Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet og Trond Giske

Krever at Støre-rådgiver må gå

Ap-topp Hans Kristian Amundsen beskyldes for lekkasjer og maktspill i Giske-saken. Amundsen nekter for dette og får støtte av varsler.

BLIR OFRET?: Etter en serie lekkasjer i hele høst og særlig etter at varslene mot Trond Giske kom, mener flere i Ap at sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen må ta ansvar og gå. Amundsen var tema på dagens sentralstyremøte, får Dagbladet opplyst..
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BLIR OFRET?: Etter en serie lekkasjer i hele høst og særlig etter at varslene mot Trond Giske kom, mener flere i Ap at sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen må ta ansvar og gå. Amundsen var tema på dagens sentralstyremøte, får Dagbladet opplyst.. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under tirsdagens sentralstyremøte i Arbeiderpartiet skal flere av sentralstyrets medlemmer ha kommet med sterk kritikk av lederen for sekretariatet for stortingsgruppa, Hans Kristian Amundsen.

Partisekretær Kjersti Stenseng skal ha startet kritikken og uttrykt manglende tillit til sekretariatslederen. Bakgrunnen er angivelig konfliktskapende og dårlig ledelse, at sensitive dokumenter han har hatt ansvaret for har lekket til mediene, at han ikke har klart å skape ro blant de ansatte i gruppa, og kritikkverdig opptreden i valgkampen.

- Vi var mange på møtet som mener at Amundsen må gå. Det var en massiv kritikk mot ham. Mange uttrykte manglende tillit, sier en kilde som var til stede på møtet.

Flere skal ha stilt seg bak kritikken, blant andre AUF-leder Mani Husaini, Anniken Huitfeldt, Hans Christian Gabrielsen, Mette Nord og Jørn Eggum, ifølge Dagbladets kilder. Det betyr at Ap-leder og parlamentarisk leder Jonas Gahr Støre, som er Amundsens sjef, er blitt kjent med den massive kritikken.

Kilder sier til Dagbladet at den sterke kritikken i praksis betyr at Amundsen må gå.

Mener Amundsen må ta ansvar

Etter valgnederlaget og ikke minst etter at Giske-saken eksploderte, har det nærmest systematisk og daglig lekket fra Aps indre liv. Amundsen er en av Ap-leder Jonas Gahr Støres nærmeste rådgivere, men også sjefen for Aps rådgivere i Stortinget. Derfor mener flere i Aps sentralstyre og i stortingsgruppa at Amundsen må ta ansvar.

Flere Ap-politikere Dagbladet har snakket med, mistenker at Amundsen er involvert i en maktkamp som har oppstått i kjølvannet av varslingene mot Giske, og sier han kjører et sololøp som skader partiet.

Irritasjonen over sekretariatslederen skal ha startet allerede i valgkampen, da han gjorde kontroversielle grep som å troppe opp på NRK med advokat og å kalle inn redaktøren for Faktisk.no «på teppet».

Men Amundsens håndtering av varslene mot Trond Giske skal være det som har fått begeret til å renne over for mange. Sentrale Ap-kilder forteller at de opplever at Amundsen bevisst opptrer på en måte som sverter Trond Giske og partiet.

- Jeg har bistått varslere

Hans Kristian Amundsen har tirsdag kveld svart Dagbladet på epost, etter å ha fått gjenfortalt sentrale deler av kritikken. Han avviser kritikken blankt.

- Det er vanskelig å forholde seg udokumenterte påstander fra anonyme kilder. Jeg deltok ikke i sentralstyremøtet, og har ingen informasjon om hva som ble sagt der. Når det gjelder min håndtering av Giske-saken, som jeg skjønner er utløsende for kritikken, begrenser den seg til at jeg har bistått tre varslere i en forberedende fase, og til støtte og oppfølging underveis og etterpå, skriver Amundsen i eposten.

Han mener dette er innenfor hans ansvarsområde, og forteller at to av varslerne fikk møte en jurist og en organisasjonspsykolog før de bestemte seg for å levere formelle varsler.

- Dette ble gjort for å sikre en trygg, uhildet og faglig forankret vurdering av deres saker. De to fagfolkene møtte kvinnene, snakket med dem og leste i tillegg deres skriftlige forklaringer. De konkluderte, med forbehold om at motparten ikke hadde kommet til orde, med at det med stor grad av sannsynlighet har funnet sted seksuell trakassering mot dem. Dette var en viktig avklaring for kvinnene, og avgjørende for at de våget å ta det store steget og levere sine formelle varsler til partilederen, forklarer Amundsen videre i eposten.

Han tar avstand fra påstandene om at han er involvert i en maktkamp i Arbeiderpartiet.

Trond Giske har erkjent og beklaget upassende oppførsel, men mener selv at han ikke har gjort seg skyldig i seksuell trakassering. Jonas Gahr Støre har sagt at varslene gjelder omgang av seksuell karakter.

Varsler: - Amundsen viktig støtte

Dagbladet har vært i kontakt med én av varslerne tirsdag kveld. Hun ønsker å si at Hans Kristian Amundsen har vært en viktig støtte i prosessen varslerne står i.

Kvinnen sier flere av varslerne føler det på samme måte som henne.

- Støtten fra Hans Kristian har vært helt avgjørende i en tung tid. For oss som har varslet har det vært helt enestående. Både med personlig støtte, og ved tiltak som å tilby ulik hjelp som kan bidra. Vi vil oppleve det som veldig tungt dersom han skulle bli fjernet fra denne rollen som er så viktig for oss ansatte, sier kvinnen, som ønsker å være anonym og fortsetter:

- Vi står fortsatt i en uavklart situasjon som av flere grunner kan bli krevende i tiden fremover. Hans Kristian har vist en omsorg og omtanke for oss i denne vanskelige situasjonen. Dette er ikke kritikk av noen andre, men vi mener det er viktig å få frem at vi opplever at han og HR-sjef Ann-Cathrin Becken har ivaretatt oss forbilledlig gjennom disse ukene.

Avviser lekkasjer

Amundsen sier videre at han heller ikke har lekket informasjon til pressen.

-Jeg er virkelig ikke involvert i noen maktkamp i Arbeiderpartiet, og jeg har ikke lekket informasjon. Ikke nå, og ikke tidligere i høst, som Dagbladets kilder påstår. For meg handler dette ene og alene om å ta varslere på alvor, slik det er tydelig beskrevet i partiets retningslinjer og i tråd med det vi er forpliktet til gjennom Arbeidsmiljøloven. Jeg står 100 prosent inne for det jeg har gjort, og har sett hvor sårbare kvinner er i slike situasjoner. Da er det vår oppgave som ledere og tillitsvalgte å gi trygghet, skape tillit til at det er riktig å varsle, og stille opp i ettertid. Det har jeg gjort, og det vil jeg gjøre igjen, skriver Amundsen i eposten.

- For ordens skyld: jeg har naturligvis ikke kjørt et sololøp i håndteringen av varslingene. Alt jeg har gjort er forankret hos mine overordnede», skriver sekretariatslederen avslutningsvis.

I maktkampen rundt varslene mot Trond Giskes nevnes ofte en splittelse mellom ansatte på Stortinget og partikontoret.

Dagbladet har også snakket med ansatte i stortingsgruppa til Arbeiderpartiet. Der er tonen annerledes, og mange tar Amundsen i forsvar.

- Jeg kan ikke skjønne hva han har gjort galt, sier en kilde.

- Må spille på lag

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol er klar på at de folkevalgte og partiets administrativt ansatte må spille på samme lag.

- Det er veldig viktig at vi starter 2018 med fokus på politikken. De som er ansatte på Stortinget, skal bidra til at de folkevalgte kan gjøre sin jobb. I helsefraksjonen jobber ansatte og representantene fortrolig og tillitsfullt sammen. Sånn skal det være, sier hun. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!