Krever at Sudan lager oljeavtale med Sør-Sudan

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) sier han vil presse Sudan til å løse konflikten med Sør-Sudan.

TØFF: Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) lover å være tydelig og tøff når han besøker Sudan på torsdag. Her møter han medlemer av regjeringen til Sør-Sudan, under dagens feiring i Juba. Foto: Ragnhild Simenstad, UD.
TØFF: Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) lover å være tydelig og tøff når han besøker Sudan på torsdag. Her møter han medlemer av regjeringen til Sør-Sudan, under dagens feiring i Juba. Foto: Ragnhild Simenstad, UD.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folk har strømmet ut i gatene. Man hører lyden av sang, korps og militærparaden som masjerer i glødende solskinn. Sør-Sudan har rukket å blitt ett år og Utviklingsminister Heikki Holmås dro ned til Sør-Sudans hovedstad Juba for å delta i republikkens ett-årsdag.

- Jeg tror jeg må være den eneste europeiske ministeren her, sier Heikki Holmås lattermildt på telefon fra Juba.

Han er likevel klar på at hornmusikken ikke overdøver den alvorlige situasjonen Sør-Sudan nå er i.

Konflikten med nabolandet Sudan har forverret seg det siste halve året, og har ført til flere krigshandlinger. Den største utfordringene er hvordan de to landene skal fordele de voldsomme oljeforekomstene i grenseområdene. Oljeproduksjonen ble stanset tidligere i år på grunn av krangel med Sudan om bruk av en viktig oljerørledning. Det har gjort Sør enormt sårbare økonomisk. Det skal statsråden ta opp med Sudans president når han besøker Khartoum på torsdag.

Oljekonflikt
Norge er av få europeiske land som har vært aktiv i fredsprosessen mellom Sudan og Sør-Sudan, og Holmås kjenner konflikten godt nok til å skissere opp tre av kjerneproblemene i konflikten.

- Det er noe konflikt om hvor de endelige grensene mellom landene skal gå. Så er det en konflikt om hvordan de store oljeressursene skal fordeles og til slutt er det sikkerhetsproblem her som har ført til store flyktningsstrømmer, sier Holmås til Dagbladet.

Spenningen langs grensa mellom de to landene siden de delte seg i fjor, toppet seg da Sør-Sudan inntok Heglig-provinsen som Sudan oppfatter som sitt territorium.

NORSK ENGASJEMENT: Norges tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnsen var med på Sør-Sudans 1-årsdag som verdens nyeste land. Johnsen er FNs spesialutsending til Sør-Sudan. Foto: Ragnhild H. Simenstad, UD.
NORSK ENGASJEMENT: Norges tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnsen var med på Sør-Sudans 1-årsdag som verdens nyeste land. Johnsen er FNs spesialutsending til Sør-Sudan. Foto: Ragnhild H. Simenstad, UD. Vis mer

Sør-Sudan trakk tilbake styrkene sine etter en ukes tid som følge av advarsler fra FN, men beskylder Sudan for å bombe landsbyer i sør.

Økonomiske ringvirkninger
Både Sør-Sudan og Sudan har merket at konflikten har fått økonomiske ringvirkninger.

- Sør-Sudan har mistet 98 prosent av inntektene til statsbudsjettet som følge av at oljeledningen ble stengt. Det har medført prisstigning og knapphet på varer, sier utviklingsministeren.

Også i Sudan har oljekonflikten og andre forhold ført til økte priser og en rekke innsparingstiltak. Folket har svart med protest mot hele regimet. Bevegelsen som har påtatt seg det ambisiøse oppdraget har blitt kalt "Slikk deg på albuen"- beveglsen, skriver Ny Tid. Men Sudan har ikke latt aktvistene få demonstrere i fred, og det har vært flere voldelige sammenstøt mellom demonstranter og væpnet politi.

Holmås vil utrykke ovenfor Sudan at det er viktig for demokratisk utvikling at Sudanere som nå protesterer mot regimet, skal få gjøre dette i fred. Han vil også understreke viktigheten av at internasjonale hjelpeorganisasjoner får komme inn i landet for å hjelpe de mange trengende.

- Norge er også, sammen med Tyrkia, villig til å arrangere en giverkonferans for Sudan, men det er klart de får ikke en slik konferanse før de har kommet frem til en avtale med Sør-Sudan om oljen, sier Holmås.

- Forsonende tale
Borgerkrigen mellom Sudan og Sør-Sudan var en av de lengste i nyere Afrikansk historie. Det har satt sine spor og vanskeligjør demokratibyggingen i landet, forteller statsråden.

- Da Norge fikk uavhengighet i 1814 hadde vi lagd våre egne lover lenge. Vi hadde et grunnlag før vi tok styringen selv. Det har ikke Sør-Sudan. Landet begynner på bar bakke, og det vil ta lang tid å bygge opp dette landet, understreker Holmås.

Det er likevel ting som tyder på at de to landene er nærmere en enighet. Presidenten i Sør-Sudan Salva Kiir holdt i dag det Heikki Holmås beskriver som en forsonende tale.

- I talen kalte han den Sudanske president for sin bror. jeg oppfattet det som en svært forsonende tale, sier Holmås. 

FEIRING: Det ble feiret med både dans, musikk og taler på Sør-Sudans første nasjonaldag som uavhengig stat. Foto: Ragnhild Simenstad, UD
FEIRING: Det ble feiret med både dans, musikk og taler på Sør-Sudans første nasjonaldag som uavhengig stat. Foto: Ragnhild Simenstad, UD Vis mer