Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ut mot «utdatert lovverk»

Krever billige boliger til single sykepleiere

En singel sykepleier har nå bare råd til 3 prosent av boligene i Oslo. Et utdatert lovverk blokkerer for billige boliger, mener byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG).

VIL ENDRE LOVVERKET: Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), ønsker seg muligheten til å stille priskrav på boliger til utbyggerne: Foto: NTB Scanpix
VIL ENDRE LOVVERKET: Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), ønsker seg muligheten til å stille priskrav på boliger til utbyggerne: Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Boligprisene i Oslo har steget med 200 prosent siste 15 år. Sykepleierindeksen viser at den andelen boliger en kan kjøpe på sykepleierlønn, blir lavere og lavere. Nå er det bare 3 prosent av boligene.

Det sier byråd for byutvikling i Oslo Hanna Marcussen.

- STORT PROBLEM: Byrådet vil endre lovverket. Foto: NTB Scanpix
- STORT PROBLEM: Byrådet vil endre lovverket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun viser til indeksen som er utarbeidet av Eiendom Norge for å vise hva en arbeidstaker med en typisk god norsk inntekt har råd til – og kaller det «et stort problem».

- Det er et stort problem for den enkelte, men også for kommunen at vanlige arbeidstakere ikke har mulighet til å kjøpe bolig. Derfor har vi begynt å jobbe mer aktivt med en tredje boligsektor, sier Marcussen.

- Utdatert lovverk stopper

Marcussen mener Norge har «et av de mest deregulerte boligmarkedene i Europa.»

- Vi har de rene markedsbaserte- og de kommunale boligene. Men ikke boliger til vanlige folk i vanlige boliger. Vi ser at lovverket er utdatert for å møte disse problemstillingene, sier Marcussen.

Byråden viser til at de kan stille krav til utbyggerne om en viss andel større boliger, men ikke om pris.

- Det gjør det vanskelig å planlegge, mener Marcussen.

Hun ønsker seg muligheten til å pålegge utbyggere å bygge en viss andel rimelige boliger i vanlige kommersielle prosjekter eller en viss andel leie-til-eie-boliger slik det er i enkelte andre land. Leie-til-eie er ordninger der leien som er betalt inn, kan gjøres om til avdrag slik at leietaker kan kjøpe boligen.

- Ikke tilpasset byene

- Dere har fått kritikk for å regulere for få boliger i Oslo. Vil ikke økt regulering få ned prisene?

- Nei, vi regulerer mye i Oslo. Det er klart at det må vi også gjøre. Det er cirka 25 000 boligenheter regulert ferdig i Oslo i dag. Det alene løser ikke problemet. Gjennom mange år har vi sett at hvor mange boliger utbyggerne velger å bygge, avhenger av hvor høy pris de kan få for dem, mener Marcussen og slår fast:

- Norsk boligpolitikk er utformet for å fungere i landlige kommuner, men vi ser at den i liten grad er tilpasset byområder. Vi trenger en boligpolitikk som også er tilpasset byen.

- Mot sin hensikt

Nyutnevnt kommunalminister Nikolai Astrup (H), mener noen av tiltakene Marcussen foreslår vil virke mot sin hensikt.

- Hvis utbyggere skal pålegges å selge en andel boliger under markedspris, vil det svekke insentivet til å bygge. Selv om prisene kanskje kan gå ned på kort sikt, vil det på lengre sikt føre til at lønnsomheten i boligprosjektene går ned, at det bygges færre boliger og at boligprisene dermed går opp, sier statsråden til Dagbladet.

- Det aller viktigste for å bidra til stabile boligpriser, er at det bygges mer boliger, det er et kommunalt ansvar. Kommunen må sørge for å regulere nok tomter, sier han.

Samtidig sier han det fortsatt er behov for å jobbe med bransjen om å øke produktiviteten og å se om det er forenklinger en kan gjøre i regelverket.

- Det jeg skyter ned, er forslaget om at vi skal drive med prisregulering. Det er ikke offentlig prisregulering og økt detaljstyring som vil gi flere tilgang på boligmarkedet. Det aller viktigste er å sørge for balanse mellom tilbud og etterspørsel. Det er et viktig ansvar for kommunen, som de må ta, sier han.

- Kan bli boligfelle

Astrup mener boligpolitikken i Norge har vært vellykket, med en høy andel selveiere sammenlignet med våre naboland.

- Det har gjort det mulig for mange å ta del i en boligreise som har bidratt til økt sosial mobilite, sier han.

- Jeg mener en tredje boligsektor kan være med på å fange folk i en boligfelle. Ved at de blir låst til en bolig de får tildelt får de ikke være med på den boligreisen andre får. For unge er dette spesielt viktig, slik at de også har muligheten til å få en større bolig når de får familie.

Hele Norges coronakart