Krever at myndighetene stanser Røkke-fiske i nord

Greenpeace har sattelittovervåket skipstrafikken rundt Svalbard. De er ikke fornøyd med det de fant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2001 utgjorde fisket i de sårbare områdene rundt Svalbard bare to prosent av den norske torskekvoten. I 2014 sto den for 11 prosent av kvoten, som i samme tidsperiode økte med 250 prosent.

Etterhvert som isen i Arktis trekker seg tilbake og kvotene øker, har norske fiskeflåter nemlig flyttet seg lengre nord.

Det melder miljøorganisasjonen Greenpeace, som har sattelittovervåket skipstrafikken i områdene rundt Svalbard fra 2012 til 2015.

189 selskaper har ifølge fiskeridirektoratet tillatelse til å fiske i området, men det er ifølge Greenpeace særlig tre selskaper som utpeker seg til å bidra til det økte fisket: Røkke-eide Havfisk ASA, og de to russiske selskapene Ocean Trawler og FIUN.

Ber om vern - Når isen smelter blir områder som ikke har vært det før, teoretisk tilgjengelig for trålfiske. Nå håper vi beskyttelsen som isen har gitt, vil erstattes med et vern fra norske myndigheter, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge i Dagbladet.

Han påpeker at amerikanske myndigheter allerede i 2009 la begrensninger på fisket nord for Beringstredet, mens det i Norge fortsatt er fritt fram. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer