Krever beklagelse. Erna nekter

Folkene bak «Ways of Seeing» ønsker en beklagelse av statsminister Erna Solberg for uttalelsene hennes i går. Det får de ikke. Her kan du lese alt hun sa.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Wara sin samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for overteredelse av straffeloven paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

- Kvinnene har levd under et enormt press. Og det toppet seg i går da statsministeren selv ba dem om å dempe seg. Selv om ikke statsministeren mente det på den måten, ble det i den konteksten enda sterkere. De har vært under et kjempepress, sier advokat Jon Wessel-Aas, som representerer kvinnene bak teaterstykket «Ways of Seeing».

- Bør statsministeren beklage?

- Den rollen som statsministeren har, i kontekst der hennes justisministers samboer har laget narrativet, mener jeg statsministeren bør beklage det hun sa i går, sier Wessel-Aas videre.

Anmeldte teaterstykket

«Narrativet», som Wessel-Aas snakker om, handler om at Laila Anita Bertheussen, permitert justisminister Tor Mikkel Waras samboer, har anmeldt teaterstykket «Ways of Seeing» for brudd på privatlivets fred. Bertheussen og flere Frp-politikere har også kritisert stykket og pekt på det som årsaken til trusler og hendelser mot justisministeren og parets bolig.

I dag siktet politiet Bertheussen for selv å ha stått bak bilbrannen i helgen, den siste av totalt fem hendelser mot boligen.

Jon Wessel-Aas har representert Pia Roll, Hana Benammar og Sara Baban siden tirsdag. Han reagerte sterkt på statsminister Erna Solbergs uttalelser i går, som kom på bakgrunn av Pia Rolls intervju i VG. Der sa hun at angrepene virket «iscenesatt».

Erna Solberg ble gjentatte ganger på dagens pressekonferanse om justisminister Waras avgang og den dramatiske utviklingen i saken, spurt om hun ønsker å beklage overfor kvinnene bak «Ways of Seeing».

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Nekter å beklage

På direkte spørsmål fra Dagbladet, som videreformidlet Wessel-Aas ønske, svarte Solberg følgende:

- Nei, jeg vet akkurat hva jeg sa i går, og mener det ikke er grunnlag for å beklage. Man må stå for det når man trekker familien og deres bolig inn i et teaterstykke og at det skaper belastning. For det gjør det jo. Jeg er blitt invitert til spørsmål om å karakterisere dette som terror og andre spekulasjoner. Det er noe jeg har unngått, sier Solberg på spørsmål fra Dagbladet.

Hun mener hun heller ikke har koblet teaterstykket til hendelsene ved Wara og samboerens bolig.

- Ingen bør spekulere i saker som er under løpende etterforskning. Det står jeg helt inne for i denne og andre saker, sier statsministeren. Solberg sier at hun svarte direkte på spørsmål fra pressen i går da hun ble sitert på at teateret «må ha ryggrad», men at hun har sagt nei til å spekulere.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Like før jul i fjor anmeldte Waras samboer Black Box Teater i Oslo for å ha filmet familiens hus. Under en pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte onsdag kritiserte statsminister Erna Solberg teateroppsetningen «Ways of seeing» for å gjøre det enda mer belastende å være politiker. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dette er alt Erna Solberg sa på gårsdagens pressekonferanse.

- Jeg syns det ikke er riktig å spekulere i hva som er kjedesammenhenger, når vi ikke vet noe om hvem som står bak de hendelsene som har vært i nærheten og rundt huset til Tor Mikkel. Jeg syns det er viktig at politiet gjør sitt etterforskningsarbeid. Masse spekulasjoner hjelper ikke. Jeg har respekt for at politiet gjør dette arbeidet. Så er det ingen tvil om at det dette stykket gjorde, er noe man vil oppleves som integritetsproblematisk for folk. Vi som politikere skal tåle å stå i fokus og få kjeft for det vi sier og gjør. Men det oppleves jo verre når familiene våres blir trukket inn, når der vi bor trekkes inn. For da rammer det dem rundt oss på en annen måte.

- Det er forskjellig i denne saken fra en del trusler og annet som vi som har vært politikere lenge opplever. Jeg har hatt livvakter på grunn av det, også før jeg ble statsminister, så er det annerledes og oppleves vanskeligere når det liksom blir eiendeler og annet.

- Det tenker jeg faktisk at de som har laget stykket bør tenke over. At de også bidrar da til å gjøre det (...) sette et fokus på politikere og politikeres omgivelser og mennesker som bidrar til at det er tøffere å være politiker. Da må de ha ryggrad til å stå i det. Og ikke (...) og jeg må si at jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette. Jeg velger å ikke spekulere. Jeg syns de som står bak stykket burde latt være å spekulere i noe som helst også. Hvis de ikke har noen kunnskap, så burde de faktisk vente på politiets etterforskning på samme måten.

- Men jeg sier at dette. Vi er vant til å stå i fokus og oppleve kraftfulle angrep og annet. Men det er klart det er vanskeligere i det øyeblikket du begynner å nærme deg det som er privatlivet og mennesker rundt. det er belastende å ha politikerektefelle, foreldre som er i medienes søkelys hele tiden. og hvis du i tillegg blir dratt inn med det stedet du bor så er det en ny art. det får man ta sitt eget ansvar for.

- Mener du at de har et ansvar?

- Nei, jeg spekulerer ikke i årsaken eller sammenhengen eller noe som helst rundt det. Men det bidrar til å løfte terskelen og gjør det tøffere når man bruker den typen virkemidler, selv om man putter det inn i en kunstnerisk ramme. eller i et satirisk program hvis det er det på nrk eller andre ting, så løfter det en del av belastningen ved å være politiker. Fordi det treffer dem rundt deg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer