Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever avklaring fra FN

Forsvarsministeren vil ha klare retningslinjer fra FN før hun sender norske soldater og marinefartøyer til Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Regjeringen vedtok i dag å tilby fire MTBer og rundt 100 soldater til en FN-styrke i Libanon.

- Det er ikke tatt noen endelig beslutning. Vi fortsetter med planleggingen, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagbladet.no.

Hun sier at FN-styrkenes rolle i Libanon må avklares nærmere før det kan fattes et endelig vedtak om å sende norske styrker.

- Det er veldig avhengig av hvor klare reglene for engasjement blir, og at oppgavene er realistiske i forhold til styrkenes størrelse og sammensetning. De må ha myndighet og mulighet til å løse sine oppgaver, og må kunne beskytte seg selv og andre. Det blir ikke aktuelt å sende norske mannskaper hvis ikke mandatet er klart og at det er et samsvar mellom oppgavene og engasjementsreglene, sier Erichsen.

Norge tilbyr sjøstridsskrefter og et fåtall soldater. FN har ikke bedt om norske kampfly, og Hæren er fullt opptatt med engasjementet i Afghanistan og de planlagte fredsstyrkene i Darfur.

- Hæren er veldig sterkt med i Afghanistan og Darfur, vi har også avdelinger på Rena og i Indre Troms. Vi har ingen store avdelinger å sende. Framover mot 2008 skal vi øke Hæren med rundt 1000 mann, sier forsvarsministeren.

MTBer kan senkes

Tidlig i krigen rammet Hizbollah et israelsk fartøy utenfor Libanon med en avansert radarstyrt rakett. Forsvarministeren er forberedt på at norske mannskaper kan miste livet i farvannene utenfor Libanon.

- Det er alltid slik at det er risiko forbundet med internasjonale operasjoner. Det er derfor viktig at styrkesammensetningen er troverdig slik at oppgavene kan løses. Men vi er positive til våpenhvilen, og mener det er viktig med et internasjonalt bidrag, sier Strøm-Erichsen.

Avvæpning av Hizbollah

Forsvarsministeren ser ikke bort i fra at fredsstyrkene kan komme i kamp med Hizbollah-geriljaen.

- Det blir et spørsmål om hva den internasjonale styrken skal gjøre i forhold til hva den libanesiske hæren. Akurat hvilke oppgaver styrkene skal få, må bestemmes av FN.

- Hvordan skal fredsstyrkene eller den libanesiske hæren greie å gjøre det Israel ikke greide - å avvæpne Hizbollah?

- Jeg ser det slik at det er den libanesiske hæren som har den oppgaven. Vi må avvente hva som kommer fra FN de nærmeste dagene, så får vi komme tilbake til det spørsmålet. Her er det mange ting som må falle på plass. Jeg vil ikke si ja til et oppdrag hvis det ikke er fagmilitært forsvarlig.

Libanesere jubler

Libanesere i området der norske NORBATT var stasjonert i 1978-1998 har overfor Dagbladet.no uttrykt glede for at norske styrker kan komme tilbake til Libanon.

- Det er positivt å høre hvor godt ansett norske soldater er i Libanon. Det viser at våre FN-veteraner sitter på mye kunnskap, og har vært gode ambassadører for Norge. De gjorde en fantastisk jobb, sier Strøm-Erichsen.

KLARE KRAV: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.