Krever at USA betaler gjelda

FNs nye generalsekretær Ban Ki-moon frir til Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FNs nye generalsekretær Ban Ki-moon ber Kongressen om å gjøre opp gjelda USA har til FNs fredsbevarende operasjoner.

Gjelda er i dag på rundt 3,5 milliarder kroner, til tross for at Kongressen for sju år siden inngikk en avtale med FN om å gradvis å sende USAs andel fra 30 prosent til 26,7 prosent, mot at USA betalte det landet skyldte.

Trass i avtalen nektet det republikanske flertallet å fjerne taket på 25 prosent til de fredsbevarende operasjoner som det tidligere hadde innført, noe som kostet FN mellom 1 og 1,5 milliarder kroner i året.

Ban sa onsdag at han hadde tatt opp spørsmålet under sin reise til Washington denne uka både med president George W. Bush og med den nye presidenten for Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Ban sa også at Bush hadde bedt om at FN styrker sitt nærvær i Irak, men FN er fortsatt bekymret for sikkerheten for sine egne folk, tre år etter to bombeattentat i Bagdad som kostet FN-utsendingen Sergio Vieira de Mello og mange andre FN-folk livet.

Daværende generalsekretær Kofi Annan trakk hele den internasjonale staben ut av Irak etter attentatene. FN har siden vendt tilbake, men med en langt mindre delegasjon.

(NTB)

VIL HA PENGER: Her møtes Ban Ki-moon og George W. Bush i Det hvite hus i Washington for to dager siden. Under dette besøket kom FN med sitt krav til USA. Foto: Scanpix
VIL HA PENGER: Her møtes Ban Ki-moon og George W. Bush i Det hvite hus i Washington for to dager siden. Under dette besøket kom FN med sitt krav til USA. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer