Krever Boris-gransking etter pengeavsløring

Boris Johnson ga hundretusener i midler til sin gode venn Jennifer Arcuri. Nå presses han.

VENNER: Boris Johnson og Jennifer Arcuri
omtaler seg selv som gode venner. Johnson skal blant annet ha besøkt hennes leilighet flere ganger da hun bodde i London. Nå kan statsministeren havne i hardt vær på grunn av offentlig pengestøtte Arcuri mottok. Foto: Rex / NTB Scanpix
VENNER: Boris Johnson og Jennifer Arcuri omtaler seg selv som gode venner. Johnson skal blant annet ha besøkt hennes leilighet flere ganger da hun bodde i London. Nå kan statsministeren havne i hardt vær på grunn av offentlig pengestøtte Arcuri mottok. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Storbritannias statsminister Boris Johnson er i hardt vær - igjen. Det skjer etter avsløringer om at han som borgermester i London sørget for flere hundre tusen i bidrag til en nær venn, uten at han tok opp habilitetsspørsmål.

Avisa Sunday Times melder at den tidligere modellen og tech-gründeren Jennifer Arcuri (34) fikk hundretusenvis av offentlige kroner i støtte til oppstartsbedrifter, blant annet gjennom fond styrt av borgermesterens kontor i London.

Hun skal også ha fått delta på tre handelsoppdrag til utlandet ledet av Johnson.

Millioner

Til sammen skal Arcuri og hennes selskaper ha mottatt over 1,3 millioner norske kroner.

Avsløringen har ført til at opposisjonspartiet Labour krever full gjennomgang av utbetalingene, samtidig som lokale myndigheter i London allerede har begynt å undersøke anklagene.

Spørsmålene de skal stille seg er om utbetalingene er gjort rettmessig, og om det kan ha vært inhabilitet fra Johnsons side, uten at han har opplyst om det.

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Gretha Tunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

Nåværende London-borgermester, Sadiq Khan, sier han har beordret gransking av anklagene.

Nekter å svare

Johnson selv har nektet å svare på spørsmål om utbetalingene ved hele seks anledninger, skriver BBC. Han deltar denne uka på FN-uka i New York, og ble konfrontert med anklagene fra flere journalister.

- Jeg er her for å snakke om hva vi gjør i FN og landets innsats for å takle klimaendringer, sa Johnson.

- Jeg er bare her for å snakke om det vi gjør i FN, sa mannen som var London-borgermester mellom 2008 og 2016.

BEKYMRET: Kenny Leddy frykter Brexit vil få store konsekvenser. Reporter/video: Jesper Nordahl Finsveen / Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tidligere leder for den britiske etikkomiteen, Alistair Graham, sier til The Guardian at Johnson må svare for seg.

- Om vi kan stole på vår egen statsminister, er særdeles viktig for alle i dette landet på nåværende tidspunkt, sier han.

Forretningskvinne

Et av Arcuris selskaper fikk også over en million kroner for å utvikle unge britiske talenter innenfor cybernæringen, på tross av at hun selv hadde flyttet til USA. Også denne utbetalingen granskes nå av britene. Kvinnen selv sier at alt hun har mottatt er som følge av hennes rolle som forretningskvinne.

- Alt selskapene mine har fått og handelsoppdragene jeg har deltatt på, er bare på grunn av min rolle som legitim forretningskvinne, sier hun ifølge The Sunday Times.

Boris Johnson, som har sittet som statsminister siden juli, er svært omstridt på øyriket. Spesielt på grunn av håndteringen av brexit-spørsmålet. Han har gjort det klart at han vil ta landet ut av EU -uavhengig av om landet får til en avtale med unionen på forhånd eller ei.

HVA VIL SKJE?: Hvert år blir åtti tusen tonn laks eksportert fra Norge til Storbritannia. Nå skal britene ut av EU. Hvordan vil det påvirke den norske næringa? Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mange frykter dette kan føre til kaos, varemangel og en spesielt uforutsigbar tid for Storbritannia.

Brexit-bråk

Spørsmålet om irskegrensa har også vært et av de vanskeligste i forbindelse med brexit. Mye av den irske økonomien foregår på begge sider av grensen. I tillegg frykter mange at en ny, hard grense kan sette fredsprosessen og Langfredagsavtalen i fare.

Johnson står fast ved å forlate EU 31. oktober, til tross for parlamentsvedtaket som pålegger ham å be EU om en utsettelse for å unngå en hard brexit.

Store deler av verdens statsledere er samlet i New York under den årlige FN-toppuka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer