Krever billigere bensin

Det siste året er prisen på råolje redusert med 34 prosent. Prisen på bensin er bare redusert med to. Norges Automobilforbund (NAF) krever at bensinprisen senkes umiddelbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regnet i norske kroner er prisen på Brent-olje 34 prosent lavere nå enn for et år siden. Siden årsskiftet er prisen redusert med 22 prosent.

Men bensinprisen er ikke endret vesentlig.

- Bensinprisen må senkes med minst 50 øre literen - og det bør skje straks, krever informasjonssjef Egil Otter i NAF.

- Oljeselskapene melker norske bileiere. De bortforklarer med tåkeprat når vi spør hvorfor prisene på bensin øker hver gang råoljeprisen øker, mens prisene aldri går ned når råoljeprisen senkes.

Oljeselskapene og Norsk Petroleumsinstiutt ler av NAFs krav. De hevder prisen på råolje bare er et elite element når det gjelder prisen på bensin. De ser på hva de må betale for bensin hos dem som raffinerer.

- Hvem er det som raffinerer og leverer bensin til norske bensinstasjoner? Det er de samme oljeselskapene som selger bensinen, sier Otter.

Dyrest i nord

Informasjonssjef i Statoil Morten Henriksrud sier det er forhandlerne lokalt som fastsetter pris.

- Vi dikterer ikke stasjonene til å sette prisen opp eller ned. Men når det er ekstreme priskriger, deler vi utgiftene mellom stasjon og selskapet.

Henriksrud vil ikke si hvor mye av tapet selskapet dekker.

- Det er vel urettferdig at folk i nord må betale mer for bensinen enn i folk i sør?

- Det er konkurransen i området som presser prisene opp og ned. Det kan nok virke urettferdig for dem som bor i et område uten særlig konkurranse.

Ikke Blåkors

Henriksrud hevder det ikke bare er råoljeprisen som virker inn på bensinprisene. Også prisen på bensin fra raffineriene og dollarkurs spiller inn.

- Det er vel oljeselskapene som sjøl eier raffineriene? Statoil raffinerer vel olje for Statoil?

- Statoil er delt opp i flere avdelinger. Alle prøver å gå med overskudd. Så sjøl om vi tilhører sammen moderselskap, driver ikke raffineriet vårt noen Blåkors-virksomhet for oss.

- Har dere kjøpt fra andre raffinerier enn Staoils?

- Jeg har ikke oversikten akkurat nå, så jeg vet ikke. Men vi står fritt til å kjøpe der vi får bensinen billigst.

<B>STØTTER NAF:</B> Frp's finanspolitiske talskvinne Siv Jensen, nyter sommeren på Tjøme, og da bruker hun bilen. - Bensinprisene er for høye. Jeg støtter NAFs krav fullt ut, sier hun.