En avhopper fra det syriske militæret demonstrerer mot president Bashar al-Assad i Homs. Foto: AP Photo/SCANPIX
En avhopper fra det syriske militæret demonstrerer mot president Bashar al-Assad i Homs. Foto: AP Photo/SCANPIXVis mer

Krever av Syrias president går av

EU ber Sikkerhetsrådet legge press på landet for å få en slutt på blodbadet og undertrykkelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU ber FNs sikkerhetsråd trappe opp presset mot Syria for å få slutt på undertrykkelse og voldshandlingene i landet.

Den arabiske liga og EU ber FNs sikkerhetsråd trappe opp presset mot Syria for å få slutt på undertrykkelse og voldshandlingene i landet.

- Vi er opprørt over det syriske regimets grusomheter og undertrykkelse og vil innstendig oppfordre medlemslandene i FNs sikkerhetsråd til å ta de nødvendige steg for å få slutt på undertrykkelsen, noe som for lengst burde ha vært gjort, sa EU-president Herman Van Rompuy etter mandagens toppmøte i Brussel, skriver NTB.

- Jeg oppfordrer alle Sikkerhetsrådets medlemmer til å ta ansvar når det gjelder situasjonen i Syria, sa han og understreket at det haster.

Det hvite hus sa i går at Syrias president Bashar al-Assad har mistet kontrollen, og at han «kommer til å gå av». USA ba de enkelte land om å ta stilling til regimets brutalitet, melder BBC.

Planen om å legge press mot landet, som ble foreslått av Den arabiske liga og blant annet støttes av Frankrike, Storbritannia og USA, krever at Bashar al-Assad gir fra seg kontrollen.

Ti av Sikkerhetsrådets medlemmer skal støtte et resolusjonsutkast som slutter opp om en arabisk fredsplan der president Bashar al-Assad blir bedt om å gå, skriver NTB.

Russland truer imidlertid med å legge ned veto, og sier planen «ikke er balansert», og «åpner muligheter for intervensjon i Syrias anliggender».

- Den nåværende skissen kan definitivt ikke støttes av oss, sier det russiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Interfax.

I mellomtida fortsetter blodbadet i Syria. Ubekreftede meldinger sier 95 personer ble drept mandag, hvorav 75 i byen Homs og seks i utkanten av Damaskus.

Russiske myndigheter opplyste mandag at syriske myndigheter hadde gått med på å møte opposisjonen til forhandlinger i Moskva, noe syriske opposisjonsledere raskt avviste.