Utviklingsdebatt i Stortinget

Krever at KrF-statsråd fordømmer Donald Trumps abortkrig

Ap krever at utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (Kr) fordømmer den internasjonale anti-abortkampanjen og USAs «global gag rule». Så langt har det ikke skjedd.

MÅ FORDØMME: Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) holdt sin første redegjørelse om utviklingspolitiske prioriteringer for Stortinget torsdag. Tirsdag blir det debatt i Stortinget. Ap mener det er oppsiktsvekkende at Ulstein ikke nevnte den internasjonale kampanjen mot abort, som blant annet har kommet til uttrykk i «global gag rule». Foto: Terje Bendiksby/ NTB Scanpix
MÅ FORDØMME: Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) holdt sin første redegjørelse om utviklingspolitiske prioriteringer for Stortinget torsdag. Tirsdag blir det debatt i Stortinget. Ap mener det er oppsiktsvekkende at Ulstein ikke nevnte den internasjonale kampanjen mot abort, som blant annet har kommet til uttrykk i «global gag rule». Foto: Terje Bendiksby/ NTB ScanpixVis mer

Ulstein får mulighet i dag når Stortinget debatterer hans første utenrikspolitiske redegjørelse. I redegjørelsen som Ulstein holdt torsdag, nevner han ikke «the global gag rule» med ett ord.

«The global gag rule», gjerne oversatt til «munnkurvregelen» innebærer at organisasjoner som driver med abortveiledning og arbeid eller samarbeider med slike organisasjoner, får støtten kuttet.

- Oppsiktsvekkende mangel

MUNNKURV: I j anuar 2017 signerte Donald Trump det som blir kalt Global Gag Rule, eller munnkurvregelen. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
MUNNKURV: I j anuar 2017 signerte Donald Trump det som blir kalt Global Gag Rule, eller munnkurvregelen. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP Vis mer

- At Ulstein ikke nevner dette i sin redegjørelse, er oppsiktsvekkende. Når mange bistandsprosjekter mister støtte, og når USAs utenriksminister Mike Pompeo varsler angrep på «den globale abortindustrien» er det viktig at andre land sier fra og dekker opp for kuttene.

«The Global Gag rule» er en veldig ytterliggående regel, men USA har fått støtte fra flere land, som Polen, Vatikan-staten, muslimske og katolske land. Retten til abort er i krise. Da må land som Norge stå opp og heve stemme. Vi må ta det opp direkte med USA, og vi må øke budsjettene, særlig til FNs befolkningsfond, leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Hun sier det er blitt en internasjonal trend å angripe kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

UTFORDRER: Leder av Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt, vil ha klart svar fra utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF). Foto: NTB Scanpix
UTFORDRER: Leder av Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt, vil ha klart svar fra utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF). Foto: NTB Scanpix Vis mer

-­ Det betyr at alle organisasjoner som driver med noen form for samarbeid med organisasjoner som driver med abortveiledning, også blir rammet. De får redusert støtten sin umiddelbart og kuttet den.

- Rammer kvinner i krigsområder

- Vi vet at denne regelen rammer kvinners rett til abort i utsatte krigsområder og i flyktningleirer. Det rammer også arbeidet til organisasjoner som driver med prevensjonsmidler, behandling av gravide kvinner, dem som lever med hiv, arbeidet mot tuberkulose og malaria, og mobile helsestasjoner for mødre og deres barn – dersom organisasjonen også samarbeider med noen som driver med abortveiledning, sier Huitfeldt.

Da Ulstein debuterte i spørretimen i begynnelsen av april, ble han også konfrontert med USAs kutt til organisasjoner som gir abortveiledning. Da etterlyste Huitfeldt Ulsteins reaksjon.

Ulstein svarte med å vise til at regjeringen har økt støtten til organisasjoner som driver med reproduktiv helse for å kompensere for de amerikanske kuttene.

Huitfeldt ville vite hvorfor Ulstein ikke hadde uttalt seg om innstramningene, og hav han mente om «global gag rule».

Ulstein svarte med å vise til uttalelser om regjeringens egen politikk.

Han viste også til at regjeringen har jobbet hardt for å fremme kvinners rettigheter gjennom blant annet She decides»-initiativet.

«She decides»-initiativet ble startet i 2017, som et globalt initiativ for å styrke bistand til kvinne- og mødrehelse etter at USA annonserte kutt til slike organisasjoner.

Ulstein unnlot imidlertid å fordømme «Global Gag Rule».

- Sterkt uenig med Trump

Nå sier Ulstein at han er sterkt uenig i Trumps linje, og at han er urolig for konsekvensene. Han sier også at regjeringen skriftlig har gitt uttrykk for dette til det amerikanske utenriksdepartementet.

- Vi kommer til å fortsette det viktige arbeidet for kvinners rettigheter og for å fremme likestilling, og det vil også være noe av det aller viktigste jeg gjør i bistands- og utviklingspolitikken.

- Arbeidet for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) er bokstavelig talt livsviktig. Det favner et bredt spekter av rettigheter som tilgang på seksualveiledning og prevensjonsmidler, trygg graviditet og fødsel, forebygging og behandling av seksuelt overførbare sykdom­mer, og familieplanlegging. Dette er tiltak som alle bidrar til å unngå farlige aborter for både mor og barn, og som er livreddende, sier Ulstein.

Har skrevet til USA

- Regjeringen sterkt uenig i linjen den amerikanske administrasjonen har lagt seg på med "the global gag rule". Vi har nylig gitt utrykk for vår bekymring i to skriftlige innspill til det amerikanske utenriksministeriet.

- Dette forsterkes av at SRHR er i ferd med å bli svekket i flere land og internasjonale fora. I tillegg bidrar Trumps politikk til at arbeidet innen HIV og AIDS, prevensjon, bekjempelse av malaria og kampen mot utrygge og dødelige aborter svekkes. Dette er dypt bekymringsfullt.

Det er viktig at Norge forsvarer og styrker disse rettighetene. Derfor gir vi nå omtrent 1,3 milliarder kroner til arbeidet med SRHR. Norge er nå største bidragsyter til FNs befolkningsfond, med 800 mill. kroner. Vi kommer til å fortsette arbeidet for å styrke SRHR internasjonalt, skriver Ulstein i en epost til Dagbladet.