Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever bostedsnekt for dømte i ofrenes nabolag

Voldsofre skremmes vekk når gjerningspersonen flytter hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange voldsofre føler seg presset til å flytte når gjerningsmannen velger å flytte hjem til nabolaget etter endt soning. Stine Sofies Stiftelse krever en lovendring for å skjerme ofrene.

Stiftelsen har registrert over tjue henvendelser de siste årene, der pårørende etter voldshandlinger har opplevd at gjerningsmannen flytter hjem i nabolaget etter endt soning, skriver Vårt Land.

Svært mange av disse ser ingen annen utvei enn å flytte fra hjemstedet sitt fordi de ikke klarer å bo i nærheten av gjerningsmannen, forteller leder Ada Sofie Austegard i stiftelsen.

Redd I en sak opplevde familien til en åtte år gammel gutt som var blitt brutalt voldtatt av nabomannen, at mannen flyttet inn i nabohuset igjen etter endt soning to år etter. Gutten ble så redd at familien ikke så noen annen utvei enn å flytte.

Stine Sofies Stiftelse har i et brev til Justisdepartementet bedt om at straffeloven endres, slik at domfelte i særlige tilfeller kan nektes å flytte tilbake til sitt eget hjemsted.

Statssekretær Kristin Bergesen (Ap) i Justisdepartementet avviser at man kan gjennomføre en slik lovendring, fordi det vil bryte med prinsippet om at man har gjort opp for seg når man er ferdigsonet.

NTB