Krever at Norman stoppes

Ap og SV krever at statsminister Bondevik stopper arbeidsminister Victor Norman og dropper forslaget om midlertidige ansettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirsten Karlsen

- Det inntektspolitiske samarbeidet er grunnleggende for norsk økonomi. Men når statsråden tvinger igjennom lovendringer på tvers av arbeidstakerorganisasjonene, setter han hele forhandlingsklimaet i fare, sier Ap's finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg til Dagbladet.

Hun mener saken viser at Kjell Magne Bondevik «ikke helt ut er sjefen i regjeringen i disse spørsmålene»:

- Det er underlig at Bondevik ikke griper inn og stanser Norman. Bondevik har vært fraværende i den kanskje viktigste politiske debatten vi har hatt på lenge.

Også SVs Øystein Djupedal ser forslaget om midlertidige ansettelser som et bevis på at Bondevik ikke lenger er herre i eget hus.

- Bondevik har alltid vært en samarbeidets mann, også i slike spørsmål. Når han lar dette skje, er det et bevis på at Bondevik er totalt overkjørt, sier Djupedal.

Viker ikke

LO, Ap og SVs kamp mot midlertidige ansettelser øker paradoksalt nok presset på Ap-leder Jens Stoltenberg. For regjeringen akter ikke å vike. Når Bondevik møter i høstens første spontanspørretime i Stortinget i dag, vil han stille seg fullt og helt bak Norman.

Regjeringen vil samarbeide med LO, men ikke la seg diktere.

Uansett hva Ap og LO krever, er det flertall i Stortinget for å åpne for midlertidige ansettelser i større grad. For så sterkt som Ap nå går mot forslaget og statsbudsjettet, framstår et budsjettkompromiss mellom regjeringspartiene og Ap som umulig. Det samme gjelder SV, som også er en teoretisk budsjettpartner.

Om forslaget om midlertidige ansettelser er nok til å sikre budsjettstøtte fra Frp, er et åpent spørsmål. Dermed kan denne striden bidra til at en regjeringskrise rykker nærmere.

KrF-harme mot Ap

LO-leder Gerd-Liv Vallas stempling av Bondevik som nikkedokke for Høyre har vakt sterke reaksjoner i KrF-leiren. KrF-kilder sier til Dagbladet at det er ingen uenighet mellom regjeringspartiene om saken. Åpning for midlertidige ansettelser er for øvrig et løfte i Sem-erklæringen. Sett fra regjeringens side handler forslaget om å få flere i arbeid. Kaster regjeringen kortene eller blir felt, må Stoltenberg være forberedt på å overta. Da kan han glemme støtte fra KrF. LOs utmarsj fra arbeidslivslovutvalget selv om Norman bøyde av, blir ikke forstått.

- LOs håndtering av denne saken gjør ikke KrF mildere stemt overfor Ap, sier en sentral KrF-kilde til Dagbladet.

Paradoksalt nok kan LOs og Ap's stormløp bidra til at Ap-fristelsen som finnes i deler av et regjeringsslitent KrF, avtar.

FARLIG KLIMA: - Når statsråden tvinger igjennom lovendringer på tvers av arbeidstakerorganisasjonene, setter han hele forhandlingsklimaet i fare, sier Ap's finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg til Dagbladet.