Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VENSTRES LANDSMØTE

Krever borgerlig garanti

Abid Raja mener Trine Skei Grande har satt Venstre i en umulig situasjon foran valget. Nå vil han ha endring.

OPPVASK: Venstres profilerte stortingsrepresentant Abid Raja varsler oppvask på landsmøtet om valgstrategien.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPVASK: Venstres profilerte stortingsrepresentant Abid Raja varsler oppvask på landsmøtet om valgstrategien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er svært uklokt å annonsere seks måneder i forveien at vi skal kaste Frp og Høyre ut av regjering, for så å tre inn selv. Reaksjonene internt i Venstre er sterke, men folk biter det i seg, sier Abid Raja til Dagbladet.

Ingen skjønner

Den profilerte stortingsrepresentanten varsler oppvask på landsmøtet, som starter i Ålesund fredag. Raja fremmer forslag om at en stemme på Venstre er en garanti for en borgerlig regjering.

- Landsmøtet har fått et forslag til vedtak fra landsstyret om at vi skal inngå samarbeid med Høyre og KrF. Samtidig sier Trine at borgerlig flertall ikke skal gi borgerlig regjering og at hun skal kaste Høyre og Frp ut av regjering for selv å tre inn. Det tror jeg ingen skjønner noe av. Jeg gjør det i hvert fall ikke.

- Det kom som lyn fra klar himmel at vi etter valget skal finne på en sak for å felle regjeringen. Mange folk rister på hodet, sier Abid Raja.

Står i limbo

Han mener landsmøtet er siste mulighet for Venstre til å korrigere kursen.

- Jeg har vært dønn lojal mot partiet og tatt alle kampene internt. Nå handler det om Venstres overlevelse, da må jeg bryte tausheten på vegne av alle dem i partiet som forteller meg at de er dypt frustrerte over partiledelsens strategi.

- Jeg kan ikke lenger stille se på at vi blir stående i limbo. For hva betyr en stemme til Venstre hvis vi verken kan garantere borgerlig regjering eller vil støtte en Ap-regjering? Alle som skal banke på dører i valgkampen er i samme umulige posisjon. Det må løses på landsmøtet, sier Raja.

Erna den eneste

Han frykter at Venstre er på vei mot stupet.

- Vi må snu før det er for seint. Det handler om Venstres overlevelse. Vi kommer ikke over sperregrensa uten å avklare samarbeidsspørsmålet. Jeg vil gjerne tone ned konfliktnivået på borgerlig side – politikk er å få gjennomslag, ikke krangle. Venstre må gå til valg på et realistisk regjeringsalternativ. Jeg noterer meg at ingen analytikere eller kommentatorer mener en blågrønn regjering er realistisk – dette må vi også ha et troverdig og realistisk forhold til.

- Jeg har kun en statsminister i hodet etter valget 2017, og det er Erna Solberg. Hun står oss nærmest, og har gitt Venstre mest gjennomslag. Jeg hører Trine sier at våre velgere liker forutsigbarhet, at de ikke vil ha støy, spill og bråk.

- Da må vi også bestemme oss for ikke å lage mer støy og spetakkel, sier stortingsrepresentanten.

Partileder Trine Skei Grande ønsker ikke å kommentere denne saken overfor Dagbladet torsdag kveld.

Spyd i brystet

Abid Raja mener at Venstre ikke må undervurdere det sinnet som nå bygger seg opp i Frp og Høyre.

- Når Trine sier at hun vil kaste dem ut av regjering, oppfatter Frp og Høyre oss som kravstore og umulige å ha med å gjøre. Man kan ikke stikke spydet i brystet på noen for i neste runde regne med deres støtte for selv å komme i regjering. Vi setter oss selv sjakk matt.

- Jeg har snakket med en rekke politikere i Frp og Høyre de siste dagene, som mener Venstres partiledelse driver et umulig høyt spill. Vi har samarbeidet godt de siste årene. Nå fatter de ikke tanken bak Trines strategi, sier Abid Raja.

Dyrke nederlag

Han mener Venstre har fått til enorme gjennomslag gjennom samarbeidsavtalen med regjeringen, men har mislyktes i å kommunisere det til velgerne.

- Partistrategien må endres. Vi må slutte å dyrke nederlag og spenne umulige buer som selvpåfører oss nederlag. Vi må heller fokusere på det vi har fått til enn å skylde på andre for at vi ligger rundt sperregrensa, sier Raja.

Og legger til:

- Min erfaring med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er utelukkende positiv. Vi har etablert veiselskap, reformert jernbanesektoren og nå blitt enige om en felles Nasjonal Transportplan.

Redselen

Abid Raja hevder at redselen for hvordan det ville ta seg ut, er hovedgrunnen til at Venstre ikke sitter i regjering med Frp.

- Utad har vi argumentert med at den politiske avstanden er for stor. Men er avstanden mindre om vi støtter Frp fra Stortinget? Tar det seg egentlig bedre ut at det er vår skyld at Frp er i regjering, spør Raja.

Slukket gløden

Han uttrykker forståelse for at nesten ingen fylkesledere i Venstre ønsker en ny samarbeidsavtale med Høyre og Frp.

- Vi må innse at selv om samarbeidsavtalen har gitt oss enorme politiske gjennomslag, har den som konstellasjon undergravet Venstres renommé i samfunnet og ikke minst slukket gløden hos våre tillitsvalgte.

- Men bortsett fra retorikken til Sylvi Listhaug har samarbeidet fungert ganske bra. At alle våre seire slukner i støy og bråk, må partiledelsen selv ta store deler av ansvaret for, sier Abid Raja.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!