Krever at omringet gerilja overgir seg

Den pakistanske hæren krever at de angivelige al-Qaida-krigerne som er omringet i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan overgir seg innen klokken 8 norsk tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ayman al-Zawahri, som regnes som Osama bin Ladens nestkommanderende i al-Qaida, kan være blant dem som er omringet. Det ble fredag morgen gjennomført nye angrep mot grenseområdet.

- Vi har gitt dem frist til klokken 12 lokal tid til å overgi seg, sier en offiser i hæren til nyhetsbyrået Reuters.

Pakistanske soldater skal torsdag ha omringet en gruppe al-Qaida-soldater nær grensen til Afghanistan, og Ayman al-Zawahri kan være blant dem.

- Det er kraftig beskytning fra tre helikoptre, sa en person som er bosatt i byen Wana nær området hvor kampene foregår.

- De skyter med maskingeværer og har også sluppet en bombe, sa mannen, og la til at pakistanske styrker skjøt med artilleri.

En talsmann for Taliban-geriljaen i Afghanistan tror ikke al-Zawahri er blant dem som er omringet.

- Ifølge den informasjonen jeg har, befinner ikke doktor Ayman al-Zawahri seg i området, sier den tidligere forsvarsministeren i Taliban-regimet, mulla Obaidullah Akhund.

Innbitt motstand

Pakistanske styrker har møtt innbitt motstand fra opprørere som mistenkes for å tilhøre al-Qaida siden de startet sin operasjon i Sør-Waziristan sist tirsdag. Det er den spesielt tøffe motstanden som har ført til spekulasjonene om at det er al-Zawahri styrkene beskytter.

- Pakistanske soldater kan ha omringet et høytstående medlem av al-Qaida, sa president Pervez Musharraf til CNN torsdag.

- Tatt i betraktning den motstanden soldatene møter, så tror vi at det kan være et høytstående al-Qaida-medlem blant dem.

Senere sa en kilde i den pakistanske regjeringen at de tror al-Zawahri er blant de rundt 200 velutrustede al-Qaida-soldatene som er omringet. Pakistanske kilder tror imidlertid ikke Osama bin Laden er blant dem.

Luftangrep

Det pågikk torsdag harde kamper mellom pakistanske soldater og gruppen av de angivelige al-Qaida-soldatene i det avsidesliggende fjellområdet på grensen til Afghanistan.

Storoffensiven mot al-Qaida og Taliban i grenseområdene til Afghanistan ble innledet torsdag. Pakistanske soldater og paramilitære grupper raidet private hjem i landsbyene Kalushah og Azam Warzak i Sør-Waziristan torsdag morgen, ifølge en anonym militær kilde.

Truet Norge

21. mai i fjor erklærte Ayman al-Zawahri (53) i et lydopptak at Norge var et terrormål.

- Ikke tillat USA, Storbritannia, Australia og Norges ambassader drapsmenn av deres irakiske brødre - å leve i sine land, het det i opptaket.

Det vakte stor overraskelse at Norge ble nevnt i opptaket, og flere spekulerte i om al-Zawahri hadde tatt feil av Norge og Danmark.

Ayman al-Zawahri, som er utdannet øyekirurg, blir av flere terroreksperter antatt å være hjernen bak 11. septemberangrepene mot USA. Han blir også holdt ansvarlig for bombeangrepene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998.

Dusør

USA har utlovet en belønning på 25 millioner dollar til den som bidrar til at han blir tatt til fange. I Egypt var al-Zawahri med på å stifte den militante gruppen Islamsk hellig krig, som slo seg sammen med terrornettverket al-Qaida i slutten av 90-tallet, melder BBC. Han jobbet som lege i Afghanistan under den sovjetiske okkupasjonen på 70- og 80-tallet. På 90-tallet skal han angivelig ha bodd i Danmark og Sveits.

Al-Zawahri skal ha blitt observert i byen Khost øst Afghanistan i oktober 2001. Han gikk i dekning da USA gikk til krig mot Afghanistan. Flere kilder har antydet at han flyktet til Nord-Afrika eller Midtøsten, men USA har vært ganske sikre på at han har holdt seg i skjul i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

(NTB-Reuters-AFP)

NESTKOMMANDERENDE: Ayman al-Zawahiri, som regnes som Osama bin Ladens nestkommanderende i al-Qaida, kan være blant dem som er omringet av den pakistanske hæren i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.