Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at Stortinget får stemme fritt om eggdonasjon

Det er egentlig flertall på Stortinget for eggdonasjon, så lenge partiene får stemme fritt. Ap advarer Høyre mot å binde opp sine samarbeidspartier.

KRITISK: Ingvild Kjerkol (Ap) håper regjeringspartiene fristilles, og får votere fritt over spørsmålet om eggdonasjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITISK: Ingvild Kjerkol (Ap) håper regjeringspartiene fristilles, og får votere fritt over spørsmålet om eggdonasjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne våren kan det være duket for flere store liberaliseringer innen bioteknologiområdet, deriblant i spørsmålet om eggdonasjon.

Selv om Høyres programkomite mandag sa nei til at inngrepet skal bli lov i Norge, er det nemlig flertall på Stortinget for det, så lenge partiene stemmer fritt.

Ap ber nå om at regjeringspartiene fristilles når spørsmålene skal behandles i Stortinget i april.

- Ap, SV, V og Frp er for eggdonasjon, og vi har flertall sammen i Stortinget. Jeg forventer at partiene som har lovt disse familiene at dette skal være en mulighet, stemmer for at det skal være mulig, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Ap til Dagbladet.

Det virker kanskje som en selvfølge, men er det ikke.

I en årekke har det nemlig vært sånn at et politisk mindretall har blokkert for endringer på bioteknologiområdet.

- På tide at flertallet vinner

Nå er det på tide at stortingsflertallets ønske blir realisert, mener Ap.

- Jeg håper såklart at Sandra Bruflot, Heidi Nordby Lunde og deres meningsfeller vinner fram når eggdonasjon blir en diskusjon på Høyres landsmøte, men hvis ikke forventer jeg at Høyre ikke binder opp sine samarbeidspartnere slik at de stemmer noe annet enn det de mener, sier Kjerkol i Ap.

- Det blir spennende å se om Erna Solberg er mest opptatt av å tekkes Kristelig Folkeparti og egne konservative helsepolitikere, eller om hun skjønner at det er på tide å ta skrittet inn i fremtiden slik at de kvinnene som trenger dette tilbudet kan få det, sier hun.

I forrige periode var regjeringspartiene, Venstre og KrF enig om en samarbeidsavtale som begrenset enkelte liberaliseringer innen bioteknologiloven - men som samtidig sa at det skulle legges fram en bioteknologimelding.

De borgerlige partiene slet imidlertid med å bli enige, da særlig KrF motsatte seg liberaliseringer.

Meldinga ble dermed utsatt helt til slutten av stortingsperioden, og da den til slutt ble lagt fram i fjor vår, unnlot den å konkludere på viktige politiske spørsmål som for eksempel eggdonasjon.

I utgangspunktet skal Stortinget altså stå veldig fritt når denne stortingsmeldinga skal behandles i slutten av april, så lenge partiene ikke blir enige om noe annet.

Kjerkol mener spørsmålet om eggdonasjon er for viktig til at det kan hestehandles bort.

- Mange av kvinnene har ikke den tiden som Høyre trenger på dette, og jeg etterlyser at ansvaret tynger Høyre mer enn det virker som nå, sier hun.

Vil ikke utelukke avtaler

Høyre-statsråd og nestleder Jan Tore Sanner ville mandag ikke spekulere i hva som blir utfallet av behandlingen av bioteknologimeldinga i Stortinget.

- Vi har ikke vurdert hensynet til andre partier og hva de mener når vi har tatt våre standpunkter. Hva som blir utfallet i Stortinget gjenstår å se. Nå er det viktig for meg at Høyre har gode diskusjoner, og at landsmøtet trekker sine konklusjoner, så vil det være førende for hva vi mener i Stortinget, sier Sanner.

- I sakene hvor det er flertall selv uten Høyre; vil dere gjøre noe for å stoppe de liberaliseringene i Stortinget?

- Nei, Stortinget fatter de vedtak Stortinget vil. Det som er viktig for meg er at vi har en god prosess i Høyre, og at vi konkluderer på landsmøtet, sier Sanner til Dagbladet.

- Er det aktuelt å inngå en enighet med enten KrF eller de andre regjeringspartiene, som stopper liberaliseringer det ellers ville vært flertall for i Stortinget hvis partiene hadde stemt fritt?

- Min oppgave som leder av Høyres prinsipprogramkomite er å legge fram forslag til hva Høyre bør mene om disse vanskelige spørsmålene. Høyres landsmøte vil konkludere. Prossesen i Stortinget er det stortingsgruppen som avgjør, svarer han.

Parlamentarisk leder Tom Helleland vil heller ikke forskuttere behandlingen i Stortinget.

- Nå skal vi først ha vår behandling av resolusjonen Jan Tore presenterte, på landsmøtet. Når det er gjort, vil vi gå i gang med arbeidet i Stortinget med bioteknologimeldingen. Det blir hypotetisk å forskuttere noe om hvordan den behandlingen vil forløpe, men landsmøtet vedtak vil naturligvis være førende for Høyres posisjoner, sier Helleland i en sms til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!