Krever avklaring om kontantstøtte

KrF-leder Dagfinn Høybråten sender opp testballong.

KREVER AVKLARING:  Dagfinn Høybråten vil vite hva regjeringen har tenkt å gjøre med kontantstøtten og håper den rødgrønne regjeringen vil vise samarbeidsvilje overfor KrF og beholde ordningen. Her er KrF-lederen ute for å markere en sikrere skolevei i valgkampen. Foto: Hans Arne Vedlog
KREVER AVKLARING: Dagfinn Høybråten vil vite hva regjeringen har tenkt å gjøre med kontantstøtten og håper den rødgrønne regjeringen vil vise samarbeidsvilje overfor KrF og beholde ordningen. Her er KrF-lederen ute for å markere en sikrere skolevei i valgkampen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(dagbladet.no:) Nå krever Dagfinn Høybråten å få vite hva den rødgrønne regjeringen har tenkt å gjøre med kontantstøtten.

- Regjeringen har jo i hele valgkampen sagt at de har innfridd løftet om full barnehagedekning. Nå er situasjonen den at vi er i ferd med å oppnå reell valgfrihet mellom barnehage og kontantstøtte. Vi frykter jo nå at regjeringen avvikler ordningen med kontantstøtte, slik den har sagt den skal gjøre, sier Høybråten til Dagbladet og legger til:

- Det er veldig mange som synes det er litt tidlig å sende ettåringer i barnehagen. Så dette er viktig å få avklart, sier Høybråten.

Politisk test
Samtidig sender også KrFs partileder opp en politisk testballong på hvor interessert særlig Ap og Sp er i å samarbeide med KrF.

- Nå skal de tre regjeringspartiene forhandle om en ny plattform, da skal de helt sikkert forhandle om dette her. For oss er dette en testsak på hvor mye regjeringen er opptatt av å ha et godt forhold til sentrum og en god relasjon til oss, sier han.

Skrev til Jens
27,juni i år skrev KrF-lederen et brev til statsminister Jens Stoltenberg hvor han uttrykte  bekymring for de mange som mottar kontantstøtte.

- Vi har prøvde gjennom hele valgkampen å sette kontantstøtten på dagsorden på vegne av de som kanskje gjerne vil ha det eller de som regner med å få det i framtida, sier han og legger til:

- Vi synes det nå er viktig at regjeringen gir klar beskjed til dem som mottar og planlegger å motta kontantstøtte.

Strid i regjeringen
Internt i regjeringen er det uenighet om hvordan og når kontantstøtten skal avvikles. SV vil avvikle ordningen så fort som mulig. Sp vil beholde ordningen for barn fram til fylte to. Internt i Ap er det strid om hvor fort kontantstøtten skal avvikles. Under Aps landsmøte ble det tydelig at et mindretall vil avvikle ordningen så fort som mulig.

Da Soria Moria-erklæringen første gang ble framforhandlet, ble resultatet et kompromiss om at kontantstøtten skal avvikles ved full barnehagedekning.

Kontantstøtte i det blå
Med nye forhandlinger om en regjeringsplattform for de neste fire årene er også spørsmålet om kontantstøtten skal avvikles eller fortsette som Sp ønsker, er helt i det blå.

Det fikk Høybråten også bekreftet i statsministerens svarbrev 5. august.

- Når det gjelder kommende stortingsperiode, går regjeringspartiene til valg på sine respektive partiprogram. Eventuelle endringer må vurderes i lys av tilgangen på barnehageplasser, mulighetene kommunene har til å ha løpende opptak av barn i barnehage samt etablering av alternative ordninger. Jeg har forståelse for at barnefamiliene trenger tid til å planlegge sin hverdag. Vesentlige endringer i kontantstøtteordningen vil derfor bli varslet i god tid, skriver Jens Stoltenberg i brevet.

Ser på overgangsløsninger
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt har overfor Dagbladet tidligere åpnet for at regjeringen kan gå inn for overgangsordninger og ser på Sps forslag som en av flere mulige løsninger. Huitfeldt er opptatt av at kontantstøtten først og fremst går til minoritetsbarn og mener det alene er grunn god nok til å fjerne ordningen.

Det liker Høybråten dårlig.

- Det regjeringen har gjort med kontantstøtten så langt er starten på en demontering av kontantstøtten ved at de kuttet beløpet. Desto mindre det blir, desto mindre reell blir valgfriheten. Vi vil heller at de øker beløpet, sier Høybråten og viser til at i de aller fleste kommuner hvor det er god barnehagedekning, finnes det mange som fortsatt velger kontantstøtten.

- Det er en ordning som gir rom for fleksibilitet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer