Krever at oljebransjens «gullordning» strupes

SV krever at regjeringen gjør dype innhogg i den lukrative oljeskattepakken. Saken kommer på bordet når partiet skal forhandle budsjett med Støre, Vedum og co. i høst.

VIL HA KUTT: SV mener oljeskattepakken koker både kloden og norsk økonomi. De krever at regjeringen struper den lukrative ordningen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL HA KUTT: SV mener oljeskattepakken koker både kloden og norsk økonomi. De krever at regjeringen struper den lukrative ordningen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Olje- og gassnæringen er de som har fått mest coronastøtte og de eneste som fortsatt har det, sier en oppgitt Lars Haltbrekken (SV) til Dagbladet.

Da coronakrisen smalt stupte oljeprisene og det var frykt for masseoppsigelser i olje- og gassnæringen. For å hindre krise fikk Solberg-regjeringen på plass en oljeskattepakke som skulle stimulere til nye investeringer.

Men pilene pekte straks oppover igjen. En analyse som ble presentert sist uke viser at Equinor ligger an til å tjene drøyt 700 milliarder kroner siste halvår av 2022.

- Equinor håver inn penger. Da er det enkle spørsmålet: Hvorfor i alle dager skal vi gi dem de skattelettelsene fortsatt. Hva er begrunnelsen for å overføre de pengene fra fellesskapet til Equinor? spør Haltbrekken.

Skatterabatt

Oljeskattepakken gir oljeselskapene en solid skatterabatt på utbygginger som de søker om innen 1. januar 2023, og som godkjennes innen januar 2024. Selv tidligere statsminister Erna Solberg (H) har sagt at oljeskattepakken var «unødvendig».

Aller helst vil SV ha skattepakken fjernet. Men før regjeringen skal legge fram statsbudsjettet i begynnelsen av oktober krever budsjettpartneren at pakken i det minste strammes inn.

- Egentlig burde hele oljeskattepakken vært avviklet i går. Det er det dessverre ikke flertall for. Da må vi se om det er andre ting vi kan skru på.

Både statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har varslet et stramt statsbudsjett, der oljepengebruken skal kuttes. Den totale prisen for oljeskattepakken er beregnet til 11 milliarder kroner.

«Superlønnsomt»

SV mener staten kan hente inn inntekter gjennom å skrote pakken. I tillegg frykter Haltbrekken at skattefordelene fører til at ulønnsomme felt bygges ut.

- Gjennom coronapandemien sørget stortingsflertallet for at det ble superlønnsomt å investere i olje og gass, fortsetter Haltbrekken, som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité.

- En svært raus oljeskattepakke gjorde at felt som tidligere ble vurdert å ha for dårlig lønnsomhet, ble tatt opp av skuffen, fortsetter SV-politikeren.

Haltbrekken og SV krever nå at skattepakken kuttes kraftig ned i statsbudsjettet for neste år, som regjeringen legger fram i oktober.

Slik vil SV strupe oljeskattepakken:

  • Forkorte fristen for å søke om prosjekter
  • Forkorte fristen for godkjenning av prosjekter

I dag må søknader om produksjon være sendt innen 1. januar 2023 og godkjent innen januar 2024 for å nyte godt av skatteletten.

- Koker økonomien

Haltbrekken sier det er to tungtveiende grunner for å strupe den lukrative ordningen nå.

- Vi ser klimakrisen utspille seg foran øynene på oss. Vi har den varmeste og tørreste sommeren i Europa på 500 år bak oss, vi ser svære flommer i Pakistan. Vi kommer til å leve med mer ekstremvær. Da er vi nødt til å gjøre noe med det som er hovedårsaken, nemlig fossil energiproduksjon og -forbruk.

Den andre årsaken er overopphetingen av norsk økonomi.

- Det går jo så det griner for næringslivet for tiden. Hvorfor i all verden skal vi overstimulere oljeselskapene? spør Haltbrekken.

- Du mener oljeskattepakken er med på å koke økonomien?

- Ja, for det er press. Og det er særlig den som er med på å skape det presset i økonomien.

- Den sørge for at arbeidskraft, kompetanse og penger går til fortsatt fossil energi i stedet for for eksempel havvindsatsing.

- Dette blir et krav når dere skal forhandle med regjeringspartiene om budsjett i høst?

- Ja, vi kommer til å foreslå gjøre noe med oljeskattepakken. Det gjør vi. Man burde gjort noe med den for lenge siden, avslutter Haltbrekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer