Krever at politi-direktøren i byen trekker seg etter overgreps-skandalene som ryster England

- Var redd for å bli kalt rasister - dysset ned voldtekter.

 ØNSKER OPPRYDDING:  Ifølge en rapport som er blitt laget for kommunestyret i Rotherham i England har det skjedd en stor kollektiv svikt fra kommunens ledelse i en årrekke. Nå krever flere politikere at politidirektøren i byen trekker seg. Det er professor Alexis Jay (innfelt) som har skrevet rapporten som nå ryster England. Foto/Rotherham: Reuters.
ØNSKER OPPRYDDING: Ifølge en rapport som er blitt laget for kommunestyret i Rotherham i England har det skjedd en stor kollektiv svikt fra kommunens ledelse i en årrekke. Nå krever flere politikere at politidirektøren i byen trekker seg. Det er professor Alexis Jay (innfelt) som har skrevet rapporten som nå ryster England. Foto/Rotherham: Reuters.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en rapport som er blitt laget for kommunestyret i Rotherham i England har det skjedd en stor kollektiv svikt fra kommunens ledelse i en årrekke, skriver BBC.

Anslagene i rapporten forteller at minst 1 400 barn under 16 år er blitt misbrukt gjennom årene. Ifølge rapporten skal overgriperne «hovedsaklig vært asiatiske menn».

Kritikken er rettet mot toppledere i byen som har underspilt omfanget av hva som har skjedd og politiet i South Yorkshire har ikke prioritert sakene. Dette skal ha skjedd over en periode fra 1997 til 2013.

Nå øker presset på at politisjefen i byen skal si opp sin stilling.

Presset øker Shaun Wright ble valgt til politidirektør i Rotherham i 2012, før det hadde han, fra 2005-2010, ansvaret for barnevernstjenesten i byen.

Colin Ross er leder for Liberaldemokratene tilknyttet kommunerådet i Sheffield. Hun mener politidirektøren bør tre av.

- Det er vanskelig å se hvordan lokale folk kan ha tillit til ham, og at han skal få fortsette å være politidirektør i byen, sier hun.

Beklager seg En talsmann for politidirektøren beklager nå på sjefens vegne.

- Kommissæren har tidligere beklaget svikt i arbeidet da han hadde ansvaret for barnevernstjenesten. Han gjentar unnskyldningene i dag, og aksepterer fullt ut at tjenesten han var leder for burde gjort mer, sier talsmannen til Wright, ifølge Sky News.

Jane Collins, tilknyttet UK Independence Party, reagerer sterkt og mener Wright må tre av.

- De unnskyldningene vi har hørt er helt uekte og ikke i nærheten av å reparere skaden som er gjort, sier hun

Rystende avsløringer Det har kommet fram rystende detaljer i rapporten.

Flere av dem som ble intervjuet i forbindelse med rapporter var redd for å bli beskyldt for rasisme fordi flere av barna beskrev overgriperne som asiater.

Dermed ble mange av sakene dysset ned, og flere fikk beskjed om at de ikke skulle bry seg om informasjonen de fikk fra barna.

Dynket med bensin I rapporten, som er skrevet av professor Alexis Jay, kommer det fram at barna ble truet med våpen og de ble tvunget til å se på brutale voldtekter.

 STÅR BAK RAPPORTEN:  Det er professor Alexis Jay som har skrevet rapporten som nå ryster England. Foto: AP / NTB Scanpix.
STÅR BAK RAPPORTEN: Det er professor Alexis Jay som har skrevet rapporten som nå ryster England. Foto: AP / NTB Scanpix. Vis mer

Hvis de valgte å fortelle det til noen, fikk de beskjed om at de ble nestemann, ifølge rapporten BBC har fått tilgang på.

- Han fikk kontroll over meg. Jeg var bare redd for ham, men alle som var i gjengen hans. Han voldtok med en gang i uka, hver eneste uke. Og hvis noen av slektningen hans ville ha sex med meg så måtte jeg være med på det også, sier en av jentene som angivelig ble utsatt for overgrep, til britiske Sky News.

Ingen etterspill til nå
Foreløpig er det ikke tatt noen avgjørelse om å disiplinærforfølge ledere eller tjenestepersoner for det som angivelig skal ha skjedd.

Dette til tross for at det er to tidligere lignende rapporter om tjenesteforsømmelse både hos politiet og barnevernet

Undersøkelsene ble satt i gang etter at fem menn ble dømt i 2010 for overgrep og forberedelser av overgrep mot barn under 16 år.

Byrådslederen i Rotherham, Roger Stone, gikk av med umiddelbar virkning etter at rapporten ble lagt fram.

Tidligere nestleder i byrådet, Jahangir Akhtar, gikk av i 2013, fordi det var rettet anklager mot ham om at han kjente til et forhold mellom en jente og en mistenkt barneovergriper.

 ØNSKER OPPRYDDING:  Ifølge en rapport som er blitt laget for kommunestyret i Rotherham i England har det skjedd en stor kollektiv svikt fra kommunens ledelse i en årrekke. Nå krever flere politikere at politidirektøren i byen trekker seg. Foto/Rotherham: Reuters.
ØNSKER OPPRYDDING: Ifølge en rapport som er blitt laget for kommunestyret i Rotherham i England har det skjedd en stor kollektiv svikt fra kommunens ledelse i en årrekke. Nå krever flere politikere at politidirektøren i byen trekker seg. Foto/Rotherham: Reuters. Vis mer