KREVER STORTINGSBEHANDLING: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell er bekymret over at den midlertidige bævæpningen av politiet stadig blir forlenget, og krever stortingsbehandling av spørsmålet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KREVER STORTINGSBEHANDLING: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell er bekymret over at den midlertidige bævæpningen av politiet stadig blir forlenget, og krever stortingsbehandling av spørsmålet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Krever at Stortinget behandler den midlertidige bevæpningen av politiet

To nye vådeskudd ble kjent i dag. SV-nestleder Bård Vegar Solhjell ser alvorlig på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er bra at vådeskudd blir rapportert. Nå forventer jeg at dette blir fulgt opp av Justisdepartementet, sier SVs nestleder Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

I ettermiddag kom det fram at det nylig har vært to nye episoder med vådeskudd i politiet - henholdsvis i distriktene Haugaland og Sunnhordland og Vestoppland, 7. og 10. august. Dette bringer antallet kjente vådeskudd etter at den midlertidige bevæpningen ble innført, opp i fem.

Endrer instruksen Rapporteringen fra politidistriktene kommer samme uke som justisminister Anders Anundsen uttalte at han endrer instruksen om midlertidig bevæpning slik at distriktene og Politidirektoratet nå plikter å melde fra om vådeskuddhendelser, i motsetning til tidligere.

Den midlertidige bevæpningen av politiet ble innført i november, på grunnlag av Politiets sikkerhetstjenestes vurdering av terrortrusselen mot Norge. Den skulle opprinnelig vare i fire uker, men er blitt kontinuerlig forlenget og er fremdeles i kraft. Det er Solhjell og SV svært kritiske til.

- Bevæpningen har bare vart og vart, og det fins ingen klar plan om å avslutte den. Vi har foreslått å sette ei maksgrense for ett år; etter det må Stortinget behandle saken, sier nestlederen.

- Tilstrekkelig opplæring? Solhjell synes bevæpningen, i lys av stadig nye vådeskuddmeldinger, framstår som en stadig dårligere måte å gjøre innbyggerne trygge på. Han viser til kritikken fra generalløytnant Robert Mood, som mener at et skyteklart politi vil bidra til et høyere konfliktnivå i møtet med kriminelle.

- Jeg lurer også på om politiet har tilstrekkelig opplæring til å gå med et våpen som til enhver tid er ladd. Budskapet fra oss er at den midlertidige bevæpningen snarest mulig må tas opp i Stortinget, sier Bård Vegar Solhjell.

Begge de to sist offentliggjorte vådeskuddepisodene foregikk inne på politihuset, og kommer i tillegg til tre andre hendelser:

I april avfyrte en tjenestemann våpenet inne i garderoben på politihuset i Kristiansand; i forrige måned hoppet en mann over skranken på politihuset i Stavanger og avfyrte pistolen som politimannen bak skranken hadde i hylsteret. I tillegg etterforskes en episode i Lillestrøm politistasjon i juni, ifølge VG.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram