I retten: Advokat Morten Furuholmen var i Kisangani da Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden i mai i fjor. Foto: Heiko Junge / Scanpix
I retten: Advokat Morten Furuholmen var i Kisangani da Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden i mai i fjor. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Krever at Støre reiser ned

Morten Furuholmen tror bare utenriksministeren kan løse Kongo-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet avslørte på fredag at Joshua French og Tjostolv Moland onsdag ble tatt for å forsøke å grave seg ut gjennom muren til fengselet de sitter i. Hvis dette er et virkelig fluktforsøk mener nordmennenes advokat Morten Furuholmen at det viser hvor desperat situasjonen deres nå er blitt.

I ett år har det blitt forhandlet om en soningsoverføring til Norge, men de dødsdømte nordmennene sitter på akkurat samme plassen. Nå mener Furuholmen at utenriksminister Jonas Gahr Støre må sette seg på flyet til Kongo.

- Jeg mener at Støre må dra ned. Nå må vi bruke tungt skyts, sier Furuholmen.

Clinton Han viser til de amerikanske ex-presidentene Jimmy Carter og Bill Clinton som begge har forhandlet fram utleveringer av amerikanere i trøbbel, blant annet fra Nord-Korea.

- Dette er ikke noe kritikk av UD, for de har lagt ned en kjempejobb, men noter og delegasjoner preller bare av. Kongoleserne tar jo ikke denne prosessen alvorlig, sier han.

Gjentatte ganger har norske myndigheter fått løfter om at Moland og French skal overføres til hovedstaden Kinshasa, men løftene har så langt ikke blitt holdt.

UD ville i går ikke kommentere kravet om at Støre må reise til Kongo.

Frykter Furuholmen håper at det som nå har skjedd kan bidra til å få fart på flytteprosessen.

- Dette kan gå begge veier. Det kan bli mere trøbbel for dem, men det kan også hende at dette vil framskynde prosessen.

Fengselsdirektør Kudura Ramazani sa til Dagbladet i går at han håper på å få de to fangene flyttet så raskt som mulig. Han frykter for sikkerheten der de nå sitter i en nabocelle.

Etter det Dagbladet får opplyst ble hullet i veggen fra nordmennenes celle reparert i går.

- Dette er gode nyheter for muligheten til å komme tilbake til cella. Er vi heldige er de tilbake på sin opprinnelige celle i løpet av helgen, sier Furuholmen.

Dagbladet i går.
Dagbladet i går. Vis mer