Krever corona-svar: - Hvorfor?

Professor mener Helsedirektoratet og Espen Nakstad er for dårlige til å forklare grunnlaget for avgjørelsene de tar. Nakstad sier de forklarer hele tida.

SVAR: Lege og professor Mette Kalager vil ha bedre svar på hvorfor regjeringen gjør som de gjør. Foto: Foto: Anita Aalby / UiO
SVAR: Lege og professor Mette Kalager vil ha bedre svar på hvorfor regjeringen gjør som de gjør. Foto: Foto: Anita Aalby / UiO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er snart et år siden coronapandemien stengte ned landet og de strengeste tiltakene i fredstid ble innført.

For noen uker siden ble en rekke kommuner igjen stengt ned etter et utbrudd med mutert virus i Nordre Follo kommune.

Nå etterlyser Mette Kalager, lege og professor ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, en begrunnelse.

- Det jeg savner er å forstå deres vurderinger, når de for eksempel stengte ned for 1,5 millioner innbyggere for noen uker siden, etter et utbrudd i Nordre Follo. Jeg lurer på hvilke avveininger som ble gjort av fordeler og ulemper, sier lege og professor Mette Kalager til Dagbladet.

- Føre var

Hun sier at regjeringen har sluppet unna ved å vise til at det er bedre å være føre var, og ikke trengt å begrunne avgjørelsene sine i stor nok grad.

- Til nå har de i stor grad kommet seg unna med føre-var-prinsippet, og både lokale og nasjonale myndigheter tar tilsynelatende beslutninger basert på verste-fall-scenarioet, sier Kalager.

Hun mener at de flere hundre sider lange dokumentene som Helsedirektoratet publiserer på nettsidene sine er ikke god nok begrunnelse. Hun sier at direktoratet vanligvis er flinke til å gjengi kompleks informasjon på en kortfattet og presis måte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer