Krever at sextiltalt prest frifinnes

ÅLESUND (Dagbladet): Advokat Halvard Helle ba juryen i Frostating lagmannsrett unngå en ny Bjugn-skandale når de i dag skal avgjøre om Sunnmøre-presten er skyldig i seksuelle overgrep mot og utuktig omgang med en voksen kvinne og sine tre døtre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi står uten tekniske bevis og uten funn på de fire fornærmede, og vi kan ikke bygge på antakelser og tro. Det står om tiltaltes stilling og hele hans framtidige liv. Bevisene i saken er slik at de ikke kan legges til grunn for domfellelse, sa Helle.

Sexsaken

  • Sunnmørspresten (44) ble pågrepet høsten 1998 for utuktig omgang med en kvinne han var sjelesørger for.
  • Politiet beslaglegger ca. 400 videofilmer hos ham.
  • Barnevernet begjærer omsorgsovertakelse for fem av hans seks barn.
  • 9.12.99: Tiltalen utvides. I Sunnmøre tingsrett må han svare for sexmisbruk av tre døtre, og vold og misbruk av en bergenskvinne.
  • November 2000: Fradømmes kappe og krage for all framtid. Straffen ble fem år og seks måneder, og erstatning på 850000 til de fire fornærmede.
  • Saken ankebehandles nå i Frostating lagmannsrett.
  • Presten skal ha ment at den 46-årige kvinnen han var sjelesørger for var besatt av onde ånder. De andre kvinnene forteller om brutal vold.

«Bjugn-skandale»

Han påsto at barnevernet har inntatt rollene som etterforsker, påtalemyndighet og dommer: - Det er en skandale. De har gått langt utover den barnefaglige oppgaven.

- Barnevernet bør gå i seg selv etter denne saken, sa Helle, før han langet ut en knyttneve mot de som gjennomførte dommeravhørene av prestens barn. Han mener de brøt flere helt sentrale regler.

Helle ba juryen om ikke å bidra med et nytt kapittel til den norske rettshistorien som kan sammenliknes med Bjugn-skandalen.

- Dere må svare nei på alle spørsmål relatert til den alvorlige tiltalebeslutningen, sa han.

- Et sexeksperiment

Aktor Jogeir Nogva sa i sin prosedyre at presten har en mørk og en lys side, slik flere vitner har forklart.

Det var en voksen kvinne som anmeldte presten for seksuelle overgrep i forbindelse med sjelesorg. Hun har forklart seg om forholdene i prestens hjem og hans forhold til barna. Hennes vitneforklaring står sentralt.

- Det er tydelig at hun var hans seksuelle eksperiment. Vi har å gjøre med en prest som er opplært til å holde avstand under sjelesorg, men han erkjenner å ha ligget i hennes seng om natta. Dette blir ikke troverdig. Hennes forklaring i retten og dagbøkene hun har skrevet er troverdige, sa Nogva.

- Det er utenkelig at vi har med enkeltstående tilfeller å gjøre, sa aktor Nogva, som mener den eldste datterens forklaring alene er tilstrekkelig til å svare ja på skyldspørsmålet om overgrep overfor henne da hun var under 14 år.

I dag skal lagmann Sissel Endresen gi sin rettsbelæring før juryen trekker seg tilbake for å vurdere de alvorlige skyldspørsmålene.

I herredsretten ble presten dømt til ubetinget fengsel i fem år og seks måneder.