Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at Støre svarer i Stortinget om byggesak

Høyre mener Jonas Gahr Støre har gjemt seg etter avsløringen om partilederens byggeprosjekt. Nå utfordrer de ham til debatt om saken, men Støre kommer ikke. 

MØTER IKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre utfordres til debatt om sine private investeringer, men møter ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix. 
MØTER IKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre utfordres til debatt om sine private investeringer, men møter ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre har ved flere tilfeller takket nei til intervjuer i NRK om det omdiskuterte boligprosjektet han deleier i Oslo, og har foreløpig kun besvart spørsmål fra Dagbladet på e-post.

Nå vil Høyre tvinge Ap-lederen til å redegjøre om saken i Stortinget.

Det skal skje i forbindelse med at Stortinget skal debattere Aps handlingsplan for et mer seriøst arbeidsliv 9.juni.

Der vil Støre bli konfrontert med forholdene på byggeprosjektet på Ensjø - hvor partilederen har benyttet uorganisert arbeidskraft, tariffløse bedrifter, og «løsarbeidere» stikk i strid med egen politikk.

- Forventer at Støre rydder opp

- Jeg forutsetter at Støre kommer til salen fordi dette er et forslag han selv har fremmet. Da må han også argumentere for det selv, og så gleder jeg meg til å utfordre ham på hvorfor han mener det gjelder andre standarder for seg selv enn for andre folk og bedrifter, sier leder Arve Kambe (H) i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget til Dagbladet.

I likhet med partifelle Henrik Asheim, anklager Kambe Støre for dobbeltmoral.

Nå gleder han seg til å stille Ap-lederen til veggs om saken.

- Man ser at Støre og Arbeiderpartiet vil ha et sett regler for bedrifter og andre regler for seg selv, og slik kan vi ikke ha det. Jeg forventer derfor at Jonas Gahr Støre deltar i debatten i stortingssalen for å rydde opp og ikke fortsette å sende andre Ap-folk til å forsvare seg, sier Kambe, og sikter til NRKs dekning av saken i forrige uke.

- Slår inn åpne dører

Partiet har reagert på at Ap-lederen takket nei til å diskutere saken på programmene Politisk Kvarter og Dagsnytt 18 tidligere.

I stedet måtte partifellene Anniken Huitfeldt og Leif Sande møte opp for å forsvare Støres private investering.

Som ventet får ikke Ap sine forslag for et mer seriøst arbeidsliv flertall i Stortinget, da Høyre mener de overlapper med regjeringens egne tiltak.

- De fleste tiltakene er regjeringen allerede i gang med å gjennomføre. Regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet ble etter dialog med partene i arbeidslivet revidert og oppdatert i februar 2017, sier Kambe:

- Arbeiderpartiet prøver å slå inn åpne dører når regjeringen i sin offensive kamp mot arbeidslivskriminalitet allerede har 25 konkrete punkter i vår plan som er bedre enn Arbeiderpartiets forslag.

Kommer ikke

Ap-leder Jonas Gahr Støre er uenig i beskrivelsen.

Han har imidlertid ikke mulighet til å møte i debatten i Stortinget personlig - heller ikke etter utfordringen fra Kambe.

- Jeg er på en planlagt reise i Bergen. Vi møter gjerne Høyre og Arve Kambe til debatt om arbeidsforholdene i byggebransjen, og det aller viktigste nå er å få gjennomført de tiltakene vi foreslår i Stortinget, men som Høyre dessverre stemmer i mot, skriver Støre i en e-post til Dagbladet.

Han mener han har svart godt ut om anklagen om dobbeltmoral tidligere - og understreker at hans mål er å endre norsk arbeidsliv gjennom politikken, ikke gjennom sitt private eierskap.

- Vi mener lover og regler bør skjerpes for å sikre bedre seriøsitet i hele bygg- og anleggsbransjen. Dette bidrar jeg best til gjennom mitt politiske arbeid, ikke gjennom en liten, passiv eierandel. Derfor har jeg startet arbeidet med å selge mine eierandeler, skriver Støre i eposten.

Han er kritisk til utspillet fra Kambe, og påpeker at Høyre faktisk stemmer ned det han mener er tiltak som vil sikre et mer seriøst arbeidsliv.

- Arve Kambe fremstår i denne saken som en keiser uten klær, og kritikken hans fremstår som hul. Han stemmer jo imot alle forslagene som kunne gjort noe for å rydde opp i norsk arbeidsliv, skriver Støre i e-posten.

Hele Norges coronakart