Pendlerbolig

Krever at stortingspresidenten må gå

MDGs Rasmus Hansson krever at Eva Kristin Hansen må gå av som stortingspresident etter avsløringene om henne pendlerbolig.

- MÅ GÅ: Rasmus Hansson i MDG krever at nyvalgt stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) må trekke seg etter avsløringer om hennes pendlerbolig. Her under konstituering av det 166. storting. Foto: Fredrik Hagen / NTB
- MÅ GÅ: Rasmus Hansson i MDG krever at nyvalgt stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) må trekke seg etter avsløringer om hennes pendlerbolig. Her under konstituering av det 166. storting. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag avslørte Adresseavisen at Hansen i tre år fikk gratis pendlerbolig mens hun selv eide et bolighus på Ski.

Nå krever stortingsrepresentant fra MDG Rasmus Hansson at det får konsekvenser for stortingspresidenten.

- En ukultur

- Eva Kristin Hansen bør kjenne det ansvaret som følger med å ha det nest høyeste vervet i Norge etter Kongen. Hun må vise at hun kjenner ekstra alvorlig på det som åpenbart er blitt en ukultur med privilegier på Stortinget og trekke seg slik at alle ser at hun tar det fulle alvoret innover seg. Hansen må markere at i dette vervet så skal folk ha rent mel i posen, sier Hansson til Dagbladet.

Det var NRK som først meldte at Hanssons mener stortingspresidenten bør trekke seg.

Stortingets regelverk sier at man må bo og være folkeregistrert minst fire mil unna Stortinget for å få stortingsleilighet. Huset der Hansen bodde mellom 2014 og 2017 ligger 29 kilometer fra Stortinget.

I denne perioden oppga hun til Stortinget at hun bodde på et rom i tidligere Ap-topp Trond Giskes leilighet i Trondheim.

Hansen har opplyst til Adressavisen at hun leide en hybel hos Giske, og den tidligere Ap-nestlederen sier hun har betalt det samme i leie som tidligere leietakere.

Stortingspresidenten har bare Kongen over seg i det norske makthierarkiet. Den nyslåtte presidenten har tidligere sagt til Dagbladet at en av hennes viktigste oppgaver blir å gjenreise tilliten til Stortinget etter en rekke saker der representanter har misbrukt nasjonalforsamlingens ordninger.

- Det å bygge opp tilliten til Stortinget og foreta den nødvendige opprydningen hvis det er surr med pendlerboligene, blir en viktig del av jobben min, sa Eva Kristin Hansen.

Hansson mener stortingspresidentens posisjon stiller særlig høye krav til ansvaret hun må ta.

- Eva Kristin Hansen sa at hennes hovedoppgave er å gjenreise tilliten til Stortinget, gjør denne saken jobben vanskeligere?

- Helt åpenbart, derfor er det etter min mening det eneste fornuftige hun kan gjøre å trekke seg. Hun har ikke vært noe verre enn andre, men det har vokst fram en aktiv misforståelseskultur rundt pendlerboliger på Stortinget - som hun har vært en del av. Nå sitter hun i en helt spesiell posisjon og hun har et spesielt ansvar. Det beste hun kan gjøre for å gjenreise tilliten er å trekke seg, sier Hansson i MDG.

Hansen har beklaget saken, men ikke besvart Dagbladets henvendelse eller spørsmål om hun nå vil vurdere sin stilling.

- Provosert

På NRKs politiske kvarter uttalte Rødts Marie Sneve Martinussen at stortingspresidenten nå må forklare seg for Stortinget.

- Jeg tenker at vi trenger å få en forklaring. Det vi vet fra media er veldig lite, sier Martinussen.

- Det viktigste nå er at vi får informasjon på bordet. Stortingspresidenten er jo den som skal rydde opp på vegne av ganske mange representanter som har misforstått reglene, fortsatte Martinussen som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

Til sammen har Hansen fått gratis pendlerbolig i 12 år. Martinussen i Rødt viser til at de tidligere har bedt om tydeligere regler, som ikke kan misforstås.

- Det som provoserer meg er at Rødt allerede for to år siden ba om en presisering av reglene. Da ville bare SV og MDG støtte oss i de kravene. De andre partiene mente at reglene var tydelige nok. Nå viser det seg at det har vært mange misforståelser, sier Martinussen til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer