OSAMA BIN LADEN: Bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Abbottabad i Pakistan 2. mai 2011. Dette bildet skal vise Al-Qaida lederen som ser på TV i huset hvor han gjemte seg. Foto: AP.
OSAMA BIN LADEN: Bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Abbottabad i Pakistan 2. mai 2011. Dette bildet skal vise Al-Qaida lederen som ser på TV i huset hvor han gjemte seg. Foto: AP.Vis mer

Krever bilder av Osama bin Ladens lik frigitt

Amerikans stiftelse går rettens vei for å få frigitt 52 bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stiftelsen Judicial watch har anket avgjørelsen om å tilbakeholde 52 bilder av liket, og begravelsen til sjøs, av den tidligere Al-Qaida-lederen. Det skriver Washington Post

De argumenterer med at det ikke finnes noen tungtveiende argumenter for at offentligheten ikke skal få se bildene. Dommeren som avviste frigivelsen av bildene i første rettsrunde, fattet avgjørelsen blant annet på bakgrunn av analyser fra CIA om at dette kunne være skadelig for nasjonens sikkerhet.

Den begrunnelsen avviser altså Judicial watch, og hevder at det ikke kan bevises at det vil øke trusselnivået mot USA og amerikanske borgere. Retten på sin side konkluderer i dommen med at argumentet er velbegrunnet fra CIA sin side.

Obama sier nei I mai 2011, kort tid etter at Osama bin Laden var bekreftet død, sa president Obama følgende om offentliggjøring av bildene:

- Det er viktig for oss at sterke bilder av noen som er skutt i hodet ikke flyter rundt som en oppfordring til ytterligere voldshandlinger eller som et propagandaverktøy.

Han sa samtidig at dette ikke er trofeer.

Nåværende forsvarsminister og daværende CIA direktør, Leon Panetta, hadde tydeligvis ikke fått memoet fra sjefen og uttalte at USA ville frigi bilder av en død bin Laden.

«Freedom of information act» Lederen for Judicial Watch, Tom Fitton hevder på sin side at unntaket i denne saken fra «Freedom of information act», som skal sikre offentlighetens tilgjengelighet på informasjon, er for vagt. Han hevder at bildene blir tilbakeholdt av den enkle grunn at de kan skape kontrovers.

- Det er ganske enkelt ingen juridisk presedens for dette, sier Fitton.

Det er ennå ikke fattet noen avgjørelse etter anken fra Judicial watch.

SIER NEI: Obama mener at bildene av liket av Osama Bin Laden ikke skal fungere som trofeer. Foto: JEWEL SAMAD/AFP
SIER NEI: Obama mener at bildene av liket av Osama Bin Laden ikke skal fungere som trofeer. Foto: JEWEL SAMAD/AFP Vis mer