Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at Wara viser kundelistene sine: - Det er å selge makt

Tor Mikkel Wara møter motbør allerede før han har begynt i jobben.

WARA FOR LISTHAUG: Tor Mikkel Wara og Bjarne Håkon Hansen har begge hatt viktige stillinger i First House. Nå blir Wara statsråd. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
WARA FOR LISTHAUG: Tor Mikkel Wara og Bjarne Håkon Hansen har begge hatt viktige stillinger i First House. Nå blir Wara statsråd. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Slik Dagbladet erfarte tidligere i dag, blir Tor Mikkel Wara utnevnt til ny justis- og beredskapsminister senere i dag.

Wara erstatter Sylvi Listhaug, som trakk seg etter press fra Stortinget. Og i likhet med Listhaug, kommer også Wara til regjeringen fra toppjobb i PR-byrået First House.

Bjørnar Moxnes i Rødt - som sto bak mistillitsforslaget som indirekte felte Listhaug - rister på hodet over utnevnelsen av Tor Mikkel Wara.

- Dette svekker folkestyret i Norge. Stemmeseddelens makt skal være en motvekt til pengeseddelens makt, men nå får landet en justisminister som går i svingdør mellom politikk og PR. Det er bare godt nytt for pengesterke krefter som opererer i det skjulte, men elendig nytt for folk flest, sier Moxnes til Dagbladet.

KREVER ÅPENHET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KREVER ÅPENHET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Skal vi ikke stole på at Wara klarer å skille PR-jobben fra politikkjobben?

- Det disse PR-folkene driver med, er å selge makt. I møte med dette så er det lov å ikke være naiv, svarer Rødt-lederen.

Krefter i sving

Før jul kunne Dagbladet avsløre at justisminister Sylvi Listhaug har tatt et betalt oppdrag for å påvirke sitt eget politiske parti. SV har i kjølvannet av Listhaugs Frp-fakturaer lansert et nytt forslag i Stortinget for å innføre strengere krav til åpenhet rundt politikeres tidligere virke i PR-bransjen.

- Vi vet ikke hvilke krefter Tor Mikkel Wara har tjent som First House-topp, vi vet ikke hvilke kunder og bindinger han har. Han har tatt betalt fra mektige krefter for å påvirke politikken, og plutselig skal han sitte på andre siden av bordet, fortsetter Moxnes.

Da Listhaug fikk statsrådjobben i 2013, fikk ikke engang statsminister Erna Solberg se hele den hemmelige kundelista til Listhaug fra First House. Den var forbeholdt departementsråden. Til slutt fikk offentligheten innsyn i en sladdet utgave av kundelisten.

- EN FJÆR BLE TIL FEM HØNS: FrP-veteran Carl I. Hagen var ikke imponert over Erna Solbergs håndtering av Listhaug-saken. Video/reporter: Emilie Rydning / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Kundelister til besvær

Spørsmålet i dag er om Tor Mikkel Wara kommer til å tviholde på samme kjepphest, eller om landets nye justisminister vil offentliggjøre sine kundelister umiddelbart og usensurert.

- Wara må offentliggjøre sine kundelister, det er helt klart. Hvis han ikke har noe å skjule, hvis han ikke kommer til denne nye jobben som justisminister uten bindinger, så er det bare å legge kundelistene på bordet. Det forventer nok Frps egne velgere også, sier Bjørnar Moxnes.

- Tillit er viktig i den norske modellen, men du viser ikke mye tillit til Tor Mikkel Wara her?

- Vi har jo habilitetsregler for en grunn. Wara har ikke gjort noe ulovlig, men det er klart en slik situasjon som dette øker politikerforakten i Norge. Det er potensielt et svært problem.

Politibråk i 2009

I 2009 ble det kjent at Tor Mikkel Wara tok PR-jobb for Politiets Fellesforbund samtidig som han var politisk rådgiver for Frp.

Politiets Fellesforbund reagerte den gang på at Wara ikke informerte dem om denne dobbeltrollen.

SV er også kritiske til utnevnelsen – og sier de vil sende spørsmål til statsminister Erna Solberg i saken.

- Jeg kommer til å sende spørsmål til Solberg, hvor jeg spør om hun nå vil gi Stortinget en oversikt som viser Waras oppdragsgivere og innholdet i oppdraget de siste to årene, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

Krever innsyn

Det er i tråd med forslaget partiet fremmet i januar, etter at Dagbladet avslørte at Sylvi Listhaug fikk penger fra Norges Idrettsforbund for å påvirke sitt eget parti bare uker før hun ble statsråd.

- Wara har et kjempelangt haleheng her. Hvis vi ikke får vite hva som har vært hans oppdragsgivere og hva han har jobbet for, mener jeg det er umulig for Stortinget å forholde seg til ham som justisminister, sier Fylkesnes.

Han håper forslaget til SV får flertall i Stortinget.

- Regjeringen og regjeringsmedlemmene står direkte til ansvar for Stortinget, og da må Stortinget vite hva slags interesser Wara har jobba for, for å vurdere om han er egna til å håndtere ulike saker. Det holder ikke at Erna vet; vi skal også kontrollere Erna, sier Fylkesnes.

Verken Tor Mikkel Wara eller Per Høiby, administrerende direktør i First House, har besvart Dagbladets henvendelser onsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling