FÅR REFS FOR TERROR-HÅNDTERING: PST-sjef Janne Kristiansen får kritikk fra Frp, SV og Høyre for hvordan hun har håndtert terrorangrepet mot Oslo og Utøya 22. juli. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FÅR REFS FOR TERROR-HÅNDTERING: PST-sjef Janne Kristiansen får kritikk fra Frp, SV og Høyre for hvordan hun har håndtert terrorangrepet mot Oslo og Utøya 22. juli. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Krever at PST-sjefen går etter terror-håndteringen

Frp-nestleder Per Sandberg mener Janne Kristiansen har håndtert terrorsaken så dårlig at hun må gå av. Også Høyre og SV er kritiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-nestleder Per Sandberg mener Janne Kristiansen har gjort så mange tabber i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli at hun ikke lenger kan være sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), skriver Dagsavisen.

- Ikke kompetent - Hun har avslørt at hun ikke besitter kompetansen som kreves for å lede PST, sier Sandberg, som også leder Stortingets justiskomité, til avisen.

Han viser blant annet til noen av Kristiansens første uttalelser etter terrorangrepene, der hun sa at selv ikke Øst-Tysklands Stasi ville ha fanget opp Breivik. Senere, i den britiske avisen Sunday Times, ble hun sitert på at Breivik hadde et klassisk arisk utseende, og at Hitler ville ha hatt plakater av ham.

- Det går ikke an å komme med sånt svada. Når man er sjef for PST må man holde seg for god til slike merkelige utsagn, sier Sandberg.
- Ferdig Kristiansen har senere beklaget begge disse uttalelsene, men det er ikke nok, ifølge Sandberg.

- Det skulle bare mangle, men uttalelsene avslører at hun mangler balansen som skal til for å være leder av PST, sier lederen i justiskomiteen.

Om ikke Kristiansen vil gå av umiddelbart, er Sandberg nokså sikker på hun uansett er ferdig som PST-sjef før året er omme.

- Stortinget settes 1. oktober, og jeg regner med at PST gir oss en grundig redegjørelse i løpet av oktober måned. Jeg er trygg på at en slik redegjørelse ikke gir henne annet valg enn å gå av før jul, sier Sandberg.

SV ut mot PST Også SV-nestleder Bård Vegar Solhjell rykker ut med åpen kritikk av både Politiets sikkerhetstjeneste og PST-sjef Janne Kristiansen i dag.

- Det er med undring jeg har observert opptredenen til PST, og ikke minst opptredenen til PST-lederen Janne Kristiansen, sier Bård Vegar Solhjell til Bergens Tidende.

Det er første gang toppledelsen i et av regjeringspartiene åpent kritiserer politiets håndtering av terroraksjonen.

SVs nestleder og parlamentariske leder mener PST og Janne Kristiansen har gitt upresis informasjon om egne handlinger, samt verken vært ydmyke, åpne eller vist evne til selvrefleksjon etter terroren som rammet Norge.

- Tonen en så sentral etat legger an, i en slik ekstremsituasjon, spiller en stor rolle. PST har ikke lagt an en tone preget av læringsvilje og selvrefleksjon. Det virker også som om PST har en upresis omgang med informasjon om sin egen håndtering av Anders Behring Breivik før 22. juli. Det styrker ikke tilliten, sier Solhjell.

Han har også reagert på Janne Kristiansens opptreden.

- Særlig uttalelsene om Stasi og utsagn som «vi har full kontroll». Hun var meget rask til å frifinne seg selv, i en situasjon hvor flertallet av ledere i berørte etater fremhevet behovet for ydmykhet, sier SV-nestlederen til Bergens Tidende.

Solhjell går ikke like langt som Sandberg, og sier han ikke vil svare på spørsmål om han mener Kristiansen bør gå av før 22. juli-kommisjonen kommer med sin rapport.

Høyre kritisk Også Høyre er kritisk til PSTs håndtering av mulig terrorinformasjon før den 22. juli, og uttalelser til offentligheten etter terrorangrepet.

- Hva fikk PST egentlig vite før 22. juli, og hva har de gjort med opplysningene de fikk? PSTs uttalelser til offentligheten etter terroren gjør meg bekymret for hvordan etaten håndterer opplysninger den får inn, sier André Oktay Dahl (H) til Dagsavisen.

Janne Kristiansen har ikke ønsket å kommentere sakene i Dagsavisen og Bergens Tidende i dag.

(NTB)