Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at myndighetene stanser Røkke-fiske i nord

Greenpeace har sattelittovervåket skipstrafikken rundt Svalbard. De er ikke fornøyd med det de fant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2001 utgjorde fisket i de sårbare områdene rundt Svalbard bare to prosent av den norske torskekvoten. I 2014 sto den for 11 prosent av kvoten, som i samme tidsperiode økte med 250 prosent.

Etterhvert som isen i Arktis trekker seg tilbake og kvotene øker, har norske fiskeflåter nemlig flyttet seg lengre nord.

Det melder miljøorganisasjonen Greenpeace, som har sattelittovervåket skipstrafikken i områdene rundt Svalbard fra 2012 til 2015.

189 selskaper har ifølge fiskeridirektoratet tillatelse til å fiske i området, men det er ifølge Greenpeace særlig tre selskaper som utpeker seg til å bidra til det økte fisket: Røkke-eide Havfisk ASA, og de to russiske selskapene Ocean Trawler og FIUN.

Ber om vern - Når isen smelter blir områder som ikke har vært det før, teoretisk tilgjengelig for trålfiske. Nå håper vi beskyttelsen som isen har gitt, vil erstattes med et vern fra norske myndigheter, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge i Dagbladet.

Han påpeker at amerikanske myndigheter allerede i 2009 la begrensninger på fisket nord for Beringstredet, mens det i Norge fortsatt er fritt fram. 

- Det vi etterlyser nå er tiltak fra norske myndigheter for å stanse utvidelsen av skadelig torskefiske i disse områdene, og at selskapene som kjøper fisken, skal ta ansvar og si at de ikke vil ha fisk som er tatt opp på denne måten, sier han. 

Kritisk til bunntrål De tre selskapene har alle blitt observert med fisketrålere 78 grader nord - områder som for inntil nylig var dekket av is - og fisker ifølge Greenpeace med bunntrål, et fiskeredskap som slepes langs havbunnen, og som sies å gjøre stor skade på økosystemene som finnes der.

Samtidig viser flere studier  at havbunnen er spesielt sårbar og uoppdaget i disse områdene.

I forbindelse med North Atlantic Seafood Forum i dag, leverte de sin rapport til fiskeriminister Per Sandberg - med krav om at områdene rundt- og nord for  Svalbard vernes for fiske.

Konserndirektør Webjørn Barstad i Havfisk skjønner at miljøorganisasjonen tar opp spørsmålet, men er ikke enig i at området bør vernes uten videre.

- Jeg mener det er fair enough å sette søkelys på en problemstilling som nok vil være relevant i framtida dersom issmeltingen i polare områder skulle utvikle seg slik som Greenpeace ser for seg, og adressere problemstillingen slik at man får gjort vitenskapelige undersøkelser om bunnforhold og livet i havet forøvrig. Samtidig er det viktig for oss at det, som ved all annen forvaltning av havet, må  ligge kunnskapsbaserte avgjørelser bak hvis man skal gjøre noe sånt, sier han.

Ber om prioritering Havfisk ASA har derfor, gjennom bransjeorganisasjonen «Fiskebåt», tatt initiativ ovenfor Havforskningsinstituttet for å få dem til å prioritere de nordligste fiskeområdene i kartleggingsprogrammet Mareano, som skal kartlegge forholdene på havbunnen.

Han bekrefter at Havfisk ASA har fisket torsk stadig lenger nord de siste årene, ettersom det har vært relativt lite drivvis. Etter 2013 har de imidlertid trukket lenger sør igjen.

- Det er bare ett år vi har vært nord for 78 grader nord nå de senere år, men det er riktig at det i perioden fram til 2013, var relativt lite drivvis i områdene nordøst for Svalbard, og at det i de årene var et relativt mer nordøstlig fiskemønster enn i årene forut. De senere tre årene har fisketrykket lenger sør igjen, ikke bare for Havfisk, men for alle andre fartøy i området, sier han.

KART: Bildet viser skipstrafikken Greenpeace har overvåket i områdene rundt Svalbard de siste årene, og som de mener er båter som kjører i «trålfart». Kart: Greenpeace.
KART: Bildet viser skipstrafikken Greenpeace har overvåket i områdene rundt Svalbard de siste årene, og som de mener er båter som kjører i «trålfart». Kart: Greenpeace. Vis mer

- Samtidig er det viktig å understreke at fiskeflåten har drevet bunnfiske i disse og andre mer nordlige områder i mange ti-år, spesielt gjelder det innen reketrål. Det dreier seg altså ikke om et fiske på helt nye områder, sier Barstad, som viser til at isen ikke er et like stort hinder for reketrålbåter.

- Greenpeace er kritisk til at det brukes bunntrål?

- Hvis verden skal ha mat fra havet som bor ved bunnen, må vi faktisk ned dit for å hente den. Alle redskap har sine potensielle skadevirkninger, og vi må bare gjøre vårt beste for å minske skadevirkningene og balansere de kommersielle hensynene med miljøhensynene, sier Barstad, som understreker at de til enhver tid jobber med å utvikle mer skånsomme redskaper. 

Fraråder ikke fiske Havforskningsinstituttet har ikke frarådet fiske eller bruk av bunntrål i området - så langt. Det har de heller ingen umiddelbare planer om.

- Hvis man skal vurdere om et område skal vernes for trål eller ikke, må man først kjenne sårbarheten til hvert område i detalj. For oss er det viktig at kartleggingen vår, Mareno, vil dekke alle norske havområder, inkludert områdene rundt Svalbard, som er spesielt sårbare i forhold til klimaendringene, sier forskningssjef Erik Olsen ved Havforskningsinstituttet.

- Er det noen fare for at økosystemene blir ødelagt av fisket i påvente av kartleggingen?

- Det vet vi ikke uten kartlegging, men i mange områder, også rundt Svalbard kan trålfiske foregå uten å true sårbar fauna. Alt avhenger av lokaliteten.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra fiskeriminister Per Sandberg (Frp) til saken, men har foreløpig ikke lyktes.

MØTTE MINISTEREN: Lars Gulowsen i Greenpeace Norge presenterte rapporten til fiskeriminister Per Sandberg (t.v) i dag.
MØTTE MINISTEREN: Lars Gulowsen i Greenpeace Norge presenterte rapporten til fiskeriminister Per Sandberg (t.v) i dag. Vis mer