Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at Stortinget stanser Listhaugs oktoberbarna-løsning

Full forvirring om oppfølging av Stortingets vedtak.

FULL FORVIRRING: Det framstår uklart hva som skjer videre med oppfølgingen av oktoberbarna. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FULL FORVIRRING: Det framstår uklart hva som skjer videre med oppfølgingen av oktoberbarna. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi skriver 2018, men to måneder etter at Stortinget gjorde sitt hastevedtak om oktoberbarna, er det fortsatt i det blå hvordan Stortingets vedtak fra 14.november skal tolkes helt konkret.

Da statsråd Sylvi Listhaug (Frp) i et brev ba opposisjonspartiene om tolkningshjelp før jul, ville de ikke svare på om hennes forståelse av vedtaket var riktig.

I stedet ba en samlet opposisjon Listhaug komme tilbake med en egen sak til Stortinget dersom hun var usikker, noe Frp-statsråden tolket som en tillitserklæring fra Stortinget.

Det skaper reaksjoner.

Tar ikke kritikk

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) advarer i en kronikk i Dagbladet om at Listhaugs forslag til tolkning ikke er i tråd med intensjonen til stortingsflertallet.

I et brev til partiene på Stortinget, krever asylaktivister også at Stortinget nå kommer på banen, fordi Listhaugs forslag til tolkning ikke holder mål.

«Jeg forventer at dere leser gjennom problemstillingene nøye og lytter til oss som har sett vedtaktene og som har mye kontakt med dem det gjelder. Forslaget som ble lagt fram og vedtatt har svært liten verdi dersom dere ikke former dette bedre», skriver aktivist Janne Løken i Refugees Welcome to Norway i et brev sendt til Aps stortingsgruppe.

Vil ikke svare om tolkning

Det vil ikke flertallet på Stortinget gjøre per nå.

Ap og Sp nekter nemlig å ta stilling til Listhaugs tolkning av vedtaket.

De mener Listhaug ikke bare kan sende et brev med spørsmål til politiske partier på den måten hun har gjort.

- Det nytter ikke å forholde seg til hva Listhaug skisserer i løse uttalelser. Det er regjeringens ansvar å sørge for at de følger opp Stortingets vedtak på skikkelig vis, og er regjeringen usikre på noe må de komme med en sak til Stortinget, hun kan ikke bare sende brev på den måten, sier Aps innvandringspolitiske talsperson Stein Erik Lauvås.

- Dere gjorde hastevedtak i november nettopp fordi dette skulle håndteres fort. Vil ikke det ta veldig lang tid om regjeringen skal være nødt til å komme med en proposisjon eller stortingsmelding?

- Listhaug har hatt veldig lang tid på seg allerede, så i stedet for å drive med alt annet kunne hun ha satt seg ned og gjort arbeidet på skikkelig vis med en gang, sier Lauvås.

Sp vil heller ikke svare på hva de mener om Listhaugs fortolkning av vedtaket.

- Vi forventer en sak til Stortinget hvis det er noe Listhaug synes er uklart, og hvis det ikke er det, forventer vi at hun snarest implementerer vedtaket vårt. Vi forholder oss ikke til brevet hennes, for det er ikke sånn en regjering skal forholde seg til Stortinget, sier innvandringspolitisk talsperson Heidi Greni.

- Vil det si at dere ikke foretar dere noe med Listhaugs tolkning av forslaget?

- Hvis vedtaket til Stortinget ikke blir fulgt opp av regjeringen, må vi følge opp det på vanlig måte, sier Greni.

Endret regelverk

Det var en samlet opposisjon med Ap i spissen som sørget for å endre reglene for oktoberbarna i november.

Hensikten var å gi noen av de unge asylsøkerne en ny sjanse til opphold i Norge, med nye sårbarhetskriterier enn før.

I en kronikk i Dagbladet like før jul, gjorde Frp-statsråden det klart at hun oppfatter de manglende protestene som en tillitserklæring.

«Jeg tolker dette som en tillitserklæring fra Stortinget på måten vi vil følge opp vedtaket på og legger til grunn at framgangsmåten jeg skisserer i brevet er grei.», skrev hun i kronikken 21.desember.

Hun gjentar budskapet i et svar til Stortinget 4.januar i år, og skriver at hun såklart vil følge opp stortingsvedtakene om oktoberbarna så raskt som mulig.

- Vedtakene vil bli fulgt opp med utgangspunkt i de anbefalingene jeg ga i brevet til de parlamentariske lederne. Dette arbeidet har svært høy prioritet i departementet, og jeg håper å kunne presentere innholdet i nytt regelverk om kort tid, skriver Listhaug, som ikke har hatt mulighet til å kommentere saken så langt, fordi hun er i Øst-Afrika.

Fremmer forslag

Mens Sp og Ap nå ikke vil svare på dette, mener SVs Karin Andersen at sortingsflertallet ikke har gitt sin støtte til tolkningene Listhaug gjør i brevet.

DIREKTE: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og innvandrings- og integreringsministeren Sylvi Listhaug om forhold knyttet til den sikkerhetspolitiske situasjonen i Afghanistan, og praksis for retur av tidligere asylsøkere dit. Video: Stortinget Vis mer

- Hele opposisjonen har bedt statsråden komme til Stortinget med en ordentlig sak dersom hun er usikker på tolkningen. Vi kan ikke formelt vurdere et brev hun sender til Stortinget, og som ikke engang er på regjeringens papir. Hun har ikke dekning for å si at hun har sikret seg flertall for sin forståelse av dette, mener Andersen.

Hun opplyser at SV kommer til å fremme et eget forslag til tolkning av Stortingets vedtak i Stortinget dersom Listhaug ikke kommer tilbake til Stortinget med en egen sak:

- Hvis Ap og Sp så ønsker Listhaugs fortolkning av brevet, får de si det, sier Andersen.

- Ville det ikke gått fortere om dere bare hadde svart Listhaug på brevet?

- Det er mye som kunne gå fortere hvis alle var enige med oss, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!