Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-ere vil ha avgiftskutt

Krever at Siv kutter i strømprisen

Høyere rente og dyrere strøm går utover vanlige folk, mener Fremskrittspartiet på Stortinget. Nå ber de sjefen kutte i avgiftene.

AVGIFTER: Mandag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram statsbudsjettet. Fra egne rekker kommer krav om avgiftskutt. Her på statsrådskontoret i Finansdepartementet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
AVGIFTER: Mandag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram statsbudsjettet. Fra egne rekker kommer krav om avgiftskutt. Her på statsrådskontoret i Finansdepartementet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Siv bør senke el-avgiften i statsbudsjettet, sier Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsmann Terje Halleland til Dagbladet.

- El-avgiften har økt jevnt og trutt i en periode hvor strømprisene har vært lave. Nå ligger prisene an til å øke og vanlige husstander kan få en ekstraregning på mange tusen kroner. Derfor bør avgiften senkes i statsbudsjettet, fortsetter han.

10,9 milliarder

Statens inntekter fra el-avgiften har økt hvert år fra 2009, med et mindre unntak for 2012. Kraftigst har veksten vært de siste åra.

I 2009 ga avgiften nær 6,8 milliarder kroner til statskassa, i 2015 var summen 8,5 milliarder og i fjor hele 10,9 milliarder kroner.

KUTT PRISEN: Terje Halleland (Frp) ber partileder og finansminister Siv Jensen gi folk flest billigere strøm.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KUTT PRISEN: Terje Halleland (Frp) ber partileder og finansminister Siv Jensen gi folk flest billigere strøm. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Fra Stortinget har Fremskrittspartiet flere ganger spilt dette inn for regjeringen. Nå håper vi at kravet blir innfridd i statsbudsjettet, slik at forbrukeren ser det på sin sluttregning, sier Halleland.

- Men du representerer jo partiet som har finansministeren. Er dette et krav som du allerede vet at blir kvittert ut i statsbudsjettet?

- Du kan ta en prat med Siv Jensen du også, og spørre om å få vite hva som står i statsbudsjettet. Det er ikke lett. Jeg vet ikke hva som kommer, sier han.

Venter dyrere strøm

En familie som bruker om lag 16 000 kWh i året vil bruke rundt 19 500 kroner på strøm og nettleie i år. Av dette utgjør forbruksavgiften omkring 3 300 kroner eller 17 prosent.

Strømprisen til forbrukerne har rett nok falt de siste ukene, faktisk med noe over 30 prosent fra rundt 68 øre i uke 30 til 47 øre i uke 39. Men på samme tid i fjor var strømmen 19 prosent billigere, nærmere bestemt 38 øre. Tallene er basert på kraftprisene på Østlandet.

Nå venter markedet at strømmen framover vil bli noe dyrere. Prisen for strøm levert i første kvartal ligger nå om lag 5 øre over dagens prisnivå, opplyser seniorrådgiver Arne Søiland i NVE til Dagbladet.

Tørr sommer - våt høst

Fordi norsk energiproduksjon i overveiende grad baserer seg på vannkraft, har mengden vann i magasinene mye å si for strømprisen. Selv om fyllingsgraden har steget 10,9 prosentpoeng på en måned, er den i øyeblikket om lag 9,7 prosentpoeng under normalen.

-Etter den tørreste juli noensinne, har september vært den våteste. Økningen i fyllingsgrad har bidratt til at kraftprisene og utsiktene for kraftpris for vinteren har gått ned. Underskuddet i magasinene har blitt redusert, og det gjør at det er mindre sannsynlig at Norge må importere kraft i vinter, sier Søiland i NVE.

Han viser til at Norge utveksler kraft med Nederland, Danmark og Sverige og at prisene på kull, gass og CO₂-utslipp også får innvirkning på norsk kraftpris.

- Kombinasjonen av høye priser på kull- gass og CO₂, samtidig med tørke i Norge har vært hovedårsaken til høy kraftpris i sommer, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!