KREVER AT JUSTISMINISTEREN KOMMER PÅ BANEN: Ordfører Fabian Stang (H) fortviler etter uoppklarte overfallsvoldtekter i Oslo. Bare hittil i år har det blitt anmeldt 39 overfallsvoldtekter eller forsøk på dette - fra 24 i fjor. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
KREVER AT JUSTISMINISTEREN KOMMER PÅ BANEN: Ordfører Fabian Stang (H) fortviler etter uoppklarte overfallsvoldtekter i Oslo. Bare hittil i år har det blitt anmeldt 39 overfallsvoldtekter eller forsøk på dette - fra 24 i fjor. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

Krever at Storberget øker bemanningen

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) om skremmende lav oppklaringsprosent etter 39 overfallsvoldtekter i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 39 overfallsvoldtekter og forsøk på dette har blitt anmeldt i Oslo fra januar til august i år. Gjerningsmannen er kjent i bare fem av sakene. Seksjonstillitsvalgt Eirik Wilmann ved Vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt sier i Dagbladet i dag at det er fritt fram for overgripere på grunn av ressursproblemer.

- Det er helt uakseptebelt. Det er klart at disse overfallsvoldtektene er en krenkelse av medmennesker som er helt forferdelig. Det er en livslang krenkelse for et menneske. Du blir ikke drept, men det er jammen ikke langt unna, sier Oslo-ordfører Fabian Stang til Dagbladet.

- Har kjempet mot Storberget Han understreker at det er ekstra viktig å få tatt gjerningsmennene bak de alvorlige overfallsvoldtektene fordi en gjerningsmann trolig står bak flere av dem.

- På den måten kan man forhindre flere voldtekter av å få tatt én gjerningsmann.

- Jeg har kjempet med justisministeren i årevis for å få på plass flere ressurser til oslopolitiet og håper inderlig at politiet får de nødvendige stillingene for å få bukt med dette problemet, sier Stang.

- Mitt ønske er at man gjør alt som gjøres kan for å forhindre at andre jenter blir utsatt for dette.

Han krever at justisminister Knut Storberget går i dialog med de tillitsvalgte i politiet og ser nærmere på problemet for å forhindre flest mulig sexovergrep.

Justisdepartementet: - Alvorlig Storberget er på ferie til onsdag, men statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) ser alvorlig på at seksjonstillitsvalgt Eirik Wilmann ved Vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt mener at det er fritt fram for overgripere i hovedstaden på grunn av ressursproblemer.

- Hvis dette er virkeligheten, oppfatter jeg det som alvorlig og en lite ønsket effekt av situasjonen Oslo politidistrikt er i etter 22. juli, sier Moland Pedersen til Dagbladet.

- Jeg regner med riksadvokaten vil følge med på hvordan dette utvikler seg videre, for alvorlig kriminalitet skal etterforskes, fortsetter han.

SKREMMENDE: Av 39 overfallsvoldtekter eller forsøk på dette i Oslo, er den antatte gjerningsmannen bare kjent i dem av dem. Ressursene på Vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt er sprengt og de mest erfarne etterforskerne jobber nå med terrorsaken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKREMMENDE: Av 39 overfallsvoldtekter eller forsøk på dette i Oslo, er den antatte gjerningsmannen bare kjent i dem av dem. Ressursene på Vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt er sprengt og de mest erfarne etterforskerne jobber nå med terrorsaken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han mener man likevel må regne med at saken vil merkes i forbindelse med andre prioriteringer.

- Jeg tror det er viktig at vi har forståelse for at en så stor kriminalsak vil ha betydning for prioriteringene i kortere perioder, sier Moland Pedersen.

Statssekretæren understreker at justisminister Knut Storberget var raskt ute med å gjøre det mulig for politidistriktet å hasteansatte 95 politistudenter.

- Jeg er fullt innforstått med at dette ikke er erfarne etterforskere, men disse kan erstatte andre tjenestemenn som kan ta mer utfordrende oppdrag.

Han påpeker at man også har gitt politiet i Oslo mulighet til å få dekket inn kostnadene man har hatt og kommer til å få i forbindelse med terrorsaken.

- Opptil politimester og politidirektør Han påpeker at man også har gitt politiet i Oslo mulighet til å få dekket inn kostnadene man har hatt og kommer til å få i forbindelse med terrorsaken.

- Vi sørger for at Oslo-politiet får de ressursene de må ha, og politimesteren og politidirektøren diskuterer sammen hvordan man kan sikre at Oslo politidistrikt har tilstrekkelig med kompetanse til å håndtere utfordringene. Jeg tror ikke det vil være ønskelig at justisministeren skal organisere Oslo politidistrikt.

- Så du mener departementet har gjort nok, og at det dermed er opptil politimesteren og politidirektøren?

- Vi erkjenner at Oslo politidistrikt har en utfordring i situasjonen man er i. Det må og vil være en utfordring å ha en så stor straffesak, men for å hjelpe dem har vi gitt dem 95 årsverk og dekket kostnadene fram til nå og kostnadene man kommer til å få.

- MÅ TA ANSVAR: Oslo-ordfører Fabian Stang (H) krever at justisminister Knut Storberget (Ap) kommer på banne og går i dialog med fortvilte tillitsvalgte i politiet.  Foto: Uffe Frandsen/Dagbladet
- MÅ TA ANSVAR: Oslo-ordfører Fabian Stang (H) krever at justisminister Knut Storberget (Ap) kommer på banne og går i dialog med fortvilte tillitsvalgte i politiet. Foto: Uffe Frandsen/Dagbladet Vis mer

- En ting er jo at man bruker de dyktigste man har til terroretterforskningen, men man har jo mange andre dyktige og erfarne tjenestefolk til å håndtere andre typer saker.

- Men dere mener dere har gitt det dere bør bevilge?

- Jeg vil ikke gå inn på hva vi bør eller ikke bør. Jeg sier at vi har, etter innspill fra Oslo politidistrikt, sørget for at man får pengene som vil påløpe ekstra og 95 årsverk.

- Hva tenker du om at det likevel er ressursproblemer?

- Det er en intern sak i Oslo politidistrikt. De har et budsjett og en styrking hvert eneste år, og fordelingen av budsjettet kan ikke jeg gå inn på, sier Holand Pedersen.

- Vil støtte tilleggsbevilgninger KrFs Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener justisminister Storberget bør komme til Stortinget med en hastesak der regjeringen ber om tilleggsbevilgninger til politiet.

- Vi vil gladelig gi han støtte. Vi gjør situasjonen verre dersom det ikke kommer ekstra bevilgninger til politiet straks, sier han til Dagbladet.

Han reagerer på at 26 voldtekts- og overgrepsetterforskere har ansvar for 250 saker, og mener seksjonstillitsvalgt Eirik Wilmann gjør det hele krystallklart når han sier at han mener det er fritt fram for overgripere.

- Det gir det et sterkt signal når det gjelder etterforskning av sedelighetsforbrytelser da vi vet at det allerede er mange som føler seg utrygge på byen, sier Ropstad.

- ALVORLIG: Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet mener det er alvorlig om tillitsvalgt i politiet mener det er fritt fram for overgripere.
- ALVORLIG: Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet mener det er alvorlig om tillitsvalgt i politiet mener det er fritt fram for overgripere. Vis mer

Han understreker at KrF lenge har etterlyst mer penger til politiet slik at politistudenter kan få jobb.

- Før terroren mente vi allerede at situasjonen var for dårlig. Nå ser man at de må prioritere den store saken, og det er riktig. Men til tross av politiets fantastiske innsats, blir den store ressursmangelen veldig synlig, sier han.

Justisdepartementet får lov å overskride budsjettet med inntil 195 millioner kroner etter 22. juli.

- Dagens etterforskningsnivå må opprettholdes og helst styrkes. Statsbudsjettet neste år bør vise en betydelig satsing. Men det er lenge å vente til januar 2012, og derfor bør det komme inn en hastesak. Vi mener han bør bevilge mer penger, og ihvertfall bør dekke opp for de etterforskerne som forsvant.

MENER JUSTISMINISTEREN MÅ GI MER: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener justisminister Storberget bør be om tilleggsbevilgninger til politiet.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MENER JUSTISMINISTEREN MÅ GI MER: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener justisminister Storberget bør be om tilleggsbevilgninger til politiet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer