Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at statslederne gjør noe med klimaendringene

Demonstrerte over hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Lørdag aksjonerte miljøvernaktivister over hele verden, både på fjelltopper på New Zealand og strender på Maldivene. Årsaken til det var den internasjonale aksjonsdagen for 350.org-kampanjen.

350.org-kampanjen jobber for at verdens statsledere skal komme til enighet om en avtale under klimatoppmøtet i København 7. desember. De vil at avtalen skal få atomsfærens CO2-nivå ned til 350 ppm (parts per million). I dag holder det et nivå på 390 ppm, ifølge CNN.

Fokus
På Maldivene har statslederne selv bidratt til å rette fokus mot klimaendringene. Det er ønskelig at verdens statsledere skal innse alvoret i klimaendringene. Stillehavsøya kan, om ingen avtale kommer på plass, være under vann i fremtiden på grunn av klimaendringene.

Den norske miljøorganisasjonen Bellona sluttet seg i går til kampanjen, skrev organisasjonens leder Frederic Hauge og Dessima Williams, forhandlingsleder for øystatene under klimaforhandlingene, i en kronikk i VG i går.

«Det er mulig å nå 350-målet, men store og raske endringer må gjennomføres. Det handler om å bygge vindmøller og solcellepaneler istedenfor kullkraftverk. Det handler om å plante skoger istedenfor å hugge dem ned, og det handler om en langt mer effektiv bruk av den energien vi produserer og de ressursene vi har til rådighet.»

Stor handlekraft
De skrev videre at det måtte stor handlekraft til fra verdens ledere for å stoppe klimaendringene. I kronikken nevnes det at klimaendringene allerede er et faktum i fattige deler av verden.

PÅ FJELLTOPPER Demonstrasjonen skjedde også på denne fjelltoppen i New Zealand
NEDERLAND: 4 700 bidro for å få dette til å fungere. Foto: 350.org
350: Mexico. Foto: 350.org
OPERAPROTEST: Også finkulturen deltok. Foto: 350.org
STRAND: Også på Maldivene protesterte. Foto: 350.org

CNN skriver at det i løpet av lørdagen ble arrangert i alt 5 400 demonstrasjoner i sammenheng med 350-kampanjen.

- Vi ante ikke at vi ville få så mye støtte, entusiasme og engasjement fra folk fra heel verden, sier Bill McKibben, som står bak 350.org.

350: Dette kombinasjonsbilde viser miljøaktivister som former menneskelige tall. Tallene er tegnet opp på kysten av Dødehavet i forholdsvis Jordan (fra venstre), Palestina og Israel. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
350: Dette kombinasjonsbilde viser miljøaktivister som former menneskelige tall. Tallene er tegnet opp på kysten av Dødehavet i forholdsvis Jordan (fra venstre), Palestina og Israel. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer
MED I 350-KAMPANJEN: Bellona-sjef Frederic Hauge. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
MED I 350-KAMPANJEN: Bellona-sjef Frederic Hauge. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media