BEDRE TJENESTER: Hadia Tajik (Ap) ønsker at Stortinget skal vedta at det skal være maksimum 45 minutters reisetid for å få pass og våpenkort. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEDRE TJENESTER: Hadia Tajik (Ap) ønsker at Stortinget skal vedta at det skal være maksimum 45 minutters reisetid for å få pass og våpenkort. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Politireformen:

Krever bedre sivile polititjenester

Hadia Tajik og Ap krever nå at ingen skal være nødt til å reise mer enn 45 minutter for å få utstedt pass eller våpenkort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag legger Arbeiderpartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik, fram et forslag i komiteen som skal sikre bedre sivile polititjenester for folk i distriktene.

Arbeiderpartiets forslag vil bety at de samme kriteriene som gjelder polititjenester, også blir lagt til grunn for sivile tjenester som utstedelse av pass og våpenkort.

- Maks 45 minutter

- Vi ønsker at Stortinget vedtar samme formulering for de sivile tjenestene, som for avstanden til selve tjenestestedet, sier Tajik til Dagbladet.

Etter at Politidirektoratet la fram sitt kart over hvor de sivile polititjenestene skal utføres, har politikerne reagert.

- Hensikten med vårt forslag er å sikre at de sivile polititjenestene blir gode og lett tilgjengelig for folk flest. Derfor mener vi at de som trenger nytt pass eller våpenkort, ikke skal ha mer enn 45 minutters reise for å få utført tjenesten, sier Tajik.

Stortinget har tidligere vedtatt at befolkningen ikke skal ha lengre reisetid enn 45 minutter til nærmeste tjenestested, og at dette skal gjelde 90 prosent av befolkningen.

Høyre skeptisk

Etter hva Dagbladet forstår, kommer KrF til å støtte forslaget sammen med de rød-grønne partiene. Det er usikkert hva Venstre vi gjøre. Partiet har ingen representanter i justiskomiteen.

Høyres Anders B. Werp, nestleder i Stortingets justiskomité, vil ikke umiddelbart applaudere forslaget fra Hadia Tajik.

- Det er ikke åpenbart at forslaget fra Tajik er løsningen. Det kan være at mobile løsninger for sivile polititjenester kan være interessant, sier Werp.

Hvis Stortinget skulle vedta forslaget fra Arbeiderpartiet, vil det være en betydelig merutgift for politiet.

- Best tjeneste for folk flest

- Politireformen ble ikke vedtatt for å spare penger. Stortinget vedtok reformen for at folk skulle få en bedre polititjeneste. Derfor er det etter vår mening uakseptabelt med en lengre reisevei enn 45 minutter for slike tjenester, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

En vesentlig grunn til at Politidirektoratet ønsker færre steder som skal utstede pass og andre sivile polititjenester, er sikkerheten.

Det er strenge internasjonale krav til sikkerhet rundt utstedelse av pass. Det vil også være en betydelig merutgift for politiet å ha flere kompetansemiljøer til å utføre de sivile tjenestene. Riksrevisjonen har tidligere kritisert politiet for håndteringen av pass.