Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at Kina fjerner «svarte fengsler»

Politi og kriminelle kidnapper oppsetsige samfunnsborgere som gjemmes unna.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kina må avskaffe de såkalte «svarte fengslene», der oppsetsige samfunnsborgere gjemmes unna, krever forkjempere for menneskerettighetene. Kinesiske myndigheter benekter at slike fengsler finnes.

Menneskerettighets- organisasjonen Human Rights Watch (HRW) satte fram kravet om at fengslene fjernes torsdag, få dager før USAs president Barack Obama skal besøke Kina. HRW hevder fanger i disse anstaltene blir banket opp og nektet mat.

I en ny rapport viser HRW til utsagn fra 38 personer som sier de ble bortført av kriminelle, da de skulle forsøke å bringe sine klagemål inn for myndighetene. De ble holdt innesperret i dagevis - og i enkelte tilfelle i månedsvis - i provisoriske fengsler.

Politifolk skal ha samarbeidet med de kriminelle om kidnappingene, forteller kineserne til HRW. - Dette er en fullstendig ulovlig virksomhet, men de nasjonale myndighetene har til nå ikke gjort noen ting for å stanse den, sier Kina-ekspert Andrew Nathan.

Tjenestemenn i Kinas departement for offentlig sikkerhet har avslått å kommentere rapporten, og vil ikke engang lese den. En talskvinne for departementet vil ikke engang siteres på utsagnet om at myndighetene ikke har noen kommentar.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media