Krever at SV går ut av regjeringen

Regjeringskritikk fra egne rekker i demonstrasjon i Oslo i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet om at SV må ut av regjeringen, ble gjentatt lørdag - et knapt døgn etter oppvaskmøtet på det ekstraordinære landsstyremøtet i partiet som skulle sette en stopper for regjeringskritikken i SV.

Torgeir Holgersen, lederen i internasjonal gruppe i Oslo SV, sier til NTB at SV må gå ut av regjeringen.

- Regjeringens vedtak om å sende 150 spesialsoldater til Afghanistan er et brudd på Soria Moria-erklæringen, sier Holgersen.

Han sier han har støttet SVs regjeringsdeltakelse fram til mandag denne uken, men beslutningen om å sende flere soldater til Afghanistan var dråpen som fikk begeret til å flyte over.

- Ut av Afghanistan


Lørdag ettermiddag deltok Holgersen i demonstrasjonen i Oslo til støtte for de afghanske flyktningenes krav om å få bli i Norge.

Men demonstrasjonen, som ble arrangert av Støttenettverket for afghanske flyktninger og Afghan Refugee Comittee, samlet også deltakere under andre paroler.

Med rungende, taktfaste krav om at «Norge må ut av Afghanistan» og «ingen flere norske soldater til Afghanistan», marsjerte om lag 200 demonstranter i tog fra Jernbanetorget til Stortinget og deretter til Utenriksdepartementet.


Fraværende


Ingen SV-veteraner eller stortingsrepresentanter fra SV var å se da demonstrantene ankom Løvebakken, der de samlet seg på plenen foran Stortinget med krav om at Norge ikke sender flere soldater til Afghanistan.

SVs sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa, som er på tale som ny nestleder i SV, var blant de fremste SV-erne som deltok i demonstrasjon. Fiskaa er også leder i Fredsinitiativet, en tverrpolitisk organisasjon, som sluttet seg til demonstrasjonen lørdag.

I en skarp appell på Jernbanetorget trakk Fiskaa fram den ros president George Bush nylig ga Norge, Litauen og Tsjekkia for styrkebidragene til Afghanistan.

KREVER AT SV GÅR UT AV REGJERINGEN: Leder i internasjonal gruppe i Oslo SV, Torgeir Halvorsen, mener at SV må trekke seg fra den rødgrønne regjeringen på grunn av beslutningen om å sende flere soldater til Afghanistan. Foto: Scanpix
KREVER AT SV GÅR UT AV REGJERINGEN: Leder i internasjonal gruppe i Oslo SV, Torgeir Halvorsen, mener at SV må trekke seg fra den rødgrønne regjeringen på grunn av beslutningen om å sende flere soldater til Afghanistan. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er en lite ærerik gjeng å være del av, sa Fiskaa, som la til at NATO ikke har legitimitet som militær maktfaktor i Afghanistan.

- NATO gjør galt verre fordi alliansen styrker makten til krigsforbryterne i landet, sa Fiskaa, som deltok på oppvaskmøtet på SVs ekstraordinære landsstyremøte fredag etter regjeringsbeslutningen om å sende flere spesialsoldater til Kabul.


Aksepterer regjeringsdeltakelse


Fiskaa sier til NTB at hun ikke kjenner noen i SV som aktivt støtter regjeringsbeslutningen om å sende flere soldater til Kabul.

- Det landsstyret har akseptert, er at SV fortsetter i regjeringen til tross for vedtaket om å sende 150 flere soldater til Afghanistan, sier Fiskaa.

Hun sier det kan være gjenstand for tolkning om dette regjeringsvedtaket er i strid med Soria Moria-erklæringen, som er grunnlaget for den rød-grønne regjeringen.

Hun sier ISAF-styrken som de norske soldatene er del av, har endret karakter etter at Soria Moria-erklæringen ble formulert.

- Den gang var ISAF-styrken en stabiliseringsstyrke som opererte i rolige deler av Afghanistan; nå er denne styrken en offensiv, krigførende styrke, sier hun.

Fiskaa sier til NTB at hun i forkant av demonstrasjonen lørdag personlig ikke har jobbet for å få SV-ere på Stortinget til å slutte seg til demonstrasjonen.

- Andre har gjort det, og fått tilbakemelding fra mange om at det ikke passet denne gang, fordi de ville være på reisefot denne helgen, forteller Ingrid Fiskaa.

(NTB)

HOLDT APPELL: SVs Ingrid Fiskaa var blant de fremste SV-medlemmene som var til stede på demonstrasjonen. Hun er også leder for den tverrpolitiske organisasjonen Fredsinitiativet.