KREVER HANDLING: Venstreleder Trine Skei Grande krever at statsminister Erna Solberg reagerer etter overvåkingsskandalen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KREVER HANDLING: Venstreleder Trine Skei Grande krever at statsminister Erna Solberg reagerer etter overvåkingsskandalen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Krever at Obama sier unnskyld

Ventre-leder Trine Skei Grande sier at statsminister Erna Solberg må vise muskler i overvåkingsskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet har i dag avslørt at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. Her kan du lese alle detaljene (krever abonnement).

Venstre-leder Trine Skei Grande sier statsminister Erna Solberg må kreve en avklaring og en unnskyldning fra amerikanske myndigheter etter Dagbladets avsløring av overvåkingsskandalen idag.

Omkamp om datalagringsdirektivet - Jeg forventer en avklaring og en unnskyldning til alle norske borgere, sier Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande sier det er oppsiktsvekkende og sjokkerende at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA i en periode på 30 dager har overvåket norsk lele- og nettrafikk 33 millioner ganger.

- Dette er overvåking av vanlige norske borgere. Vi må få kartlagt dette med amerikanerne, sier Skei Grande.

Venstre-lederen sier også at denne saken viser at Norge bør ha en gjennomgang av hvordan vi beskytter oss mot overvåking.

- Jeg håper at denne avsløringen betyr at vi bør få en ny debatt om datalagringsdirektivet, sier Skei Grande.

Forventer tøff Solberg Datalagringsdirektivet ble opprettet i EU i 2006, som et direkte resultat av terroren mot USA i 2001. Norge vedtok direktivet, som svekker lovgivingen om personvern, og begrunnet det med terrorfaren og kriminalitetsbekjempelse, i 2011 etter en lang debatt. Det var strid om direktivet før det ble vedtatt.

Venstre er støtteparti for regjeringen Solberg, og Skei Grande forventer at den ferske statsministeren ikke går stille i dørene i forhold til vår største og viktigste allierte.

- Jeg forventer at Erna går høyt opp på banen i forhold til USA i denne saken. Jeg håper hun blir inspirert av Angela Merkel når hun besøker henne, sier Trine Skei Grande.

Snowden-dokumentene, som Dagbladets avsløringer idag er en del av, viser at den tyske forbundskansleren Angela Merkel fikk sin mobiltelefon overvåket av NSA.