Krever at Stoltenberg møter i Stortinget: – En katastrofe

Jens Stoltenberg er den eneste som kan gi svar på hva som skjedde da Norge besluttet å bombe i Libya, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- STOLTENBERGS KRIG: Bjørnar Moxnes (R) mener det var daværende statsminister Jens Stoltenberg må møte i Stortinget for å forklare hva som skjedde før og under Norges deltagelse i den Nato-ledede operasjonen i Libya. Her er Stoltenberg på vei til Libya i 2011 med Morten Haga Lunde som var nestkommanderende på Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø. I dag er Haga Lunde sjef for Etteretningstjenesten. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
- STOLTENBERGS KRIG: Bjørnar Moxnes (R) mener det var daværende statsminister Jens Stoltenberg må møte i Stortinget for å forklare hva som skjedde før og under Norges deltagelse i den Nato-ledede operasjonen i Libya. Her er Stoltenberg på vei til Libya i 2011 med Morten Haga Lunde som var nestkommanderende på Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø. I dag er Haga Lunde sjef for Etteretningstjenesten. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

– Det er helt avgjørende å få Jens Stoltenberg til Stortinget for å få fakta på bordet om hva den norske regjeringen visste da de gikk til bombekrig mot Libya. Det var Stoltenberg som var pådriveren for krigen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

4. februar skal utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget avholde høring om Norges deltakelse i Libya-krigen våren og sommeren 2011. Der bør nåværende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, altså møte, ifølge Rødt-lederen

* Rapporten som ble lagt fram i september i fjor, konkluderer med at den rødgrønne regjeringen med Jens Stoltenberg (Ap) i spissen i det store og hele fulgte lover og regler da Norge besluttet å sette inn bombefly i konflikten i Libya i våren 2011.

* Dette var en del av en NATO-operasjon, med bakgrunn i at hadde da brutt ut et opprør mot landets diktator Muammar Gaddafi, og FNs sikkerhetsråd hadde åpnet for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivilbefolkningen.

* Beslutningen om norsk krigsdeltakelse ble aldri ble lagt fram for Stortinget, men ble tatt av regjeringen etter kontakt med partiledere på SMS.

* I alt 15 norske kampfly ble sendt til Kreta og slapp ifølge Forsvaret 588 bomber over Libya.

* Daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) hevdet først at prislappen for norsk krigsdeltakelse ville bli 70 millioner kroner, mens etterfølgeren Espen Barth Eide (Ap) medga at den 133 dager lange krigsdeltakelsen ble over fire ganger så dyr.

* Krigen i Libya endte med at Gaddafi ble styrtet og drept etter 40 år ved makten. Landet har siden vært preget av kaos og anarki.

* Stortingets utenrikskomité vedtok i april 2017 å foreta en uavhengig gransking av Norges deltakelse. Målet var å trekke lærdom av innsatsen for framtidig norsk deltakelse i internasjonale operasjoner.

* I rapporten heter det at den rødgrønne regjeringen hadde for dårlige kunnskaper om Libya, og at det var «åpenbart at andre allierte hadde regimeendring som mål, og at norske myndigheter kjente til dette».

* Libya-utvalget ble ledet av tidligere utenriksminister Jan Petersen (H).

Norges deltakelse i den Nato-ledede operasjonen hadde utgangspunkt i FN-resolusjon 1973, som tok til orde for umiddelbar våpenhvile og en flyforbudssone over landet. Resolusjonen ga støtte til å bruke «all nødvendig makt» for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

Nato-operasjonen endte med at Gadhafi ble styrtet. Situasjonen i landet er fortsatt preget av kaos og lovløshet.

Gransking frikjente Regjeringen

I høst ble granskningen om Norges deltakelse i Nato-operasjonen lagt fram.

Granskningen ble ledet av tidligere utenriksminister Jan Petersen (H), og konkluderte med at den rødgrønne regjeringen med Jens Stoltenberg i spissen i det store og hele fulgte lover og regler da Norge besluttet å sette inn bombefly i konflikten.

Beslutningen om norsk krigsdeltakelse ble aldri lagt fram for Stortinget, men ble tatt av regjeringen etter kontakt med partilederne på SMS. 15 norske kampfly deltok i operasjonen og ifølge Forsvaret slapp de 588 bomber over Libya.

Det er spesielt tre svar Moxnes krever Stoltenberg svarer på:

  • Stoltenberg sa i Stortinget 29. mars 2011 at «Norge er i folkerettslig forstand ikke i krig». Forsvarsdepartementet konkluderte noen få dager tidligere med at Norge faktisk var i krig i Libya
  • Stoltenberg-regjeringen sa 9. mai til Stortinget at intervensjonen I Libya « ikke omfatter regimeendring påført utenfra». Moxnes mener det raskt var åpenbart at sannheten var stikk motsatt.
  • Stoltenberg må svare på om han visste at bakkeoffensiven mot Tripoli, som Norge og Nato støttet fra luften, ble ledet av en kjent al-Qaida-kommandant.

Var Norge i krig?

Moxnes mener det er svært alvorlig at det var usikkerhet om Norge i folkerettslig forstand var i krig eller ikke.

– Når man går til krig, som er det mest alvorlige et land kan gjøre, må man vite om man er i krig eller ikke. Vi kan ikke ha en statsminister med en privatpraktiserende forståelse av folkeretten, som er i strid med egen fagetat. Det er det glade amatørskap og uholdbart, sier Moxnes.

– Hvis vi er i krig, er norske soldater legitime mål. Men ikke bare det, Libya ville da hatt lov til å gjennomføre angrep mot norske militære mål – selv på norsk jord.

Når det gjelder spørsmålet om regimeendring, mener Moxnes at enten Stortinget eller Stoltenberg var feilinformert.

– Det ble tidlig klart at denne krigen handlet om regimeskifte, noe som brøt med FN-mandatet. Hvis Stoltenberg visste dette, så villedet han Stortinget. Hvis han ikke visste det, så er det Nato som har ført Norge bak lyset. Dette må Stoltenberg svare på, slår Moxnes fast.

– Hvor alvorlig er konsekvensene av krigføringen?

– Libya var et brutalt diktatur før krigen, nå er det et lovløst land. al-Qaida og IS opererer fritt i store områder. Den såkalte regjeringen har innført sharia og det er blitt gjennomført etnisk rensking og massakrer mot mørkhudede libyere. Millioner er drevet på flukt til naboland og Europa, svarer Moxnes.

– Denne krigen fikk katastrofale konsekvenser inkludert oppblomstring av islamistisk terror. Det er ikke så rart, da Norge og Nato hjalp disse ekstremistene fram til seier, legger Moxnes til.

LIBYA: Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet inviterte til pressemøte i forbindelse med fremleggelsen og overrekkelsen av Libya-utvalgets rapport. - Norske myndigheter hadde liten forståelse av situasjonen, sier utvalgsleder Jan Petersen. Video: NTB Scanpix Vis mer

– Stoltenberg bidra til utvalget

Jens Stoltenberg er gjort kjent med Rødts kritikk og hvilke spørsmål de ønsker svar på, via sin kommunikasjonsrådgiver Anne Marte Vestbakke.

Det er Vestbakke som svarer på vegne av Stoltenberg:

«Jens Stoltenberg redegjorde som statsminister for Stortinget om Libya-operasjonen i 2011. Operasjonen hadde et klart FN-mandat i resolusjon 1970 og 1973 fra Sikkerhetsrådet, og Norges deltakelse ble støttet av samtlige partier på Stortinget.

Stoltenberg møtte det regjeringsnedsatte utvalget som evaluerte Libya-operasjonen, og delte all relevant informasjon med utvalget. Utvalgets oppfatning er at prosessene som ledet fram til beslutningen om norsk deltakelse i Libya-operasjonen, oppfylte de nødvendige konstitusjonelle kravene,» skriver Vestbakke i en e-post til Dagbladet.

Moxnes mener imidlertid Petersen-rapporten ikke svarer på flere sentrale spørsmål, blant annet om regjeringen visste at islamistiske terrorgrupper var i allianse med Nato. Rødt-lederen trekker fram den britiske rapporten, som var nådeløs i sin kritikk.

– Petersen-utvalget ble ledet av en av de mest Nato-lojale politikerne vi har hatt, som til og med ville ha med Norge i krigen i Irak. De andre medlemmene er også nært knyttet til Forsvaret, departementet eller Nato.

– Petersen-utvalget er nok så langt unna en uavhengig gransking man kan komme. Resultatet ble også en hvitvasking av regjeringen på alle punkter, sier Moxnes.

SLAVEAUKSJON: CNN har dokumentert hvordan mennesker selges som slaver på auksjon i dagens Libya. Video: CNNVis mer Vis mer
Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer