Krever at Sudan lager oljeavtale med Sør-Sudan

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) sier han vil presse Sudan til å løse konflikten med Sør-Sudan.

TØFF: Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) lover å være tydelig og tøff når han besøker Sudan på torsdag. Her møter han medlemer av regjeringen til Sør-Sudan, under dagens feiring i Juba. Foto: Ragnhild Simenstad, UD.
TØFF: Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) lover å være tydelig og tøff når han besøker Sudan på torsdag. Her møter han medlemer av regjeringen til Sør-Sudan, under dagens feiring i Juba. Foto: Ragnhild Simenstad, UD. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folk har strømmet ut i gatene. Man hører lyden av sang, korps og militærparaden som masjerer i glødende solskinn. Sør-Sudan har rukket å blitt ett år og Utviklingsminister Heikki Holmås dro ned til Sør-Sudans hovedstad Juba for å delta i republikkens ett-årsdag.

- Jeg tror jeg må være den eneste europeiske ministeren her, sier Heikki Holmås lattermildt på telefon fra Juba.

Han er likevel klar på at hornmusikken ikke overdøver den alvorlige situasjonen Sør-Sudan nå er i.

Konflikten med nabolandet Sudan har forverret seg det siste halve året, og har ført til flere krigshandlinger. Den største utfordringene er hvordan de to landene skal fordele de voldsomme oljeforekomstene i grenseområdene. Oljeproduksjonen ble stanset tidligere i år på grunn av krangel med Sudan om bruk av en viktig oljerørledning. Det har gjort Sør enormt sårbare økonomisk. Det skal statsråden ta opp med Sudans president når han besøker Khartoum på torsdag.

Oljekonflikt Norge er av få europeiske land som har vært aktiv i fredsprosessen mellom Sudan og Sør-Sudan, og Holmås kjenner konflikten godt nok til å skissere opp tre av kjerneproblemene i konflikten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer