Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at Ivanka Trump uttaler seg om «tiltaket alle er imot»

Melania Trump har allerede gjort det, nå krever kommentatorer i amerikanske medier at også Ivanka kommer på banen.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltaket «alle er imot» har skapt overskrifter over hele verden de siste ukene. Trump-administrasjon har fått hard medfart fra kritikerne grunnet situasjonen det har skapt, mens Trump selv påstår hardnakket at Demokratene har skylda.

Nå har Trumps motkandidat under valget i 2016, Hillary Clinton, tatt bladet fra munnen. Samtidig øker presset for å endre tiltaket, noe som har ført til at flere krever at Trumps egen datter, Ivanka Trump, kommer på banen.

- PAPPA!: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. En menneskerettighetsadvokat bestemte seg for å offentliggjøre dette lydopptaket, etter å ha hørt hvordan barna blir behandla. Video: NTB Scanpix Vis mer

– Ethvert menneske med et snev av medfølelse og anstendighet bør være rasende, konstaterte Hillary Clinton under Women's Forum of New York mandag ifølge AP.

Tiltaket

I april kunngjorde justisminister Jeff Session at migranter som forsøker å ta seg over grensa på ulovlig vis, vil bli pågrepet og internert.

Migranter med barn vil derfor bli skilt fra barna sine i dét de fengsles, og Det amerikanske sikkerhetsdepartementet opplyste fredag om at nærmere 2000 barn har lidd den skjebnen fra midten av april, og til utgangen av mai.

En rekke personer har kritisert tiltaket, blant dem finner vi Bill Clinton, Hillary Clinton, tidligere førstedame Laura Bush, FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein og førstedame Melania Trump.

Vil ha Ivanka på banen

Nå krever blant annet CNN-kommentator Anushay Hossain og MSNBCs Mika Brzezinski at også Trumps egen datter uttaler seg om tiltaket. Hovedargumentet dreier seg om at Ivanka under valgkampen lovte at hun ville kjempe for kvinners rettigheter under farens presidentskap.

– Jeg forstår ærlig talt ikke grunnen til at hun forholder seg stille, jeg forstår heller ikke hvorfor hun skulle ønske det. Som mor og menneske vil jeg bare skrike hver gang jeg tenker på barna som blir separert fra foreldrene sine.

– Om det hadde skjedd meg og mine to døtre, ville jeg trolig ikke overlevd traumene, skriver hun.

I kommentaren kritiserer hun presidentdatteren for å publisere et familiebilde på Instagram søndag, i forbindelse med farsdagen. Hun omtaler det som å «helle salt i det åpne innvandringspolitikk-såret».

– Tonedøv

I tillegg til å kreve at Ivanka kommer på banen, kritiserer også Brzezinski et Instagram-bilde, men hun lar kritikken gå ut over et bilde av Ivanka og hennes seks år gamle datter som ble publisert på torsdag.

– Når barn separeres fra mødrene sine, må man spørre seg hvorfor presidentens rådgiver Ivanka Trump – som ble innbrakt for å hjelpe presidenten med å utarbeide god politikk for kvinner og foreldre liv – er så tonedøv at hun publiserer et innlegg om hennes spesielle dag med datteren sin, sier hun ifølge Business Insider.

Mulig maktspill

Donald Trump hevder demokratene har skylda for krisen som har oppstått, fordi de ikke vil slutte opp om hans nye strenge tiltak for grensesikkerhet.

– USA skal ikke bli en innvandringsleir, og det skal ikke bli et asylmottak, uttalte Trump mandag ifølge The Guardian.

– Bare se hva som skjer i Europa. Dere ser hva som skjer andre steder – vi kan ikke tillate at det skjer i USA. Ikke på min vakt!

I et intervju med Dagbladet mandag, sier USA-kjenner og førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, Alf Tomas Tønnessen, at det kan virke som om Trump bruke situasjonen i en maktkamp for å få på plass den mye omtalte Mexico-muren.

– Det er en veldig spesiell situasjon. Dette er et tiltak som alle er imot, inkludert presidenten selv. Det virker som han bruker det i et maktspill for å prøve å få demokratene i kongressen til å gå med på økt finansiering av muren, sier Tønnessen.

Tror på unntak

Tirsdag skal president Trump ha en samtale med kongressen, og det ligger to ulike lovforslag på bordet: Et konservativt som vil fokusere på grensesikkerhet og et mer moderat forslag.

Tønnessen understreker at dette er en praksis som ikke kan vedvare.

– Jeg tror det vil skje et eller annet snart, muligens et slags unntak, sier han

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media