det pakistanske innenriksdepartementet. Han vil legge frem påstandene om inhuman behandling og anmode om at påstandene blir undersøkt, sier Bergesen

I den diplomatiske tradisjonen bruker norske myndigheter nå sterke virkemidler for å tydeliggjøre at Iqbal er norsk statsborger og han må behandles deretter. I praksis er anmodningen et krav fra norske myndigheter om at saken skal kartlegges.

Norges utsending vil også be om at norske myndigheter blir orientert om resultatene av kartleggingen. Dette understreker at ambassaden ikke vil slippe saken før den er avklart.

Tidligere har ambassadør Janis Bjørn Kanavin sagt at tilstedeværelsen av norsk presse i Pakistan er med på å sikre at alt går riktig for seg. Ambassaden har engasjert seg for å sikre at Iqbal behandles i tråd med både pakistanske og internasjonale regler om fangebehandling og forhørsmetoder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!