Valget i Sverige

Krever at Stefan Löfven går av snarest

Men foreløpig vil ikke statsminister Löfven høre snakk om avgang.

BASTANT: Partisekretær for Moderaterna, Gunnar Strømmer, er sterk i sine uttalelser angående Sverigedemokraternas partileder Stefan Löfven. Video: Christian Roth Christensen, reporter: Steinar Suvatne Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM (Dagbladet): Det går mot en valgthriller i Sverige.

Bare 0,2 prosentpoeng skiller mellom den borgerlige Alliansen på 39,6 prosent og de tre rødgrønne partiene på 39,4 prosent, ifølge valgdagsmålingen fra SVT.

Moderaterna, det største partiet i Alliansen, ligger an til å bli mindre enn Sverigedemokraterna. Jimmie Åkessons parti får støtte fra 19,3 prosent av velgerne, mot 12,9 prosent ved forrige valg.

Moderaterna, ser ut til å gå kraftig tilbake fra forrige valgs oppslutning på 23,3 prosent, til rundt 18 prosent nå, ifølge valgdagsmålingene.

OPTIMIST: Da Dagbladet intervjuet Carl Bildt lørdag kveld, var han klar på at Stefan Löfven kom til å måtte gå av. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPTIMIST: Da Dagbladet intervjuet Carl Bildt lørdag kveld, var han klar på at Stefan Löfven kom til å måtte gå av. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I kveld eller i morgen

Partisekretær i Moderaterna, Gunnar Strömmer, forteller Dagbladet at Stefan Löfven nå må gå av.

- Årsaken til at regjeringen må gå av er veldig enkel: Dersom det er uklart om en sittende regjering har støtte fra flertallet i Riksdagen, så må man gå av, forteller Strömmer.

- Må han gå av i kveld?

- Om det blir i kveld eller i morgen, får vi se. Det viktige er at Stefan Löfven går av og respekterer velgernes ønsker, sier han.

Det var langt fra noen feststemning på Moderaternas valgvake da valgdagsmålingen kom. Partiet til statsministerkandidat Ulf Kristersson nøyde seg med forsiktig applaus da tallene fra SVT rullet ut på storskjerm.

Vil ikke høre

Da Dagbladet møtte Löfven tidligere i dag, var han nøktern optimist. Statsministeren fortalte at han fortsatt håpet på å beholde regjeringsmakta.

Det kan vise seg vanskelig: Socialdemokraterna ser ut til å få 25 - 26 prosent oppslutning, noe som vil bety partiets svakeste valg noensinne, dersom valgdagsmålingen har rett.

BLÅTT: Kroppsmaler Evgenia (37) maler lyseblå M-er og portrett av partileder Ulf Kristersson på armer og kinn på de som ønsker. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLÅTT: Kroppsmaler Evgenia (37) maler lyseblå M-er og portrett av partileder Ulf Kristersson på armer og kinn på de som ønsker. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Likevel tyder ingenting på at Stefan Löfven vil lytte til oppfordringen fra Gunnar Strömmer og Moderaterna foreløpig. I Löfvens hule vil man gjerne snu på flise og snakke opp eget resultat og ned oppslutningen til rivalene i Moderaterna.

- Det er altfor tidlig å snakke om å gå av! Fra et lavt resultat tidligere i valget, så har vi ventet oss inn og gått fram, ifølge valgdagsmålingen. Så må jeg få legge til at Moderaterna jo går kraftig tilbake til tross for å ha vært det største opposisjonspartiet, sier næringsminister Mikael Damberg (S) til SVT.

Sverigdemokraterna

På TV4s valgdagsmåling gjorde Sverigedemokraterna det langt dårligere enn på SVTs måling. Der fikk partiet 16,3 prosent oppslutning.

KONTROLLERT BEGEISTRING: Det store festen lar vente på seg ved Moderaternas valgvake. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KONTROLLERT BEGEISTRING: Det store festen lar vente på seg ved Moderaternas valgvake. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Partisekretær Gunnar Strömmer i Moderaterna kan fort ende opp med å måtte samarbeide med Sverigedemokraterna etter valget - men han håper likevel at partiet til Jimmie Åkesson ikke gjør det så godt i kveld.

- Vi ser det gjør det dårligere på TV4s valgdagsmåling enn på SVT sin, så det er nok fortsatt mye som kan skje. Men vi har vært forberedt lenge på at Sverigdemokraterna ville gjøre et godt valg, sier han.

Det er fortsatt tidlig, men eksperter mener det nå går mot maktskifte i Sverige. Kristdemokraterna går et brakvalg, mens Miljöpartiet kan falle under sperregrensen. Dersom det skjer med Löfvens regjeringspartner, er mye trolig gjort, og Moderaternas partileder Ulf Kristersson kan forberede seg på å danne regjering.

HISTORISK: - Det er et nytt Sverige vi ser, sier Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen Vis mer
Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer