Krever bedrageritiltalt nordmann (72) utlevert til USA

Kreves for 12 millioner dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter krever nordmannen Thor Kristen Tjøntveit (72) utlevert slik at han kan stilles for retten for bedrageri på sammen 12 millioner dollar mot tre flyselskap.

Utleveringsbegjæringen, som fremmes av Økokrim på vegne av det amerikanske utenriksdepartementet, skal behandles av Glåmdal tingrett tirsdag.

- Vi ber om at rettssaken utsettes til vi får innsyn i alle politidokumenter som ligger til grunn for tiltalen i USA. FBI har avslått forespørselen om dette både fra oss og Økokrim, sier Tjøntveits forsvarer, advokat Torkjell Solbø, til NTB.

Bedrageriet skal ha skjedd i 1997 og 1998, da Tjøntveit skal ha forespeilet to kinesiske og ett britisk flyselskap en leasingavtale på Boeing-fly. Ifølge tiltalen fra påtalemyndigheten i delstaten Dallas hadde Tjøntveit aldri i realiteten tilgang til flyene. Pengene som selskapene betalte i depositum, 12,3 millioner doller, eller rundt 86 millioner kroner etter dagens kurs, skal han ha tatt selv.

- Jeg fremskaffet fly, men kineserne prøvde å forandre avtalen i siste sekund. Dette kontraktsbruddet er senere behandlet av domstolene i New York, og da vant vi, sier Tjøntveit til VG.

Han mener dessuten at saken i USA er foreldet, skriver Grimstad Adressetidende.

Thor Kristen Tjøntveit soner for tiden en dom fra 2005 på fem og et halvt års fengsel for momssvindel og lånebedragerier i Kongsvinger fengsel.

(NTB)