Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever bevis på rein fisk

- Allerede nå krever markedet grundig dokumentasjon på at fisken og krabba vår ikke inneholder radioaktive stoffer, sier fiskeeksportør Øyvind Seipajærvi i Bugøynæs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeværet ligger bare 30 mil vest for stedet der atomubåten «Kursk» havarerte. Kunder fra Belgia, Tyskland og Japan har de siste dagene forlangt at Seipajærvi må bevise at kongekrabba hans ikke inneholder kjernefysiske stoffer.

- Jeg må ta prøver fra fangsten og skaffe en attest fra Næringsmiddeltilsynet. Dette sertifikatet sender jeg til de urolige kundene, ofte sammen med kopi av pressemeldinger fra Statens strålevern, forteller han.

Han eksporterer havprodukter som torsk, sei, steinbit, laks og kongekrabbe til kunder i Europa, USA og Japan. Særlig krabba er etterspurt og eksklusiv, han får inntil 200 kroner kiloet for delikatessen.

- På fiskerimessene reklamerer jeg med at den er fanget i verdens reineste hav. Og vi blir trodd. Men kanskje ikke nå lenger. Norsk fiskerinæring er nå helt avhengig av å få korrekt informasjon ut til verden. Jeg er glad en organisasjon som Bellona vil bidra til dette, sier han.

Likevel er han forberedt på det verste:

Tsjernobyl?

- Jeg antar at vi vil merke effekt på omsetningen i år. Markedet er skjørt, for sikkerhets skyld vil nok noen kunder la være å kjøpe norske produkter.

I går morges våknet han opp til selve skrekkmeldingen på radioens morgennyheter: Det er målt høye radioaktive verdier i Barentshavet! Men meldingen var heldigvis falsk, som så mye annet fra russisk hold de siste dagene.

- Problemet er bare at slikt snappes opp på markedene. Det hjelper ikke om fisken vår er rein, så lenge fiskemarkedene og restaurantkundene ute i verden tror noe annet, sier Seipajærvi.

Det bor 270 mennesker i det idylliske fiskeværet i Varangerfjorden, her lever alle av det havet gir. Men bare 30 mil lenger øst ligger nå atomubåten «Kursk«på havets bunn. Det er en tanke som plager Seipajærvi og andre langs finnmarkskysten.

- Havariet var et mentalt sjokk for meg. Nå må vi bare stole på ekspertene som forteller oss at det ikke lekker fra «Kursk». Men i dag kan jo ingen vite om vi står foran et langsomt Tsjernobyl her oppe. Hva skjer om en måned, et år, ti år? spør Seipajærvi.

Farlig stormaktslek

Atomhelvetet kommer østfra, det samme gjør kongekrabba. Men den kommer med velstand og optimisme til bygdefolket som annonserte seg sjøl til salgs i Dagbladet for nøyaktig elleve år siden. Men det går bedre i Bugøynes nå, framtidstroen er tilbake, ungdommen flytter hjem. Sjøl investerer Seipajærvi seks millioner i nytt fiskeanlegg.

- Havet er spiskammeret vårt, men rett her ute leker russere, briter og amerikanere katt-og-mus-leken med atomvåpen. Mange her snakker om det store smellet, det som kan gjøre kysten ubeboelig for etterkommerne våre, sier Seipajærvi.